Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Klapa, “The Boys, Amazon Prime Video” | filmovizor

The Boys, Amazon Prime Video
Foto: Sony Pictures Television

Filmovizor

Klapa, “The Boys, Amazon Prime Video” | filmovizor

Marvel je poskrbel, da so junaki stripov postali kulturni fenomen drugega desetletja tretjega tisočletja. Junaki, kot so Železni stric, Neverjetni hrust, Ameriški stotnik ter Varnostniki galaksije v kinematografih kujejo milijardne zaslužke. Čeprav največji, pa Marvel ni edini založnik stripov. Warnerjev DC predstavlja drugo polovico duopola s svojimi legendarnimi junaki (Izjemni-mož, Netopir-mož, Mačja-ženska, ipd.). In prav pod okriljem slednjih je leta 2006 nastala nova generacija (anti-anti-anti) junakov – The Boys.

Človek, ki je ubil vse Marvelove junake

Klapo je ustvaril irski pisec Garth Ennis. Garth stripe piše že od leta 1989, njegova najbolj znana stvaritev pa je Pridigar (The Preacher). Njegovo delo zaznamuje črni humor, izobilje nasilja, vulgaren govor in sovražen odnos do junakov z nadčloveškimi močmi. The Boys je verzija tega izjemno priljubljenega žanra, v katerih se popolni junaki bojujejo proti popolnim hudobnežem, ne da bi pri tem dosegli vsaj najmanjši napredek.

Ennis je leta svoje mladosti porabil za prebiranje britanskih vojnih stripov. Z ameriškim stilom superjunakov se je srečal šele v zrelih najstniških letih, ko so se mu zdele takšne pripovedi trapaste. Edini potencial žanra vidi v zgodbah, ki se ukvarjajo s človeškimi problemi bitij, ki so presegla omejitve povprečneža. Ko je Marvel Ennisu ponudil pisanje njihovega Kaznovalca (Punisher Kills the Marvel Universe), je priložnost izkoristil za genocid nad čisto vsakim superjunakom in superhudobcem na Zemlji.

The Boys (are back in town)

V vesolju, kjer za red skrbijo ljudje z nadnaravnimi močmi, je Hugh Campbel (Jack Quaid) zaposlen v storitvenem sektorju. Živi v majhnem stanovanju s svojim očetom, ki mu je prav tako ime Hugh (Simon Pegg). Hugh živi svoje majhno življenje v svojem majhnem kotičku New Yorka in načrtuje življenje z Robin, dekletom svojih sanj. Vse do trenutka, ko Robin eksplodira ob trku s superjunakom A-Trainom (Jessie Usher).

A-Train je junak, katerega posebna zmogljivost je hitrost. Teči zmore s hitrostjo, ki močno presega tisoč kilometrov na uro. Ko se je zaletel v Robin, jo je ubil v trenutku. Namesto globokega opravičila in priznanja odgovornosti, je Hugh dobil ponudbo za 45.000 dolarjev in brez priznanja odgovornosti. Prihodnost, ki jo je Hugh načrtoval, je izhlapela, in nikomur ni bilo mar. Travmatiziran Hugh je bil odločen, da se bo maščeval in izboril pravico za Robin.

Vendar A-Train ni povprečen junak, pač pa je član elitne skupine junakov, imenovane Sedmerica. Ti so uslužbenci korporacije Vought International, ki trži in skrbi za pozitivno javno podobo svojih superjunakov. Podobno kot Marvel, Vought snema filme, TV oddaje, skrbi za sponzorstva in proizvaja igrače na podlagi svojih junakov. Edina razlika je, da so njihovi junaki resnični in da imajo prave super moči.

Nekaj gnilega je v korporaciji Vought

Za razliko od junakov, ki smo jih vajeni iz stripov, so junaki v The Boys podvrženi pravilom in direkciji krovne korporacije. Ta skrbi, da jih javnost vidi kot poosebljenje junaštva, poštenosti in pravice, četudi je resnica povsem drugačna. Za skrb nad superjunaki je zadolžena Madelyn Stillwell (Elisabeth Shue), ki svojemu oddelku vlada z železno roko.

Vodja Sedmerice je Homelander (Antony Starr), mešanica med Kapitanom Ameriko in Supermanom. Je najmočnejši med junaki, saj zmore leteti, ponaša se z nadnaravno močjo, očmi, ki streljajo laserje in rentgenskim vidom. Nedvomno največja zvezda med superjunaki je v zakulisju tudi najbolj zlovešč, maščevalen in okruten med vsemi.

Preostali člani so manj pomembni, vsak pa je dvojnik enega od junakov DC vesolja. Tu je Kraljica Maeve (Dominique McElligott) kot Wonder Woman, The Deep (Chace Crawford) kot Aquaman, Black Noir (Nathan Mitchell) kot Batman ter Translucent (Alex Hassell) kot Nevidni mož. Skupaj teh šest junakov tvori sedmerico.

Manjkajoči člen

Sedmo mesto v skupini zapolni novinka, Starlight (Erin Moriarty). Preprosto dekle z dežele je imelo že od mladega posebno moč obvladovanja svetlobe in elektrike. V mladosti sta skupaj z mamo potovali po Ameriki in uporabljali njene moči za misijonarsko delo. Annie January, kot je njeno pravo ime, verjame, da so njene sposobnosti božji dar in jih želi uporabiti v dobre namene. Ko se sprosti mesto med sedmerico, se takoj prijavi na avdicijo in je presrečna, ko dobi ‘vlogo’.

In potem je tu Billy Butcher (Karl Urban). Billy je voditelj fantov. Prav on po nesreči poišče Hugha in ga prepriča, da se mora maščevati za smrt dekleta. Pod krinko agenta CIE Hugha prepriča, da v sejno dvorano sedmerice podtakne prisluškovalno napravo. Ko nevidni Translucent obišče Hugha na delovnem mestu in od njega zahteva odgovor, zakaj je nastavil prisluškovalno napravo, mu Billy priskoči na pomoč in s skupnimi močmi onesposobita in ujameta nevidnega junaka.

Falajfl pove svoje mnenje

Tu končajmo z orisom zgodbe in pričnimo s kritiko. Če želite vedeti, ali je The Boys vreden ogleda, potem je odgovor da, pogojno. The Boys vam bo povšeči, če vas ne motijo odrasle vsebine, vulgaren jezik, brutalno nasilje, golota in močne spolne vsebine. Če ste stari 18+ in vas zanima kakovostno pisana, igrana in režirana serija, potem vam lahko The Boys več kot priporočamo. Mi smo vseh osem epizod požrli skoraj naenkrat.

A zakaj? Falajfl, zakaj je The Boys vreden ogleda? Zato, ker je to serija s superjunaki brez junakov. Ennisovi liki so nepopolni ljudje, ki živijo nepopolna življenja. Ko se jim zgodi življenje, reagirajo kot pravi ljudje. Ko se Billy in Homelander končno srečata, ga slednji vpraša za dokaze, na podlagi katerih ga želi obsoditi na smrt. In Billy je tiho. Ker je njegova motivacija čustvena. Izgubil je nekaj in njegova bit terja, da nekdo za to odgovarja. Ni pomembno, kdo je kriv in kaj se je zgodilo, Homelander mora plačati.

Enako velja za vse like. Vsak ima razlog za to, kar počne. A-Train stori vse, da bi ostal najhitrejši, ker se na smrt boji pozabe. Zaveda se, da ni nepogrešljiv. Da ga bo Vought zamenjal s prvim tekačem, ki bo hitrejši. The Deep čuti, da ni pravi član skupine in da njegovih sposobnosti nihče ne spoštuje. Tu se ne moti, saj je dihanje pod vodo in sposobnost komunikacije z ribami povsem neuporaben nabor zmogljivosti. In za občutek manjvrednosti ga pripelje v grozne situacije s travmatičnimi posledicami.

The Boys ni popolna oddaja in zagotovo ni za vsakogar. Če pa se vam zdi, da bi vam znala biti všeč, potem le brez skrbi pred ekrane. Ne boste se dolgočasili.

Ocena: odlično | 5

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh