Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Življenje na deželi “The Ranch, Netflix” | filmovizor

Ashton Kutcher, Sam Elliott in Danny Masterson v 'The Ranch' (Foto: Netflix)

Filmovizor

Življenje na deželi “The Ranch, Netflix” | filmovizor

Težko je pojasniti, zakaj nam je Kmetija (The Ranch) tako zelo všeč, da vam jo preprosto moramo priporočiti. Morda zato, ker je Ashton Kutcher (That ’70s Show) tako všečen v vlogi nekdaj uspešnega srednješolskega nogometaša Colta Bennetta, ki se je po skoraj dveh desetletjih vrnil na domačo kmetijo. Morda nas veseli pisanje, ki se poslužuje dobro preverjenih prijemov, pogretih šal in predvidljivih dialogov in z njimi ustvari pretresljivo iskreno in tesnobno atmosfero negotove prihodnosti, s katero so prebivalci podeželja tako dobro seznanjeni. Vsekakor pomaga izjemna igralska zasedba, kjer v podpornih vlogah blestijo Danny Masterson (That ’70s Show) kot starejši bratov Bennett, Sam Elliott (Tombstone) kot konzervativen in hladen rančer ter glava družine Beau Bennett, Debra Winger (Terms of Endearment) kot svobodomiselna mama bratov in skoraj ločena Beaujeva žena ter Elisha Cuthbert kot srečno (z nekom drugim) zaročeno prvo Coltovo dekle. Morda pa je kriva country glasba.

Zgodba neke družine

Serija sodi v čredo programov, ki jih Netflix producira za potrebe svojih gledalcev in čeprav ni tako prepoznana kot ‘Stranger Things’ ali ‘Orange is the new black’, sodi med bolje gledane vsebine te skoraj televizijske mreže. Zgodbe, ki jih pripoveduje, so sila preproste. Sin se vrne v mesto, iz katerega je odšel pred 15 leti v iskanju slave poklicnega športnika. Nikoli mu ni uspelo, a nad sanjami ni obupal. Oče in starejši brat sta ostala in vzdrževala kmetijo nad vodo skozi recesije, poplave, suše in bolezni. Ranč je pred propadom in zdi se, da je edino, kar preprečuje, da bi se vse skupaj sesulo, železna volja in trma očeta družine, ki živi, diha in trpi za svojo kmetijo. Sam Elliott si v tej vlogi da duška kot poosebljeni Trumpov volivec, čeprav je politika potisnjena tako zelo daleč v ozadje.

V ospredju so konflikti: med očetom in sinom, med očetom in materjo, med bratoma ter med fanti in dekleti. Serija ne orje nove ledine, a se ne ustraši globljih tem in temačnih kotičkov človeške izkušnje. Liki so pristni in prepoznavni, domači, a vseeno enigmatični, predvidljivo usmerjeni po poti, ki jim je namenjena, ne glede na to, kako zelo si želijo stran. In potem je tu še vseprisotni pesimizem, realnost obstoja, ki protagonistom ne bo dovolila uspeha. Resničnost, ki jim ne privošči niti najmanjše zmage, vsaj ne brez bridkih posledic. Kmalu ugotovimo, da poznamo to družino, da tudi mi živimo podobno življenje in da je včasih vse, kar nam ostane, da se smejimo.

Nek kraj in nek obstoj

Kmetovanje ni za vsakogar. Terja trdo delo in predanost za pičle nagrade. Obogatijo redki in še ti pogosto na hrbtih poceni plačane delovne sile imigrantov. Bennetti tega luksuza nimajo. Družinski ranč ni uspešen in nikoli ne bo. Kot je uničil vse člane družine poprej, bo ujel, podredil in zmlel tako očeta kot otroka in otrok otroke. Tega se zavedajo vsi, zato pivo pijejo kot vodo v edinem baru v mestu. ‘The Ranch’ je v tem pogledu tipična situacijska komedija. Tri ali štiri prizorišča, živo občinstvo in več kamer, ki spremljajo dogajanje. Ko gledamo serijo, se ne počutimo, da spremljamo skrbno posneto in napisano podobo nekega trenutka v zgodovini. Počutimo se, kot da gledamo v življenja pravih ljudi, ki se poskušajo prebiti skozi dan, skozi mesec, skozi leto. Vedo, da bodo na koncu zgubili, a se ne predajo, ker se predajo le liberalci in Francozi.

Spor med očetom in materjo je globok in je svetovnonazorski. On vidi le ranč. Beau je toliko človek kot je zemlja. Prestal bo vse in tega ne bo pokazal. Njegova žena Maggie je svobodna duša, ki globoko ljubi svojega moža, a z njim ne more več živeti. Če je on zemlja, je ona veter, če je on Kolorado, je ona Kalifornija. Čustva so močna, a njuni poti vodita drugam, tega ne moreta preseči ne glede na to, kako se trudita. Po drugi strani sta se otroka vdala v usodo. Dom, družina, otroci. Ko si enkrat sredi tridesetih, se domov vrneš samo, če te je svet popolnoma zavrnil. In če nisi nikoli odšel, je sedaj prepozno. Otroka, četudi v poznih tridesetih, sta pripravljena prevzeti družinsko farmo, čeprav se še vedno ne želita posloviti od otroštva.

Kmetija vabi

‘The Ranch’ je na ogled na voljo na omrežju Netflix, ki živi kot aplikacija na telefonih, tablicah, računalnikih in televizorjih. V zameno za mesečno naročnino vam je na voljo velika knjižnica originalnih serij in filmov kot tudi vse preveč skopa ponudba ameriške, evropske in svetovne filmske in televizijske umetnosti. V času pisanja je na ogled 30 epizod serije, zbranih v sezono in pol. V tretji sezoni bo serijo zapustil Danny Masterson, ki ga je Netflix odpustil zaradi zgodovinskih obtožb o spolnem napadu, katere vztrajno zanika.

Serija ni za vsakogar, a nam je všeč in morda bo tudi vam.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Lady Gaga zažari kot zvezda v filmu A Star is Born (Zvezda je rojena)

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh