Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Nintendo Classic Mini – za kanček Nintendo nostalgije | opis

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System
Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System (Foto: Falajfl)

Igre

Nintendo Classic Mini – za kanček Nintendo nostalgije | opis

Nintendo je eden tistih proizvajalcev, ki je poznan tudi največjim laikom. Pred leti je njihova igralna konzola Wii očarala mlado in staro ter nekaj časa vladala svetu domačih igralnih konzol. Slednje so zasnovane za igranje računalniških iger na televizorjih, s čimer so razbremenile nekdaj en in edini družinski računalnik. Čeprav konzole še danes niso našle prostora pod vsakim televizorjem, pa si ga dnevne sobe z zabavno elektroniko delijo že od zgodnjih sedemdesetih prejšnjega stoletja. Prve konzole so bile tako naprodaj pred videokasetnimi predvajalniki ter dolgo pred DVD in Bluray predvajalniki. Danes tržišču vlada Sony s svojo Playstation 4 konzolo, sledita mu Microsoft z Xbox One ter Nintendo s Switchom. A nekdaj je vladal Super Nintendo Entertainment System. Danes se vrača v Nintendo Classic Mini izvedbi.

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System (Foto: Nintendo)

Pri Nintendu so se potrudili tudi z ‘retro’ videzom škatle, dva priložena upravljalnika pa sta več kot dobrodošla.

Kratka zgodovina skoraj ničesar (o konzolah)

Igralne konzole so se v domovih prvič pojavile leta 1972, ko je v trgovine prispel Magnavox Odyssey. Naprava je bila sila draga in za današnje čase groteskno preprosta. V zameno za dolarskega stotaka (danes okoli 500€ brez davka) je naprava na zaslon izrisala tri bele kvadratke. Z malo domišljije ste nato igrali tenis. Ali hokej. Ali nogomet. Nintendo je na svetovni trg konzol stopil dobro desetletje kasneje s sistemom NES (Nintendo Entertainment System) v času, ko se je ameriško tržišče igralnih konzol sesulo in s seboj potegnilo večino proizvajalcev. NES je prvi predstavnik tretje generacije igralnih konzol z živahno grafiko in raznovrstnimi igrami. Nintendo je prodal dobrih 60 milijonov teh naprav ter svetu predstavil neustrašnega vodovodarja, ki je kmalu postal njegova zaščitna znamka.

Super Nintendo Entertainment System, ali SNES, je bil Nintendov odgovor na hiter razvoj računalniške tehnologije v poznih 80. letih prejšnjega tisočletja. Četrta generacija se je zgodila le štiri leta po prihodu sistema NES na trg z izboljšano grafiko in zvokom. Tržni delež je hitro povečeval še en japonski proizvajalec, SEGA, ki je s konzolo Genesis in modrim ježkom Sonicom Nintendu temeljito odškrtnil tržni delež. Nintendo je SNES izdal dve leti za konkurenti, a vseeno prepričljivo dobil prodajno bitko četrte generacije konzol. Otroci so prosti čas pred televizorjem raje preživljali v družbi brkatega vodovodarja slednjih kot prikupnega in neutrudnega ježka. Kaj hočemo, devetdeseta so bila, ehm, drugačna.

Ameriški model (levo) in Evropski model (desno)

Ameriški (levo) in evropski (desno) model se po zunanjosti razlikujeta, vendar so vse razlike le površinske (Foto: Nintendo)

Nostalgija se prodaja

Danes so igre povsod, predvsem na telefonih. Brezplačne mobilne aplikacije so močno vplivale na tržišče iger in mnogi, nekoč zvesti kupci konzol, ne vidijo potrebe po nakupu dodatne škatle za pod televizor, ko že imajo zmogljiv računalnik z velikim zaslonom vsak dan v žepu. Danes že skoraj vsaka s spletom povezana televizija ponuja možnost igranja iger, spletne trgovine pa se kar šibijo pod gromozansko ponudbo strtih bombonov, jeznih ptičev in govorečih Tomov.

Danes, dobrega četrt stoletja, odkar je iz tovarne pokukal prvi SNES, je svet iger drugačen. Večina iger je danes ‘brezplačnih’ in hkrati pregrešno dragih. Navidezni svetovi so ogromni in polni dogodivščin, a od igralca terjajo čas in predanost. Odrasli igralci, ki so kot otroci sedeli pred televizorjem in se igrali z Mariem, imajo na voljo precej manj časa za igranje in radi se spomnijo brezskrbnega otroštva, preživetega v igranju iger. Prav te tople spomine na dni, ki jih ni več, je Nintendo uspel spremeniti v povečanje dobička za delničarje. Prvi korak je bila mini verzija originalnega NESa, ki je prišla na trg leta 2016. V plastično ohišje, ki je spominjalo na pomanjšano verzijo originalne konzole, so pri Nintendu stisnili celoten motor konzole ter trideset iger iz tistega časa.

Uspeh je bil popoln in v mnogih regijah so bile NES Classic Edition konzole razprodane vseh šest mesecev, kolikor so bile na policah. Nesrečneži, ki niso uspeli priti do svojega izvoda, so preprodajalcem plačali tudi dva in trikratno vrednost konzole, da so le prišli do tako želenega koščka nostalgije. V pol leta so pri Nintendu prodali dobra dva milijona konzol, katere so prodajali za cent manj kot šest evrskih desetakov.

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System

Nintendo je globalno podjetje, ki je svetovni trg, vsaj interno, razdelilo na tri območja: Japonska, Amerika in ostalo. Zato je na trgu kar precej zmede o imenu izdelka, ki ga opisujemo, saj se naprave med tržišči rahlo razlikujejo, čeprav so v svojem drobovju skoraj povsem enake. V Evropi smo kupili Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System. Američani bodo v svojih trgovinah iskali, in le težko našli, Super Nintendo Entertainment System: Super NES Classic Edition, medtem ko na domačem trgu Nintendo prodaja Nintendo Classic Mini: Super Famicom. Naprave so enake, a pakirane drugače, rahlo pa se razlikujejo tudi plastična ohišja. Razlog za to je preprost: nostalgija. Mini verzije konzol so oblikovane skoraj identično modelom, ki so bili naprodaj v osemdesetih in devetdesetih. Poleg tega so tudi oglasi na las podobni tistim iz referenčnega obdobja, kar velja tudi za konzoli priloženo gradivo. Cilj je bil poustvariti izkušnjo igranja originalne konzole. Nintendo stvari ne počne polovično.

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System je v naše roke prišel po najbolj klasični od poti – Falajfl je prišel v trgovino z denarjem v rokah in odšel s škatlo, na kateri je pisalo Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System. V škatli nam je Nintendo, poleg same konzole, namenil še dva žična upravljalnika ter dve povezovalni vrvici, eno HDMI za priklop na televizor in eno USB za priklop na električno omrežje. Napravici ni priložen USB električni vmesnik, zato smo bili primorani uporabiti enega od mnogih, ki prosto živijo v uredništvu. Priklop naprave je enostaven in deluje hipoma po pritisku stikala za vklop na vrhu naprave. Na sami konzoli je samo še en gumb, s katerim napravo resetiramo. Na zadnji strani, razen HDMI in USB reže, ni drugih priključkov, medtem ko sta na sprednji strani, pod okrasnim pokrovom, skrita dva priključka za žični upravljalnik. SNES Mini ne podpira brezžičnega prenosa podatkov in ga ni moč priklopiti na splet.

Največje uspešnice zlate dobe iger

Kot piše na škatli, je v pomnilniku konzole shranjenih 20 originalnih iger iz zlate dobe SNESa ter dodatna bonus igra, dostop do katere je potrebno odkleniti. Med izstopajočimi naslovi gre omeniti Super Mario World, Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario Kart ter Street Fighter 2 Turbo. Dodatna igra je Star Fox 2, nadaljevanje igre Star Fox, ki je prav tako zapečena v spomin mini konzole. Star Fox 2 bi moral iziti leta ’95, a so pri Nintendu odpovedali izid, ker grafično ni več konkuriral tedaj vodilnima konzolama Sony PlayStation in Sega Saturn. Dostop do igre smo odklenili tako, da smo premagali prvo stopnjo originalnega Star Foxa. V Evropi smo bili deležnih istih iger kot Američani, čeprav so bile nekatere v Evropi originalno prodajane pod drugimi imeni. Tako je, če živiš v tretjem svetu, vsaj za Nintendo.

Igre na konzoli so bile zasnovane za tedaj aktualne televizorje z bolj kvadratnimi ekrani in so kot take tudi predstavljene. Prazen prostor na robu ekrana je mogoče okrasiti z eno od priloženih digitalnih tapet. Nostalgikom so pri Nintendu namenili tri grafične načine za igranje iger, CRT filter, 4:3 in Pixel Perfect, ki igralcem omogočajo, da prilagodijo ločljivost in razmerje slike starim zaslonom, med tem ko ostali mirne duše izkoristijo vse prednosti sodobnega videza. Priložena upravljalnika delujeta solidno in sta med igranjem izjemno odzivna.

Ker znajo biti klasične igre zlovešče zahtevne in terjajo od igralca takojšnje reakcije, lahko prav slaba odzivnost uniči uporabnost naprave. V preteklih letih so kitajski proizvajalci zasuli tržišče z igralnimi napravami, ki so omogočale posnemanje klasičnih igralnih konzol. Žal te izdelke pesti površna izvedba, podpovprečna programska oprema in zelo različna odzivnost v igrah, ki jih napravica poskuša poganjati. SNES Mini teh težav nima in je v vseh pogledih kakovosten izdelek.

Nintendo sit, kozel cel

SNES Mini na papirju ne navdušuje. Pičlih 21 iger, enako drobovje kot predhodnik in višja cena. Vendar je komplet več kot le skupek sestavnih delov. Seveda je mogoče igre brezplačno ukrasti s spleta, naložiti emulator na skoraj katerikoli računalnik in igrati s tipkovnico in miško. Vendar je izkušnja igranja originalne igre na originalni opremi originalnega proizvajalca preprosto edinstvena. Programje je nostalgično, a hkrati funkcionalno in odzivno. Dodatne funkcije shranjevanja iger in skokov skozi čas, s katerim lahko odpravimo napake, igre naredi dostopne tudi trideset in več-letnikom, katerih refleksi niso več tisto, kar so nekoč bili. Z dvema priloženima upravljalnikoma je SNES Mini idealen za druženje očetov in otrok, saj so igre enako dobre kot so vedno bile. V novi preobleki so videti še bolje in kar je najbolje, mama ne odloča, kdaj in koliko lahko igramo.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Igre

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh