Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ime mi je Dolemite, “Dolemite is My Name, Netflix” | filmovizor

Foto: Netflix

Filmovizor

Ime mi je Dolemite, “Dolemite is My Name, Netflix” | filmovizor

Kdaj pride čas, ko se je potrebno soočiti z lastnim neuspehom? Kdaj je potrebno pokopati sanje in se sprijazniti z dejstvom, da nekaterim uspeh preprosto ni usojen? To so vprašanja, s katerimi se mora slej ko prej soočiti vsak, ki poskuša uspeti v industriji zabave. Mnogi odgovor najdejo dolgo preden upihnejo štirideseto svečko na torti. A ne Rudy Ray Moore. Ne glede na to, kaj mu pravi svet, je Rudy prepričan, da mu je slava usojena, le pravo priložnost še čaka. Dolemite is My Name (Ime mi je Dolemite) je njegova resnična zgodba.

Neka resnična zgodba

Leta 1970 je bil Rudy Ray Moore (Eddie Murphy) star 43 let. Delal je kot trgovec v trgovini s ploščami v Los Angelesu, a to ni bila njegova prva zaposlitev. Za njim sta bili dve desetletji neumornega pehanja za slavo. Odkar je kot najstnik pobegnil iz rodnega Arkansasa, je Rudy poskušal doseči slavo. Delal je v klubih, se poskušal kot pevec, plesalec in komik. Kariero je nadaljeval celo v zabaviščni enoti ameriške vojske.

Ko je častno zaključil vojaško službo, se je naselil v Los Angelesu, kjer se mu je nasmehnila sreča. Odkril ga je glasbeni producent in Rudy je v petdesetih letih posnel več glasbenih albumov. V šestdesetih se je vrnil h komediji, a brez uspeha. Tu se prične zgodba filma: tik preden Rudy odkrije lik, s katerim bo postal nerazdružljivo povezan.

Usoda potrka na vrata

Trgovina Dolphin’s of Hollywood privlači ljubitelje R&B glasbe in slovi po radijski postaji, ki oddaja iz studia v trgovini. Poleg prodaje mora Rudy skrbeti, da kupcev ne motijo nadležni berači. Ko brezdomec pritava v trgovino in prične kupce nadlegovati s svojim vulgarnim rimanjem, ga mora Rudy odgnati nazaj na cesto. Beračeve rime so nizkotne in prostaške, pripovedujejo pa dogodivščine junaka z imenom Dolemite. Rudy tega imena ne pozabi.

Njegovo neumorno iskanje slave je tudi v novem desetletju brezplodno. V lokalnem klubu si je izprosil mesto napovedovalca za prijateljevo glasbeno skupino. Kot večni zabavljač poskuša svoje mesto v nastopu razširiti s šalami, ki pa ne naletijo na plodna tla. A Dolemite mu ne gre iz glave in kmalu poišče brezdomca ter posname njegove rime. Rudy je našel nov vir komedije, postal bo Dolemite, najbolj zamorski zamorec, kar jih je kdajkoli prišlo iz Afrike.

Bili so drugačni časi

Rudy Ray Moore je s svojim komičnim likom požel ogromen uspeh in postal legenda. Postal je vzor mnogim komikom in kasnejšim raperjem in mnogi so ga imenovali “boter rap glasbe”. A verjetno zanj niste nikoli slišali, čeprav je bil med temnopolto publiko enako priljubljen kot Richard Pryor in Eddie Murphy. Razlog za to je v njegovem materialu, ki je brezobzirno vulgaren, nizkoten in prežet s kletvicami in sočnimi komentarji. Urbano (temnopolto) občinstvo se je valjalo od smeha, belci pa njegovega sloga preprosto niso razumeli.

Dolemite je prvič stopil pred občinstvo v klubu, kjer je Rudy delal kot moderator. Ponovno je prestopil meje, ki mu jih je določil lastnik. “Samo napovej izvajalca. Nihče ni prišel poslušati tebe,” so besede, ki jih je Rudy brezobzirno ignoriral. Dolemite je takojšen uspeh in občinstvo se je kmalu valjalo od smeha. Kot zabavljač s kilometrino je Rudy takoj spoznal, da je to njegova pot do slave, ki se mu je tako dolgo izmikala. “Ime mi je Dolemite”, je ponosno izjavil, “in razjebavanje jebačev je moja igra,” nadaljuje.

Veliki zaslon vabi

Dolemitomanija je bila v polnem razmahu in Rudy je pohitel s kovanjem železa, dokler je vroče. V prvem letu je posnel dva komična albuma. Zaradi kočljive vsebine mu ni uspelo najti založnika, a Rudy ni obupal in albume prodajal kar iz avtomobila. Odlična prodaja ni ušla lokalni založbi, ki mu je kmalu ponudila pogodbo. Dolemite je bil v vzponu. Rudy je uspešno potuval po deželi in nastopal pred temnopoltim občinstvom v urbanih središčih. A njegovi cilji so bili višji. Rudy je želel ponuditi popolno izkušnjo zabave: akcijo, humor in joške. Rudy bo posnel film.

Čeprav je bil Dolemite uspešen lik, se zdi, da je bil Rudy edini, ki je verjel vanj. Ko je želel posneti film, ga je bil ponovno prisiljen financirati sam. Tu so mu bili v veliko pomoč prijatelji, ki so mu stali ob strani. Čeprav ni imel niti najmanjšega pojma, kako posneti film, ga to niti ni upočasnilo. S pomočjo sreče, prekanjenosti in obilice improvizacije je bil film kmalu posnet, Rudy pa globoko v dolgovih. Kot ponavadi, se njegovega filma ni želel dotakniti noben distributer. Dolemite film je tako nabiral prah, Rudy pa se je vrnil v klube. Strt in potrt. A nikakor ne poražen. In kot je zmogel le on, je na dnu obupa našel moč za največji triumf svojega življenja.

Falajfl pove svoje mnenje o ‘Dolemite is My Name’

Rudy Ray Moore je umrl leta 2008, zato filma o sebi nikoli ni videl. A če bi imel to priložnost, bi bil brez dvoma polaskan. A več kot to, v filmu bi užival. Ime mi je Dolemite (Dolemite is My Name) je popolno doživetje zabave, kar vključuje tako akcijo kot joške. Družinam prijazni filmi, s katerimi si je povsem uničil kariero, so le še slab spomin. To je Eddie Murphy, kakršnega smo bili vajeni v osemdesetih.

Seveda je tu potrebno poudariti, da ta film ni primeren za otroke. Tudi, če odmislimo nekaj malega golote in nekaj velikega kletvic, so teme, ki se jih načenja, namenjene starejšemu občinstvu. Šal v filmu ni veliko, namesto njih imamo humor. Scenarij sta spisala veterana biografskih filmov Scott Alexander in Larry Karaszewski. Morda njuno najbolje znano delo je Ed Wood, napisala pa sta tudi ‘The People vs. Larry Flynt’ in ‘Man on the Moon’ za Miloša Formana.

Eddie Murphy pa ni edini igralec, ki blesti v svoji vlogi. Celotna igralska zasedba je odlična, polna karakternih igralcev, komikov in zvezdnikov, ki ste jih zagotovo že kje videli. Čeprav je med igralci morda najbolj prepoznavno ime Wesley Snipes, gre še posebej pohvaliti Da’Vine Joy Randolph v vlogi Lady Reed. ‘Dolemite is my name’ je vreden Netflix naročnine.

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh