Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Darkest Hour (Najtemnejša ura), 90. nagrade oskar | film

Darkest Hour, najtemnejsa ura, Gary Oldman, Winston Churchill
Darkest Hour vse svoje upe polaga v Garya Oldmana, ki igra Winstona Churchilla (Foto: Focus Features)

Film

Darkest Hour (Najtemnejša ura), 90. nagrade oskar | film

Darkest Hour (Najtemnješa ura) je zgodovinska drama, ki prikazuje temeljito prežvečeno obdobje v britanski zgodovini. Film se dogaja v času operacije dinamo, znane evakuacije britanskih vojakov iz okolice mesteca Dunkirk. Film je nominiran za šestero nagrad oskar, kar je dve manj od filma Dunkirk, ki se v grobem ukvarja s podobno tematiko.

Vsak film se istega zgodovinskega dogodka loteva z drugačne perspektive in s povsem drugačnimi ambicijami. Nolanov Dunkirk je visoko proračunski akcijski film, ki zgodovinsko ozadje izrablja kot vir svoje akcije in drame. Darkest Hour pa se ukvarja s političnimi intrigami daleč v zaledju, kjer se rutinsko sprejema odločitve o življenju in smrti vojakov na terenu. Noben film ne stopa na teren drugega bolj kot je potrebno in sta zato, čeprav vsebinsko komplementarna, namenjena povsem drugačnim občinstvom.

Borili se bomo v palači, v parlamentu in v bunkerjih

Zgodba se prične v maju leta 1940 v britanskem parlamentu. Ministrski predsednik Neville Chamberlain je izgubil podporo opozicije zaradi šibkega upora nacistični Nemčiji. Potreben je nov voditelj in breme pade na prvega lorda admiralitete, Winstona Churchilla (Gary Oldman).

Churchill v svoji stranki nima široke podpore zaradi svoje brezkompromisne politike, svoje vpletenosti v katastrofalno turško operacijo med prvo svetovno vojno ter svoje podpore Edvardu VIII, ki je bil prisiljen prepustiti prestol svojemu bratu, kralju Juriju VI. Čeprav nerad, ga kralj povabi k sestavi vojne vlade. V parlamentu Churchill predstavi svoj prvi govor, v katerem obljublja “kri, trpljenje, solze in pot”, ki parlamentarcev ne navduši. V ozadju že tečejo spletke za njegovo razrešitev.

Prvi velik izziv, ki čaka Churchilla, je usoda britanske vojske, ujete na drugi strani rokavskega preliva. Nemška vojska je temeljito premagala angleško vojsko, ki je bila med umikom prisiljena zapustiti skoraj vse svoje tanke, vozila in opremo. Zaradi premoči nemškega letalstva je bilo videti, da je usoda več sto tisoč vojakov, skoraj celotne vojske, zapečatena.

Cigare, brandy in govori

Darkest Hour za poznavalce zgodovine ni razburljiv film. Čeprav film pripoveduje o spletkah in dvomu v učinkovitost Churchilla, v njegov uspeh ne dvomi nihče, oborožen z osnovno izobrazbo. Filmu manjka napetosti, čeprav se trudi. Velike številke, s katerimi označuje tok časa, delujejo strogo in ostro, a niso učinkovite. Film je na trenutke čudovito posnet, a podzemni bunkerji in Churchillova ljubezen do dela pozno v noč to redko omogočajo.

Zakaj torej vse nominacije za počasen, pedanten in temeljito nerazburljiv film? Kritike je navdušil Gary Oldman v naslovni vlogi. Pestri in kakovostni karieri navkljub Gary Oldman še nima oskarja. Akademija se je očitno odločila, da je njegova vloga v Darkest Hour zadosten izgovor, da odpravijo to napako. Oldman je v vlogo vložil veliko dela in ves svoj igralski talent. Kot zgodovinski lik je Winston Churchill odlično dokumentiran, njegovi govori pa slovijo kot ključni dogodki odpora proti nacistični Nemčiji. Oldmanu uspe skoraj popolnoma uprizoriti legendarnega politika. A njegova vloga še zdaleč ni popolna.

Falajfl pove svoje mnenje

Gary Oldman sodi v skupino tehnično odličnih igralcev, ki nikoli niso postali zvezdniki. Njegova sposobnost, da izgine v vlogi, katero igra, je verjetno razlog, da še vedno ni prejel najvišje nagrade za igro, medtem ko ima Tom Hanks, ki v vsakem filmu igra Toma Hanksa, kar dve. Žal Darkest Hour ni film in ni vloga, ki bi bila vredna zlatega kipca. Največja težava je, da Oldman niti malo ni podoben čokatemu Churchillu. Oddelek za masko se je močno trudil, a se jim je trud ni obrestoval.

Gary Oldman je leta 1992 pod obupno gumijasto masko igral Drakulo v istoimenskem filmu Francisa Forda Coppole. Vse preveč pogosto je debela maska, ki naj bi bila podobna Churchillu, vzbujala spomine na četrt stoletja star film o čudaku iz Transilvanije. Brez Oldmana bi Darkest Hour tako z režijo kot scenarijem težko našel prostor na kabelski televiziji. Vsekakor to ni film, ki bi ga gledali več kot enkrat.

Ocena: dobro | 3

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Vsi nominiranci za 90. nagrade oskar, ki jih bodo podelili 4. marca

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh