Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Lady Bird, 90. nagrade oskar | film

Lady Bird, Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Greta Gerwig A24

Film

Lady Bird, 90. nagrade oskar | film

Lady Bird z Saoirse Ronan in Laurie Metcalf v glavnih vlogah (Foto: A24)

Lady Bird, 90. nagrade oskar | film

Lady Bird je drama o nevzdržni najstnici v svetu odraslih, ki je primoran trpeti njeno vedenje. Film je sprejet kot očarljiv, smešen in avtentičen ter izjemen dosežek kot režijski prvenec Grete Gerwig. Irska igralka Saoirse Ronan blesti v naslovni vloge ameriške najstnice na pragu zrelosti, Laurie Metcalf pa si je zaslužila nominacijo za najboljšo igralko v stranski vlogi kot njena trpeča mama.

Živeti in umreti v Sacramentu

Christine McPherson (Saoirse Ronan) je mlado dekle brez življenjskih izkušenj z brezmejno ambicijo in agresivno aroganco, ki jo premore tipična sedemnajstletnica. Njeno odraščanje ni težko, sploh za naše razmere, a omejuje njene brezmejne ambicije. Dekletce ni srečno, kar sporoči na neumen, uničevalen in pretresljiv način v samem začetku filma. Posledice so tako minimalne, da niso omembe vredne. Dekletce sovraži svojo šolo, svojo družino, svoje mesto in svoje ime. Zato ne odgovarja na Christine, izbrala si je poetičen nadimek – Lady Bird.

Christine obiskuje katoliško srednjo šolo v predmestju Sacramenta. Piše se leto 2002, Lady Bird živi s svojima staršema (Laurie Metcalf in Tracy Letts) in starejšim, posvojenim, bratom v skromni hiši na napačni strani tračnic – po svojih besedah. Njena najboljša prijateljica je Julie Steffans (Beanie Feldstein), dekle močnejše postave in temu primerne priljubljenosti med sošolkami. Dekleti veže njuna deljena izločenost iz priljubljene družbe. A dekleti nista enaki. Christine se je izločila na lastno željo, medtem ko je Julie izločena zaradi brezmejne krutosti najstnic. Najstniki so enako grozni, da ne bo kdo užaljen.

Kmalu se življenje Lady Bird postavi na glavo, ko v dramskem krožku spozna fanta, ki ukrade njeno srce. Pozabimo prejšnji stavek in začnimo znova. V zadnjem letu srednje šole se Christine preobrazi iz nevzdržne srednješolke v Sacramentu v nevzdržno študentko v New Yorku. Njeno življenje ni ravno dolgočasno, a obenem ni dovolj zanimivo za celovečerni film. Peripetije, v katerih sodeluje, so stereotipno najstniške in kot take zanimive samo za ljudi te razvojne faze. Ne smem pokvariti filma, a bodite pozorni na seks, droge in zgodnje zametke hipsterstva.

Najboljši film leta

Lady Bird je eden najbolje ocenjenih filmov leta, kar je velik dosežek za izjemno povprečen in samovšečen izdelek. 99% na Pokvarjenih paradižnikih ni mačji kašelj. Pa kaj, če pripoved ni zanimiva, komedija ni smešna in drama ni dramatična. Glavni lik ni všečen, ni zanimiv, njene motivacije pa niso jasne. Mnogi kritiki hvalijo prikaz izgube nedolžnosti in odkritje grobe realnosti sveta, s katero se sooči naša protagonistka. Žal težko verjamem, da je dekle šele pri sedemnajstih spoznalo, da znajo fantje lagati, da bi dobili tisto, kar žele. To ni naivno, to je počasno. Posebno na tisti poseben način.

Lady Bird se sooča z veliko krizo življenja. Ne govorim o mozoljih, navsezadnje je Saoirse pol desetletja starejša od lika, ki ga igra. Vsekakor napredek od časov Briljantine. Lady Bird na vsak način želi zapustiti dom, mesto in zvezno državo, a za to nima sredstev. Problem reši tako, da se prijavi izključno na fakultete, ki so na drugi strani kontinenta. Za pačilo bosta poskrbela starša, ker je to njuna obveza. Kako bosta prišla do sredstev, ni njen problem. Ker je otrok. Nevzdržen, s sabo obseden otrok. Naj ponovno poudarim, da film ni smešen. Na trenutke je rahlo hudomušen, morda je sem ter tja kakšna situacija humorna, a to ni komedija. In ker se nič ne zgodi, ni drame. Preprosto je.

Falajfl pove svoje mnenje

Ne sovražnim počasnih filmov in ne sovražim filmov, v katerih se nič ne zgodi. Pomanjkanje zgodbe ne uniči filma. Prav tako ni potreben zaplet ali konflikt. ‘Lost in Translation’ je čisto dober film, ravno prav dolg in skoraj brez konflikta. Legendarna opera lenuhov in zabušantov ‘Clerks’ je le dan v življenju neke trgovine. Če govorimo o srednješolcih, ‘Napoleon Dynamite’ se ukvarja z volitvami za predsednika razreda. Vseeno je film dosegel kultni status. Ker so liki zanimivi, ker je komedija smešna in ker ima stil. Lady Bird ima vsega malo, a ničesar dovolj. Eden najbolj precenjenih filmov lanskega leta.

Ocena: dobro | 3

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

 1. Pingback: Vsi nominiranci za 90. nagrade oskar, ki jih bodo podelili 4. marca

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh