Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Call Me by Your Name (Pokliči me po svojem imenu), 90. nagrade oskar | film

Glavni vlogi v filmu igrata Armie Hammer in Timothée Chalamet (Foto: Sony Pictures Classics)

Film

Call Me by Your Name (Pokliči me po svojem imenu), 90. nagrade oskar | film

Call Me by Your Name je romantična drama o odraščanju, ljubezni in izgubi, posneta po istoimenskem romanu. Tematsko je film zadnji del trilogije poželenja italijanskega režiserja Luce Guadagnina. Scenarij je priredil James Ivory, znan kot polovica produkcijskega para Merchant – Ivory. Call Me by Your Name se poteguje za nagrado oskar za najboljši film lanskega leta, zato se nam je zdelo prav, da si ga pogledamo.

Nekega vročega poletja v Italiji

Elio je sedemnajstletni deček ameriškega očeta in italijanske matere, ki s staršema biva na podeželju severne Italije. Njegov oče je profesor arheologije židovskega rodu, ki vsako poletje na svoj dom za pomoč pri raziskovalnem delu povabi nadarjenega podiplomskega študenta. Poletja leta 1983 je ta čast doletela štiriidvajsetletnega Oliverja, Američana, ki se pridruži dužini.

Nov obiskovalec Eliu sprva ni všeč, saj mora prišleku prepustiti svojo sobo. Elio je sramežljiv, a glasbeno nadarjen deček, pogosto zatopljen v knjige, medtem ko je Oliver brezskrben in navdušen pozitivist. Čeprav ima Elio dekle, veliko časa preživlja sam. Kmalu ugotovi, da ga Oliver privlači in le s težavo zbere pogum, da mu prizna svoja čustva.

Falajfl pove svoje mnenje

Priznati moram, da sem se med vsemi nominiranci za letošnje oskarje najmanj veselil prav tega. Zgodba o istospolni ljubezni med najstnikom in odraslim moškim je daleč od moje sfere zanimanja. Že v svojih najstniških letih sem ugotovil, da svojih (tedaj) sovrstnikov ne razumem, z njimi se ne znam poistovetiti. Begajo me in povedano po pravici, nismo bili in nismo na isti valovni dolžini. Najstniki so lahko hudo nadležna bitja.

Zakaj je bil Call Me by Your Name nominiran za najboljši film? Tehnično je površen in nenatančen, kar pri italijanskem filmu ne preseneča. V filmu ni antagonista, konflikti so interni, odnosi so občasno nejasni. Če so najstniki nevzdržni v svoji agoniji/ekstazi, so odrasli neprijetno navdušeni. Starša Elia sta svetovljana, pred romanco si ne zatiskata oči in sinu stojita ob strani. Na trenutke se zdi, da je oče celotno afero celo vzpodbujal. Zakaj se stari ves čas smehlja? Ves čas? To ni normalno.

Call Me by Your Name je za določeno skupino zagotovo inspirativen film. Odraščanje je naporno in še znatno težje za tiste, ki so drugačni. Njim je film namenjen in oni bodo v njem videli nekaj, česar jaz nisem.

Ocena: dobro | 3

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Vsi nominiranci za 90. nagrade oskar, ki jih bodo podelili 4. marca

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh