Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Forza Horizon 4 | opis

Forza Horizon 4
Naslovni avto igre Forza Horizon 4 je McLaren Senna (Foto: Microsoft | Playground games)

Igre

Forza Horizon 4 | opis

Včasih bi se človek preprosto usedel v avto in se odpeljal. Brez cilja, brez namena. Samo gore, nebo in odprta cesta. Morda malo hitreje, kot je dovoljeno. Ali veliko. In zakaj bi se vozili samo po cestah? Takšne fantazije v resničnem svetu kmalu postanejo nevarne, nikakor pa to ne velja za namišljen svet računalniških iger. Zato uspeh serije iger Forza Horizon ne preseneča. Tudi mi smo sedli za volan najhitrejših avtomobilov na svetu, da bi za vas lahko opisali novo igro založnika Microsoft, Forza Horizon 4.

Forza Horizon 4 je pisan, glasen in noro zabaven. Avtomobile je moč upravljati iz raznih pogledov, tudi iz kabine.

Dirkamo, ker drugače ne znamo

Kot pove ime samo, igramo četrto nadaljevanje priljubljene serije. Prvo obzorje je serija doživela leta 2012 na Microsoftovi konzoli prejšnje generacije, Xbox 360. Takrat smo se preganjali pa ravnicah in goricah ameriškega Kolorada. V drugem delu smo skakali po Azurni obali, v tretje smo se znašli v Avstraliji, tokrat pa nas avtorji pri Playground Games vabijo na obisk Škotske.

Forza Horizon 4 je dirkaška igra odprtega tipa. To pomeni, da imamo igralci na voljo odprt zemljevid, po katerem se lahko vozimo kjerkoli in kakorkoli želimo. Takoj so na voljo vse ceste in velika večina avtomobilov. Ceste so polne vozil, prometniki pa se območju na daleč izognejo. Avtomobili se med dirkanjem lahko poškodujejo, a jih je moč hitro in enostavno popraviti. Seveda pa je moč škodo povsem izključiti.

Vendar pa je prostran igralni zemljevid vse prej kot prazen. Nasprotno, za vsakim vogalom se skrivajo izzivi, dirke, nagrade in druge priložnosti za zabavo. V središču dogajanja je festival Horizon, ki združuje navdušence nad dirkanjem. Festivalsko središče je kraj, kjer kupujemo nove avtomobile, jih nadgrajujemo, barvamo in počnemo vse, kar ni povezano s tekmovanjem.

Zima, zima bela, na vsem zemljevidu je sedela in tako je pela, da bo Falajfla v jarek prevrnila. A Falajfl ima pogon na štiri kolesa in se požvižga na prazne grožnje zime.

Forza: štirje letni časi

Četrta izvedba igre ni prinesla le novega zemljevida. Največja novost so štirje letni časi, ki se v igri menjavajo vsak teden. Vsak letni čas povsem spremeni pokrajino, od cvetočih pomladnih poljan do zaledenelih potokov v zimskem času. Za razliko od prejšnjih iger, ko so bili posebni vremenski scenariji ločeni od osnovne igre, je tokrat drugače. Ko pride zima, se spremeni celoten zemljevid. Drevesa postanejo gola, ceste ledene in zasnežene, namesto avtobusov pa se po cestah vozijo plugi.

Spreminjanje letnih časov določajo osrednji strežniki, tako da so vsi igralci v igri izpostavljeni enakim pogojem. Poleg letnih časov se spreminja tudi vreme in kaj hitro vas lahko sredi tekme preseneti nenaden naliv. Med novostmi gre omeniti možnost nakupa hiš, ki služijo kot igralčevo izhodišče za dogodivščine. Prav tako imamo sedaj na voljo kup oblačil za svojega navideznega voznika, povsem predrugačen pa je tudi sistem nagrajevanja.

Dirkati je mogoče skoraj kjerkoli s skoraj katerimkoli vozilom. Tu se Falajflov Lamborghini bori za prvo mesto z robotskimi vozniki, znatno bolj zahtevno pa je tekmovanje s pravimi nasprotniki.

Forza za vsakogar

Čeprav so Horizon igre član Forza družine dirkaških simulacij, so namenjene občasnim igralcem. Tako je pri tekmah v prednosti zabava in ne realistična simulacija vozil. Slednjih je v igri na stotine, avtorji pa redno dodajajo nove. Vsak avtomobil je mogoče prilagoditi svojim potrebam in ga pobarvati, kot vam ustreza.

Same tekme so podobno zahtevne toliko, kolikor želite. Če potrebujete izziv, lahko izklopite pomagala in dvignete težavnost nasprotnikov. Največjim mazohistom je na voljo spletno igranje z igralci z vsega sveta. Udeležiti se je moč dirkanja po asfaltnih ali makadamskih cestah, dirkate lahko čez drn in strn ali pa se pomerite v izzivih, poimenovanih Forzathon. Slednje so v četrto znatno razširili, kot nagrade pa je moč prejeti brezplačne avtomobile, oblačila ali denar. Za nagrado je potrebno zavrteti kolo sreče. Vsaj zaenkrat dodatnih poskusov še ni moč plačati s pravim denarjem in upajmo, da tako tudi ostane.

Nagrada za dobre rezultate je možnost igranja na kolesu sreče. Zadeti je moč avtomobile, denar in kup kozmetičnih dodatkov. Novost je super kolo sreče, kjer namesto ene nagrade dobimo kar tri.

Forza Falajfl

Forza Horizon 4 je popoln zadetek v črno. Če bi igro ocenjevali s številko, bi bila ta zagotovo devet od deset. Če ste katero od iger v seriji igrali, boste hitro uživali v dirkanju. Novincem bo prav prišlo obširno obdobje uvajanja, v katerem vas Horizon popelje skozi vse letne čase in vam predstavi novosti. Če že moramo kaj kritizirati, je morda pomanjkanje vozil proizvajalcev iz dežele vzhajajočega sonca. Z redkimi izjemami so vozila Mitsubishija in Toyote izvzeta iz igre, saj sta proizvajalca podpisala ekskluzivne pogodbe z lokalnim proizvajalcem zabavne elektronike.

Dodatna prednost igre je, da ni namenjena le za Xbox konzole, pač pa jo je moč igrati tudi na Windows računalnikih. Še več, z eno licenco lahko igro igrate tako na računalu kot na konzoli, če jo imate. Tudi prihodnost igre je zagotovljena, saj nas bodo avtorji razveselili z dvema razširitvama, o katerih pa zaenkrat ne vemo še nič. Vsak mesec je moč kupiti komplete z novimi avtomobili, slednji pa so na voljo tudi vsem, ki so kupili naročnino na razširitve. Tu so še dnevni, tedenski in sezonski izzivi, spletno dirkanje, ligaška tekmovanja in mnogo več, kar zagotavlja, da boste s Forzo prebili mnogo veselih uric. Falajfl se zagotovo bo. Dokler ne dobi domače prepovedi uporabe Xboxa.

Forza Horizon 4 | avtor: Playground Games | založnik: Microsoft Studios | zvrst: dirkaška igra | Xbox in Windows

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Igre

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh