Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Črno zrcalce v dlani, povej … “Black Mirror, 4. sezona, Netflix” | filmovizor

Kapitan Robert Daly s svojo USS Calister posadko (Foto: Netflix)

Filmovizor

Črno zrcalce v dlani, povej … “Black Mirror, 4. sezona, Netflix” | filmovizor

Črno zrcalo je televizijski program, ki ne svari pred nevarnostmi tehnologije. Črno zrcalo je vesolje, ki je podobno našemu, a je hkrati drugačno. Podobno kot Max Headroom, se dogaja v bližnji prihodnosti. In hkrati v vzporedni resničnosti, kar bi bilo pomirjujoče, če bi ne bilo tako zelo možno. In verjetno.

Kaj je Črno zrcalo

Veliki brat (Google) nam pravi, da večina obiskovalcev našo publikacijo uživa na mobilnih napravah. Največ na pametnih telefonih, manj na pametnih tablicah, nič na manj pametnih Iskra telefonih. Ko na mobilni napravici berete te besede, velite svojemu prstu pritisk gumba za izklop in zrli boste v… črno zrcalo. In morda bo črno zrcalo pogledalo nazaj. Morda celo pomežiknilo. To je izhodišče niza površinsko nepovezanih epizod. Serija tehnološko obsedeni družbi pokaže zrcalo in slika ni rožnata, sicer bi se serija imenovala Rožnato zrcalo. In sedaj bi rad gledal Rožnato zrcalo.

Črno zrcalo je serija angleškega porekla, njen stvaritelj je Charlie Brooker. Charlie je svojo kariero pričel kot opisovalec računalniških iger za britanske publikacije. Charlie se ima za zelo brihtnega človeka, a bo to zanikal, če ga kdo tega obtoži. A mu je všeč, če ga. Prav tako je Charlie cinik, pesimist in agitator. In ker je Britanec, je tudi črnogled posmehljivec, ki rad podira ‘sistem’. Ta svetovni nazor se odraža v skoraj vseh serijah, ki so primerno temačne, tesnobne in zelo pogosto depresivne. Podobno kot britansko vreme. Hkrati so izjemno inteligentne, kajti ne glede na to, kaj Charlie Brooker meni o sebi, velja priznati, da je zelo brihten človek. Tudi to se odraža v seriji, ker Charlie Brooker nikoli ni bil rahločuten.

Če ste vajeni latinskega tempa televizijske produkcije, vas zna presenetiti, da je serija v štirih sezonah nanizala manj kot dvajset epizod. Telenovele jih proizvedejo več pred zajtrkom. A čas teče drugače in Angleži si radi vzamejo čas. Prvi dve sezoni sta premogli skupno šest epizod ter posebno božično epizodo, ki govori o neskončnem trpljenju. In umoru. Kot se za božične epizode spodobi.

Netflix na belem konju

Prvi dve sezoni sta bili zelo dobro sprejeti, ker je tematika aktualna, ker je pisanje dobro, ker je igranje boljše in ker je imela ena epizoda srečen konec. ITV, kjer je črno zrcalo domovalo, je želel še več nadaljevanj, a je imel Netflix globlje žepe in zato se je nadaljevanka preselila na internet. Tretja serija je prišla naenkrat oktobra 2016, štela pa je šest epizod. Tehnično je četrta sezona drugi del tretje, saj je Netflix kupil 12 epizod, a ker je izšla v zadnjih izdihljajih leta 2017, so jo označili za sezono štiri in upali na najboljše.

Netflix ima navado celotno sezono izstreliti med gledalce naenkrat. Tako je mogoče celo sezono videti v dolgem večeru s podporo kofeina in sladkorja. To je dobra zamisel, kot je dobra zamisel pojesti celo sadno skutino torto naenkrat. Ker ni časa za kritični premislek posameznih epizod, imajo ti manjši možganski udarec in posledično hitreje izpuhtijo iz glave. Po drugi strani je troletno čakanje med sezonami pretirano, kajneda, Sherlock?

Teme in meme

Črno zrcalce se v svoji četrti sezoni ponovno namesti v globino človeške duše ter jo prične prepisovati na USB ključek. Serija je novodobno utelešenje prastare serije Zona Somraka (Twilight Zone), ki je strašile naše dede, ko so bili veliki in naše očete, ko so bili majhni. Enako velja za mame, če niso gledale Peyton Place. Ker je epizod samo šest, se jih lahko lotimo posamično. Opozarjamo, da nekateri opisi izdajo skrivnost epizode, zato OPOZORILO KVARLJIVČKOV ne bo odveč.

USS Callister (Foto: Netflix)

1. USS Calister

Prva epizoda je ljubezenska izpoved zgodnjim serijam Zvezdnih stez. Seveda je ljubezen obsedena, obsesivna, manipulativna in patološka, ampak, hej, ljubezen je bolezen. Zgodba se dogaja v navideznem svetu virtualne realnosti, kjer je resničen le njen stvaritelj. Svet naseljujejo virtualne kopije ljudi, ki jih glavni psihopat pozna iz resničnega življenja. V navideznem svetu ima popolno kontrolo, ki jo zlorablja brez kančka vesti. A kaj se zgodi, ko v svoj svet naseli mlado, brhko in izjemno pametno sodelavko? Skoraj srečen konec. Vsaj za nekoga.

Arkangel (Foto: Netflix)

2. Arkangel

Morda bo koga presenetilo, a njega dni starši niso ves čas vedeli, kje so njihovi otroci in kaj počno. Tehnologija tega ni omogočala. Danes imamo telefone in GPS in Facetime, kar pomeni, da se starši  v otrokovo življenje lahko vmešamo skoraj kadarkoli. Črno zrcalo ima Arkangel, ki je možganski vsadek, kateri staršem omogoča vpogled v življenje svojih otrok preko priročne tablice. Vsadka nikoli ni mogoče odstraniti, kar ‘pozitivno’ vpliva na čustveni razvoj otroka. Epizodo je režirala Jodie Foster, če vam to kaj pomeni.

Crocodile (Foto: Netflix)

3. Crocodile

Dovolj veselja, čas je za umore. Spet je posredi tehnologija in nekaj hudo neprijetnih dogodkov, pokopanih globoko v podzavest. A kaj je zasebnost in kaj so skrivnosti, če imajo zavarovalnice dostop do naprav, ki berejo spomin? Še bolje je, da takšnega pregleda ni mogoče zavrniti. Kako naj človek skrije umor pred samim seboj? Z mnogo umori. Zagotovo ena najbolj temnih epizod četrte sezone je odlično igrana in režirana, zgodba logično sedi absurdnim dejanjem, ki postanejo povsem logični, ko človek nima več pravice do zasebnosti. Včasih je najbolje, da ne odstremo zavese.

Hang the DJ (Foto: Netflix)

4. Hang the DJ

Parčkanje je eden bolj travmatičnih obredov človeške vrste. Osebe primerne starosti so opremljene s pestrim naborom aplikacij in tehnologij, s katerimi si pomagajo pri iskanju popolnega partnerja. Temno ogledalo ima več tehnologije in več procesne moči. Sezona je zasnovana klasično, zato je najbolj optimistična epizoda na vrsti takoj za najtemnejšo. Da si sčistimo paleto. Tehnologija v epizodi zmore z 99,8% natančnostjo najti pravega partnerja skoraj komurkoli. Zavidljiv uspeh doseže tako, da požene tisoč simulacij. Z vsako simulacijo se natančnost poveča. Le brezpogojno je treba ubogati raztelešeni zvok, ki upravlja z vsemi deli tvojega življenja. Si želiš preživeti pet let v razmerju z osebo, ki jo preziraš? In ki prezira tebe? Nikogar ne zanima. Naslednja priložnost za srečo bo čez 1826 dni.

Metalhead (Foto: Netflix)

5. Metalhead

Kovinoglavček je avtonomno robotsko bitje, katerega edini cilj je uničiti vsakogar, ki zmoti njegov počitek. Navdih za epizodo so avtorji našli v spletnih videoposnetkih vse bolj razvitih avtonomnih robotov. Štorija se dogaja nekaj časa po apokalipsi. Besedila je malo, akcije veliko. Spremljamo lov robotka in človeka, ki je pomotoma aktiviral njegov obrambni mehanizem. Robot je nečuteč, neumoren in odločen uničiti svoj plen. Epizoda svari pred realno možnostjo, da nekoč razvijemo tehnologijo, ki nas bo uničila. Ne iz hudobije, samo zaradi površnega programiranja. Epizoda je posneta povsem črno belo, konec pa je primerno črn.

Black Museum (Foto: Netflix)

6. Black Museum

Zadnja epizoda zaokroži predhodno dogajanje. Skupaj z našo protagonistko stopimo v črni muzej, kjer so razstavljeni eksponati predhodnih epizod. Čas dogajanja ni določen, a muzej je poln eksponatov iz skoraj vsake od predhodnih epizod in kustos je dodobra poučen o razstavi. Kot se za antalogijo spodobi, je zadnja epizoda sestavljena iz treh ločenih zgodb, ki so nekako povezane. In seveda na koncu nekdo umre. Če ste vse epizode gledali brez predaha, boste nagrajeni z vizualnimi drobtinicami, ki so jih avtorji raztresli po stenah črnega muzeja. Visoka predanost podrobnostim bo zagotovo koristno vplivala na vašo prihajajočo psihozo.

Black Mirror je na ogled na omrežju Netflix, ni primeren za mladež, optimiste in vse, ki v tehnologiji vidijo rešitev vseh težav človeštva.

 

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Črno zrcalce interaktivno povej, je Black Mirror: Bandersnatch za kej?

  2. Pingback: Film Vice ponovno dokazuje, da lahko Christian Bale postane kdorkoli

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh