Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Dunkirk, 90. nagrade oskar | film

dunkirk
Dunkirk je vojaški film režiserja Christopherja Nolana (Foto: Warner Bros.)

Film

Dunkirk, 90. nagrade oskar | film

V Dunkirku režiser Chris Nolan (The Dark Knight) prepleta tri zgodbe velikega umika britanskih ekspedicijskih sil s plaž zgornje Francije. Vsaka veja vojske ima svojo zgodbo. Vojak Tommy (Fionn Whitehead) je član kopenske vojske, ki je ujeta v Franciji. Njegov cilj je priti domov za vsako ceno. Letalstvo zastopa let treh Spitfire lovcev, ki poskušajo varovati zavezniške sile na suhih in mokrih tleh. Na koncu je tu še mornarica, sestavljena tako iz zasebnih čolničev kot vojaških plovil. Dunkirk ni zgodovinski film, saj je večina likov izmišljenih. Je pa Dunkirk zelo umetelno zasnovan in dovršeno izveden vojni film, katerega dogajanje je vpeto v resnično zgodovinsko ozadje.

Zakaj Dunkirk

Velika Britanija na drugo svetovno vojno ni bila pripravljena. Situacijo je v veliki meri zakuhal Winston Churchill, ki je po prvi svetovni vojni sestavil desetletni plan. Po tej doktrini bi se Britanija pričela oboroževati šele deset let pred predvidenim naslednjim spopadom. Leta 1919 tega spopada niso videli in temu primerno je padlo financiranje za vojsko. Šele leta 1932, ko je bil Hitler tik pred prevzemom oblasti v Nemčiji, so voditelji Imperija spet pričeli investirati v vojsko. A bilo je prepozno.

Druga svetovna vojna se na zahodu ni začela z eksplozijami, pač pa z zatišjem. Velika Britanija in Francija sta Poljski obljubili podporo v primeru napada. Ko je Nemčija septembra res napadla Poljsko, sta obe zaveznici rajhu takoj napovedali vojno. Britanci so na celino poslali večji del svoje kopenske vojske, vendar Nemčije niso napadli. Od septembra do maja 1940 se na zahodni fronti niso odvijali znatni spopadi, kar je odgovarjalo Nemčiji, ki je imela delo na vzhodu in severu. Ta lažna vojna, kot so ji rekli Britanci, se je končala 10. maja 1940 z nemško invazijo na Francijo. 28. maja so bili zavezniški vojaki že ujeti in obkoljeni v vasici Dunkirk.

Tri zgodbe

Dunkirk je hollywoodski film z visokim proračunom, to pa je tudi vse, kar ga povezuje s tipičnimi vojnimi filmi. Dunkirk je bil spektakularen poraz za britansko vojsko, zato je bil potreben drugačen pristop. Najbolj opazna je izbira junakov, ki so predstavljeni kot kompleksni liki, ujeti v brezizhodni situaciji, vsak prepuščen samemu sebi. Kopenski vojak Tommy se na vsak način poskuša prebiti na ladjo. Izgubil je celotno četo in skuša pobegniti domov. Stran s te preklete plaže. Njegov beg je brezglav, brezupen in vse prej kot časten. Tommy ni slabič ali reva, je ujeta žival, ki vidi svojo usodo in ji želi ubežati.

Najbližje junakom so piloti kraljevega letalstva. V zraku spremljamo tri lovce, ki se z omejenim gorivom spopadajo z zračnimi silami Wermachta. Eden za drugim se njihove zgodbe razpletajo, s svojimi letečimi stroji pa nudijo žarek upanja vojakom na kopnem in na morju. Niso vedno uspešni, prav tako pa so ločeni od preostanka vojske. Njihovo delo je v oblakih. V bitki za Britanijo, ki bo sledila, bo prav kraljevo letalstvo obvarovalo otok pred invazijo.

Največji junaki umika so nedvomno lastniki zasebnih plovil, ki so pomagali reševati vojake iz Francije. Preko osemsto zasebnih ladij, čolnov in bark je sodelovalo pri reševanju, Dunkirk pa spremlja ladjo Moonstone in njeno posadko. Poveljnik deset metrov dolge motornjače je g. Dawson (Mark Rylance), ki je v vojni že izgubil sina, pilota. Na poti čez Rokavski preliv se mu pridruži njegov mlajši sin ter njegov prijatelj. Čeprav je mornarica zasegla čoln, se Dawson odloči, da bo osebno odplul vojakom na pomoč. Mogočno, a zastarelo kraljevo mornarico zastopa poveljnik Bolton (Kenneth Branagh). Prav on sprejema taktične odločitve mornarice in je najvišja avtoriteta, ki nam jo ponudi film.

Nevidne sile

Nolan je želel dogajanje predstaviti iz mikro perspektive posameznih udeležencev. Njegove kamere so skoraj vedno postavljanje blizu ljudi. Letalski boji so posneti iz letal ali s tal. Namesto velikih in zapletenih zračnih bitk so le-te predstavljene kot naključni in kratki spopadi, kakršni so bili v času pred radarjem pogosti. Bombne napade vidimo šele, ko jih opazijo ljudje na tleh. Nemcev ne vidimo nikoli.

Sovražnik je neviden, ker je oddaljen. Dunkirk ni bila bitka, bil je umik. Nemška vojska predstavlja resnično nevarnost, vendar je njihov doseg omejen. Francoske sile branijo mesto pred napadom, močvirnata tla pa preprečujejo tankovski napad na mesto. Blitzkrieg ni zasnovan za obleganja. Zato napadi prihajajo od daleč. Občasen napad strmoglavnih bombnikov, občasno topniško obstreljevanje. Tudi ko pehota strelja na ujeto vojsko, jih ne vidimo, saj čakajo v kritju in streljajo na tarče priložnosti.

Bitka je bila izgubljena, še preden je vojska zapustila Veliko Britanijo, a se tega niso zavedali. Bliskovit poraz je streznil Angleže, ki so samo čakali na neizbežne novice o popolnem porazu. Politiki v Londonu so za naše junake nevidna sila, ki na dogodke vpliva le posredno. Churchilla omenijo sem ter tja, generalov in maršalov ne vidimo nikoli. Dunkirk nikoli ne pogleda v bunkerje, nikoli ne pokaže zemljevidov, celo slavnih govorov, s katerimi je ministrski predsednik navdahnil narod, ne slišimo. Vidimo le intimno grozo vojne in surov boj za preživetje. Pogosto brez besed.

Falajfl pove svoje mnenje

Dunkirk je odličen vojni film. Velik proračun je omogočil Nolanu, da brezkompromisno uresniči svojo vizijo. Povsem nemogoče ga je primerjati s filmom kot je Pearl Harbor, ki prav tako prikazuje zavezniški poraz. Namesto za akcijo se Nolan odloči za napetost, namesto ljubezenske zgodbe nam da boj za preživetje, namesto sladkega maščevanja nam da olajšanje, ki ga nudi le uspešen beg pred gotovo smrtjo.

Britancem je uspelo rešiti preko tristo tisoč vojakov, čeprav so bile njihove ambicije desetkrat manjše. Rešili so tako svoje kot francoske in belgijske vojake. Ti možje so se še borili, na bojiščih v Evropi in Afriki. Mnogi niso dočakali konca vojne. Mnogi tudi niso prišli nazaj. Zgrešena evropska ekspedicija je britansko vojsko stala 68.000 vojakov brez najmanjšega uspeha. Morala je bila na dnu, na obzorju pa so se zbirale temne sile.

Ocena: prav dobro do odlično | 4-5

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh