Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

En X preveč za Xbox One X | predstavitev

(Foto: Eamonn M. McCormack/Getty Images za Xbox)

Zabava

En X preveč za Xbox One X | predstavitev

Igralna konzola je narejena za igranje iger. Sedi pod televizorjem in privlači otroke in otročje odrasle, za resne ljudi pa nima uporabnosti. Odrasli vihajo nos nad otročjostjo, pijejo čaj in berejo Prousta. Prav otrokom je Microsoft namenil novi Xbox One X, ki je javnosti postal dostopen v sredini novembra.

Kaj je Xbox One X?

Xbox One je črna škatla, na ospredju katere se sveti okrogel X. Na eni strani je reža za plastični krogec, zadaj je nekaj priključkov, za v roko pa so snovalci oblikovali daljinec z gumbi. V režo je potrebno potisniti plošček z vsebino in priključen TV bo prikazal primerno slikovno ter zvočno vsebino. Ker je leto gospodovo 2017, je vsebina raznolika, na voljo so igre za otroke, Bluray filmi za otroke, YouTube za otroke ter celo Netflix za otroke. Za svetlečim X-om je en čisto pravi računalnik, ki napravo poganja, namesto tipkovnice in miške pa otroci za upravljanje naprave uporabljajo daljinec. To je Xbox One in star je štiri leta. Xbox One X je star en mesec, zato je njegov računalnik bolj močan.

Zakaj sploh Xbox One X?

Lastnost časa je, da gre naprej in Xbox One na to nima veliko vpliva. Igralne konzole imajo kratko življenjsko dobo, običajno se jih novosti željne množice naveličajo po pol desetletja, in štiri leta stari Xbox One je na zatilju že čutil hlad večnega počitka. A mama Microsoft je v spočetje svojega tretjega igralnega dečka vložila premnogo sredstev, da bi obupala po pičlega pol stoletja. Če je Xbox 360 koval denarce enajst let, jih bo tudi Xbox One, ki ga je nasledil. Nekako je bilo potrebno rešiti zagonetko, kateri pravijo 4k.

4k ali ne 4k?

Otroci ne cenijo starih in prefinjenih stvari. Otroci potrebujejo veliko barv, najboljšo grafiko in najvišjo ločljivost. Igralne konzole so narejene tako, da se jih priključi na družinski televizor. Ko je ta televizor FullHD 1080p, so otroci zadovoljni. A ko sosed kupi boljši model 4k UHD 2160p, potem mora tudi otrok kupiti 4k televizor. Razlika med 4k in Full HD je le v številu pik, iz katerih je zaslon sestavljen. 1080p TV ima 2 milijona pik, kar je bilo včasih fantastično, a je sedaj malo, saj se 4k ponaša z 8 milijoni pik. To je več. In ker je več, je bolje. Niti ni pomembno, če otroško oko vidi razliko. Dete je prepričano, da vidi razliko, zato je prepričano tudi oko. Takšno je pač življenje v totalitarističnem ustroju otroškega organizma.

Xbox One ni zmogel sanjati o 4k. Zato je dobil brata, Xbox One S, ki je zmogel 4k, a ne preveč dobro. Xbox One X zmore 4k in to zelo dobro. Zato smo dobili Xbox One X in Microsoft je dobil svoj del pogače, vredne dobrih 90 milijonov dolarjev. V evrih je to nekoliko manj, a vseeno mnogo.

Resno, zakaj sploh Xbox One X?

Če je otrok kupil 4k televizor, potem ni druge, kot da kupi tudi Xbox One X, če že ni kupil PS4 Pro. Naprava je funkcionalno uporabna, saj zmore zabavati celo družino. Igre, video, TV, vse je moč gnati preko konzole Xbox, ki na račun močnega računala vse naloge opravlja zavidljivo. Seveda novi TV podpira YouTube in Netflix in celo igre, poveže se v domače omrežje in se pogovarja s svetom. Vse to dela TV, a to počne slabo. Upravljanje je okorno, odzivnost aplikacij vprašljiva, uporabnost je mejna. Xbox One X vse to počne odlično, nekaj celo v 4k.

Nazaj k Proustu!

Vsi smo otroci kdaj pa kdaj. Nekateri bolj, drugi manj in Xbox One X ni konec sveta. Nekaterim je odveč in nepotreben, drugim obvezen in nepogrešljiv. Večina nas je tam nekje vmes. Resnici na ljubo, je novi X namenjen samo najbolj zagretim, res najbolj otročjim oziroma tistim, ki potrebujejo najboljše in najbolj ostro in najbolj močno. Mi, ki smo v sredini, smo zadovoljni tudi z navadnim One, ki dela vse, kar dela super-hitri brat, le da nekoliko manj ostro. Za odrasle je 1080p dovolj. Ko pa bo zmanjkalo elektrike in bodo iz gozdov prišle zveri, bodo tudi najbolj otročji morali poiskati izgubljeni čas.

Nadaljuj z branjem
 
Morda vam bo všeč tudi ...

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zabava

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • The Irishman, Irec The Irishman, Irec

  Filmovizor

  Irec, “The Irishman, Netflix” | filmovizor

  Avtor

  Martin Scorsese je žanrski režiser. Njegove zgodbe so urbane, njegovi liki priseljenci v deželi brezmejnih možnosti....

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh