Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

BlackKklansman (Črni KKKlanovec), 91. nagrade oskar | film

BlacKkKlansman, Črni KKKlanovec, film, oskarji, oskar, Oscar
Foto: Focus Pictures

Film

BlackKklansman (Črni KKKlanovec), 91. nagrade oskar | film

Nagrade oskar so vedno prepletene s politiko. Politiko, ki jo diktira povečini liberalno usmerjeno volilno telo filmskih akademikov, ki podelitev nagrad vidijo kot priložnost, da svoje politično prepričanje predstavijo širši Ameriki. Ameriki povprečnih ljudi. Ljudi, ki hodijo v službe, ki nosijo rdeče kape in ki posedajo v barih. BlacKkKlansman (Črni KKKlanovec) kaže ogledalo tem ljudem. Brez kančka tenkočutnosti zavzame pozicijo, ki jo poudarja iz prizora v prizor. Take filme pač dela Spike Lee.

Posneto po resnični zgodbi

Colorado je najbolj znan po gorah, smučanju in marihuani. Colorado Springs je drugo največje mesto v državi, prebivalci katerega so povečini belopolti. Enako velja za mestno policijo, ki pa želi v svoje vrste sprejeti tudi kvalificirane temnopolte policiste. V zgodnjih sedemdesetih modro uniformo obleče Ron Stallworth (John David Washington), prvi temnopolti policist.

Mlad in ambiciozen se javi za prikrito delovanje. Zaradi barve njegove polti ga policija pošlje na lokalni shod, na katerem govori znani borec za pravice temnopoltih. Tam Ron spozna organizatorko shoda Patrice (Laura Harrier), čeprav sama preiskava ne gre nikamor. Vseeno si Ron prisluži napredovanje v obveščevalno enoto policije. Tam mu v oči pride časopisni oglas, ki novači nove člane Ku Klux Klana pod vodstvom Davida Dukea (Topher Grace). Ron pokliče številko in kmalu govori z lokalnim predstavnikom klana, Walterjem (Ryan Eggold).

V telefonskem pogovoru Stallworth navduši klanovce, ki ga kmalu povabijo na spoznavni sestanek. Žal je Ron še vedno temnopolt, zato za pomoč zaprosi detektiva Zimmermana (Adam Driver). Zimmerman je sicer judovske vere, a bele polti, zato se odpravi na sestanek s klanovci. Večina je navdušena nad novim članom, le psihotični Felix (Jasper Pääkkönen) ostaja sumničav in drži belega Rona na očeh. Stvari se zapletejo, ko svojega novega prijatelja obišče na domu, kjer mu vrata odpre temnopolti par. Temnopolti Ron se je v klan včlanil pod svojim pravim imenom. Ko pod tem imenom prejme KKK člansko izkaznico, tudi uradno postane črni klanovec.

Falajfl pove svoje mnenje

Črni KKKlanovec je politično prozoren film. Režiser Spike Lee svojo dušo nosi na rokavu, kar se vidi v njegovem delu. Očitno je, da ga pestijo krivice, ki se godijo njegovim temnopoltim sonarodnjakom. S tem načeloma ni nič narobe, če to ne moti poteka zgodbe. Žal tu Lee ni bil povsem uspešen, saj več kot enkrat ustavi dogajanje in občinstvo prisili, da posluša politični govor. Poleg tega dogajanje film začne in konča s kratko montažo o rasizmu in sovraštvu, ki s samim filmom nima veliko skupnega.

To ne pomeni, da je Črni KKKlanovec slab film. Nasprotno, Črni KKKlanovec je izjemno gledljiv in zanimiv film, vreden ogleda. Lee nima potrpljenja, zato dogajanje ne počiva, pač pa se vedno premika naprej. Poleg tega se ne obremenjuje z resničnostjo materiala, po katerem je scenarij napisan. Ron Stallworth je bil resnično prvi temnopolti policist v svojem mestu in res je postal član Ku Klux Klana. Drži tudi, da je na sestanke hodil belopolti policist, tu nekje pa se film loči od resnice in pripoveduje svojo zgodbo. Bolj zanimivo, a nič manj fiktivno zgodbo.

Pod črto Črni KKKlanovec ni globoka filmska stvaritev. In prav je tako, saj je njegovo sporočilo sila preprosto. Če gledalec razume, da je sovraštvo slabo in da nasilje ne rešuje ničesar, je Lee zadovoljen. Lokalnemu občinstvu sicer telegrafira še izrazito protitrumpovsko sporočilo, a to se nas ne tiče toliko. Navsezadnje ga nismo izvolili mi, ampak Američani. In Spike tega še vedno ni prebolel.

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

3 komentarji

3 Comments

 1. Pingback: Vsi nominiranci za 91. nagrade oskar, ki bodo podeljene 24. februarja

 2. Pingback: Vsi prejemniki 91. nagrad oskar na enem mestu - oskar 2019

 3. Pingback: The Highwaymen (Cestni Roparji, Netflix), Kevin Costner in Ford V8

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh