Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Vice (Podpredsednik), 91. nagrade oskar | film

Vice, Podpredsednik, film, oskarji, oskar, Oscar
Foto: Annapurna Pictures

Film

Vice (Podpredsednik), 91. nagrade oskar | film

Moder nasvet – če želite, da vaš celovečerni film stakne nominacijo za oskarja, posnemite rahlo čudno biografijo. Letos je od osmih nominirancev za najboljši film kar šest biografskih. Nekateri, kot sta Green Book in BlacKkKlansman, so zelo dobri. Drugi, na primer Bohemian Rhapsody in Roma, so povprečni, medtem ko nas The Favourite sploh ni prepričal. Vice (Podpredsednik) je zadnji in zgodovinsko najnovejši biografski film, ki prikazuje življenje človeka iz ozadja: bivšega podpredsednika v administraciji Busha mlajšega, Dicka Cheneya.

Tipa je ustrelil v glavo

Dick Cheney je zelo skrivnostna politična osebnost. To vemo, ker nam film to takoj pove. O njegovem zasebnem življenju je znanega bolj malo, saj je od nekdaj skrbno varoval svojo zasebnost. To seveda pomeni, da avtorji filma, med katere sodita tudi Brad Pitt in Will Ferrell, zgodbo nizata iz drobtinic informacij, ki so pricurljale v medije skozi dolga desetletja Cheneyevega službovanja v javnem in zasebnem sektorju. Dodatno je kreativnost avtorjev pristriglo dejstvo, da je g. Cheney še vedno med nami in ima dostop do odvetnikov kot tudi sredstva, da jih financira.

Vice želi biti satirična drama. Problem s satiro je, da potrebuje referenčno točko, ki je Vice preprosto ne najde. Že plakati namigujejo, da je Cheney skrivnostna senca iz ozadja, saj je v oglasnih sporočilih prikazan le kot obris. Tako film skače med dogodki, ki so znani. Cheney se je rodil v zvezni državi Nebraska, ki ima manj prebivalcev kot Slovenija, čeprav je njeno ozemlje skoraj desetkrat večje. Kot mladostnik se je z družino preselil v zvezno državo Wyoming, ki je še večja od Nebraske, v njej pa biva za kakšno Ljubljano kavbojev.

Tam spozna dekle, se z njo poroči, dvakrat ga ustavi policija, nakar pristane v Washingtonu. Film ne ve, zakaj, ne poskuša ugotoviti, zakaj, preprosto ga postavi v kongresne prostore, kjer sreča svojega mentorja. Ko izve, da je njegov novi idol republikanec, postane republikanec tudi sam. Kmalu postane namestnik povzpetniškega Donalda Rumsfelda, s katerim bosta kasneje zakuhala drugo zalivsko vojno.

Vsi predsednikovi možje

Podobno kot Bohemian Rhapsody, tudi Vice ne pozna svojega glavnega lika. Čeprav fantastični Christian Bale v vlogo podpredsednika vloži ves svoj zavidljivi talent, o človeku ne izvemo ničesar. Za začetek ostaja neodgovorjeno vprašanje Cheneyeve ambicije. Mož je za časa W. Busha v osebi podpredsednika zbral skoraj diktatorsko moč, a ne vemo, zakaj. Nikoli ni videti, da bi si oblasti želel ali bil pripravljen zanjo delati. Na neki točki izve za teorijo, ki zagovarja tezo, da ameriška ustava predsedniku omogoča, da brez omejitev vlada deželi kot diktator. In Cheney del filma uspešno sledi temu cilju, ki ga doseže kot podpredsednik.

Zakaj je Cheney združeval vso to oblast, ni jasno. Tudi film nima pojma. Morda zato, da bi pomagal svojim bogatim prijateljem iz zasebnega sektorja, a hkrati je Cheney prikazan kot ljudomrznež in tiran brez prijateljev. Morda želi doseči bogastvo, a kot direktor korporacije Halliburton že ima več, kot bi lahko porabil. In nenazadnje ga tudi ambiciozna žena vodi stran od politike, sploh od mesta podpredsednika, ker tu pač ni moči. A Cheney jo ustvari in obdrži vsa leta predsedovanja Busha mlajšega. In nenazadnje si oblasti sploh ne želi, saj ko je njegov šef odslužil svoje in bi Cheney logično lahko kandidiral za predsednika, tega ne stori, pač pa se upokoji.

Falajfl pove svoje mnenje

Cheney je sprejel veliko zanimivih odločitev, katere je še vedno čutiti v ameriški politiki. Zakaj? Komu v interes in korist? Film o tem molči. Tudi zasebno življenje družine Cheney ne ponuja odgovorov. Dick in žena Lynne (Amy Adams) imata dve hčeri. Mlajša hči Mary (Alison Pill) je staršem kot mladenka zaupala svojo homoseksualnost, glede katere Dick ni delal težav. Nasprotno je vse življenje hčerko ščitil pred homofobijo njegove stranke ter se je celo izogibal javnim nastopom, v katerih bi lahko prišlo do vprašanja istospolnih porok.

Vseeno ob koncu filma, ko želi njegova starejša hči Liz (Lily Rabe) postati republikanska političarka, ji Dick dovoli, da se distancira od sestre in kritizira istospolne zveze. Zakaj? Ko bi le vedeli? Vse pomankljivosti zgodbe, ki je resnično prazna, film nadomesti z izredno visoko kakovostjo igre. Christian Bale je zastrašujoče natančen Dick Cheney. Preostali liki so manj natančni, bolj karikature, a nič manj kakovostno zaigrani. Steve Carell (The Office) je briljanten kot Donald Rumsfeld, Sam Rockwell (Trije plakati) je izjemno prepričljiv kot W. Bush, Jesse Plemons (Black Mirror) pa vse niti zgodbe nekako povezuje kot zainteresirani pripovedovalec.

Vseeno to ni dovolj za odličen film. Ponovno nam Hollywood ponuja zelo lepo aranžirano škatlo, v kateri pa žal ni substance.

Ocena: dobro | 3

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

 1. Pingback: Vsi prejemniki 91. nagrad oskar na enem mestu - oskar 2019

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh