Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Get Out (Zbeži!), 90. nagrade oskar | film

Get out, Zbeži!, Jordan Peele, Universal Pictures
Get Out je režijski prvenec Jordana Peela, ki je tudi avtor scenarija (Foto: Universal Pictures)

Film

Get Out (Zbeži!), 90. nagrade oskar | film

Zbeži (s klicajem) je režiserski prvenec Jordana Peela, ki je zaslovel kot polovica komičnega dvojčka Key & Peele. Znanstveniki pravijo, da je komedija najtežja zvrst zabave. Kot prekaljeni komik Peele z grozljivko ne bi smel imeti težav. Mnoge nominacije, izjemen uspeh na blagajnah kinematografov, kjer je Get Out (Zbeži! po slovensko) pobral dobre četrt milijarde čistega dobička, in vsesplošno odobravanje strokovne javnosti vsekakor potrjujejo to hipotezo.

Ena črna štorija

Chris Washington (Chris Washington) in Rose Armitage (Allison Williams) sta srečen mlad parček, ki živi srečno zaljubljeno življenje v mestu. Čeprav imata svoje samostojno življenje, si Rose močno želi svojega fanta predstaviti staršem. Temnopolti Chris si dolgega konca tedna z njenimi belimi starši resnično ne želi, a se pusti prepričati. Rose ga odpelje na deželo, kjer njena premožna starša bivata na velikem posestvu.

Chris je v domu Rosinih staršev, nevrokirurga Deana (Bradley Whitford) in hipnoterapevtke Missy (Catherine Keener), dobrodošel, čeprav se ga prične hitro lotevati nelagoden občutek. Stvari v domu niso kot bi morale biti. Poleg staršev in brata v hiši živita še temnopolta hišna pomočnica Georgina in vrtnar Walter. Čeprav sta temne polti, Chris z njima ne uspe navezati nikakršnega odnosa. Američani so še vedno zaznamovani z dediščino suženjstva, na katerem so zgradili državo, zaradi česar temnopolti Američani drug do drugega čutijo bratstvo in stopnjo razumevanja.

Klavstrofobično psihološko dramo na deželi, kjer je vse odlično, čeprav se zdi, da je vse narobe, prekine velika zabava. Družina Armitage vsako leto pripravi srečanje prijateljev in znancev. Velika gruča ljudi, povečini belcev, z občasnim temnopoltim obiskovalcem, pa v Chrisu še dodatno poveča občutek nelagodja. Nekaj ni čisto prav, a Chris ne ve, kaj. Med gosti je tudi mlad črnec Logan King (Lakeith Stanfield), ki je poročen s starejšo belko in se vede nadvse nenavadno. Chris se odloči, da je čas, da pobegne.

Rasna politika v grozljivkah

Get Out ni deležen nagrad, ker bi bil dobra grozljivka, srhljivka in triler. Takšne filme kritiki pohvalijo, a spregledajo, ko so na vrsti nagrade. Get Out gledalcu nudi plasti interpretacij, ki so na voljo za premlevanje ali ignoriranje. Slovenci z rasnimi težavami črnskega ljudstva nimamo mnogo stičnih točk. Naš narod je stoletja preživel v tlaki pod tujimi vladarji. A vladarje smo nagnali ali pa so nam jih pomagali nagnati zavezniki. Ker ne živimo v deželi, kjer bi naši nekdanji zatiralci še vedno držali vzvode moči v svojih rokah, nam je težko razumeti sodobno trpljenje ameriškega črnca. Pametovanje o rasi ni na mestu, je pa na voljo vsakomur, ki bi se želel podati tja.

Falajfl pove svoje mnenje

Get out je odličen film, če ga gledamo kot psihološko srhljivko. Peele se je s komedijo naučil pripovedovati zgodbo in držati pravi ritem, kar se filmu pozna. Napetost se neprijetno stopnjuje, trenutki strahu in groze nas pogosto presenetijo, zaključek pa je zadovoljiv in kompleten. Pogosti trenutki komedije osvetljujejo dejstvo, da sta groza in strah dve strani istega kovanca in nudijo počitek od groze, ki smo jo videli, in zavetje pred grozo, ki prihaja. Poceni posnet žanrski film ni nikoli cenen in nikoli dolgočasen. Odličen film za uživanje v turobnih februarskih večerih.

Ocena: (skoraj) odlično | 4,5

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

 1. Pingback: Vsi nominiranci za 90. nagrade oskar, ki jih bodo podelili 4. marca

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh