Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Apex Legends | predstavitev

Apex Legends, Electronic Arts, Origin, Respawn, Battle Royale
Foto: Electronic Arts, Respawn Entertainment

Igre

Apex Legends | predstavitev

Presenečenja so v svetu iger postala vse bolj redka dobrina. Sodobne igre terjajo astronomske denarne vložke, zato založbe skrbno načrtujejo izid vsake nove igre. To pomeni skrajno previdno načrtovanje pričakovanja vsake nove igre. Založniki pogosto že leta pred izidom igre na družabna omrežja in medijem pošiljajo ekskluzivne informacije, s katerimi dražijo potencialne kupce. Redko se zgodi, da igra velikega založnika preseneti svet, a prav to se je zgodilo četrtega februarja, ko je EA ‘nepričakovano’ predstavil Apex Legends. A kaj sploh je Apex Legends?

Bitka do zadnjega

Apex Legends sodi v trenutno izjemno priljubljeno podzvrst prvoosebnih strelskih iger ‘Battle Royale’. Verjetno najbolj poznan pripadnik zvrsti je Fortnite, ki je izšel leta 2017 in za Epic games kuje skoraj neskončne denarce, čeprav je igra sama brezplačna. Večino denarja avtorji zaslužijo s prodajo dodatkov, s katerimi se igralci med seboj razlikujejo. ‘Battle Royale’ igre so namreč v celoti namenjene igranju preko spleta in vsi nasprotniki so pravi igralci, ki se za preživetje v igri bojujejo za svojimi računalniki.

Najbolj osnoven cilj vsake ‘Battle Royale’ igre je preživeti. Trik je v dejstvu, da je zmagovalec lahko samo en, zato mora zmaga priti na račun drugih igralcev na zemljevidu. Teh je lahko tudi sto, na otok pa pridejo skoraj neoboroženi. Vse orodje in orožje je potrebno poiskati v vasicah in stavbah, raztresenih po zemljevidu. Cilj vsakega igralca je, da čimprej poišče kar najboljšo opremo in orožje ter se pripravi na obrambo.

‘Battle Royale’ igre so zasnovane tako za igranje kot opazovanje. Fortnite tako dnevno na priljubljenih spletnih središčih, kot so Twitch, YouTube in Mixer, gleda ogromno število igralcev. Najboljše igralce, kot je Ninja, hkrati spremlja tudi preko stotisoč gledalcev, ki komentirajo dogajanje na zaslonu in svojega priljubljenega igralca nagrajujejo z napitninami in naročninami. Najbolj priljubljeni igralci lahko na ta način zaslužijo milijone in postanejo slavni onstran sveta e-športov.

Da bi se gledalci ne dolgočasili med gledanjem igre, je pomembna lastnost ‘Battle Royale’ iger, da se velikost zemljevida nenehno zmanjšuje. Po zemljevidu se neumorno premika zid smrti, ki preživele igralce sili v vse manjše območje. To seveda pomeni, da igre ni mogoče dobiti samo s skrivanjem, gledalcem pa nikoli ne postane dolgčas, saj se na zemljevidu skoraj vedno kaj dogaja.

Prve ure z Apex Legends

Electronic Arts je Apex Legends predstavil na portalu Twitch točno opoldan po kalifornijskem času. Pri nas se je dogajanje pričelo ob devetih zvečer, igro pa je bilo mogoče prenesti takoj. Kot se za sodobne ‘Battle Royale’ igre spodobi, je igra Apex Legends povsem brezplačna, namestiti pa jo je moč za PC, Xbox in PS4. Na osebnih računalnikih je velikost datotek, ki jih je potrebno prenesti s spleta, slabih 13 GB, Apex Legends pa zahteva približno 20 GB prostora na disku.

Prvi stik z igro je igrišče, ki novim igralcem omogoča, da se v varnem okolju spoznajo z načinom upravljanja. Ker je igra postavljena v Titanfall vesolje, je videz znatno bolj realističen kot Fortnite. Apex Legends grafično stoji nekje med PUBG in Call of Duty in je optimiran za hitrost in kar največjo kompatibilnost. Navsezadnje pri EA pričakujejo, da bo Apex Legends igralo kar največ igralcev. Igro poganja prilagojen pogon Source, ki so ga pri avtorjih Respawn močno posodobili in prilagodili za sodobne potrebe. Vseeno grafično igra ne predstavlja presežkov, a to pri igrah ‘Battle Royale’ niti ni tako pomembno.

Enako velja za zgodbo, ki služi le kot izgovor za spopade. Apex Legends je igra v Titanfall svetu, nikakor pa ni nadaljevanje igre Titanfall 2. Dogajanje je postavljeno v obdobje treh desetletij po dogodkih iz te igre, v območju, imenovanem ‘zunanji teritoriji’. Tu se druščina pisanih likov spopada v moderni verziji gladiatorskih bitk v Apex areni. Samo najboljši igralci si prislužijo naziv legende, kar igra objavi pred začetkom vsakega niza ter hkrati ponudi dodatno nagrado tistemu, ki takšnega igralca premaga.

Na izbiro je osem likov, od katerih je potrebno dva odkleniti. Vsak lik ima posebne sposobnosti, v eni ekipi pa je lahko samo po en lik. Bitke potekajo v trojicah, ki tvorijo enote. To pomeni, da se je na bojišče moč podati v spremstvu dveh prijateljev ali pa vam bo igra sama poiskala soigralce. Hkrati se za zmago poteguje šestdeset igralcev, združenih v dvajset enot. Sledi spust na prizorišče in boj za preživetje. Prednost v igri imajo dobro uigrane enote, ki bodo brez težav pometle z naključno sestavljenimi skupinicami. 

Naslednji Fortnite?

‘Battle Royale’ igre so še vedno izjemno priljubljene. Fortnite stoji na prestolu ne samo, ker je zabavna in dostopna igra, pač pa tudi zaradi truda, ki so ga v vzdrževanje vložili pri Epicu. Slednji skrbijo, da se v igri nenehno nekaj dogaja. Vsakih nekaj mesecev se spremeni tema igre, ki vpliva tako na zemljevid kot opremo. K temu gre dodati kup skrivnosti in presenečenj, ki navdušujejo staro in mlado.

Avtorji Apex Legends trdijo, da imajo pravi recept za uspeh. Napovedujejo dolgoletno podporo, nenehne razširitve in nadgradnje ter obilico zabave. Za začetek jim je potrebno priznati, da so predstavitev igre prevetrili brez večjih težav. Morda se bo ozko grlo na strežnikih pojavilo sredi noči, ko bodo iz šole prišli ameriški dijaki. Ti predstavljajo ciljno skupino vsakega ponudnika, ki želi Fortnite pomesti s prestola. Z malo sreče večja nihanja na strežnike v Evropi ne bodo vplivala.

Brezplačno, a nikakor poceni

Kot smo omenili, je Apex Legends povsem brezplačna igra. To pa ne pomeni, da od vas ne pričakuje denarja. V igri so tri različne valute, s katerimi si je mogoče kupiti izboljšave, ki so predvsem kozmetične narave. Najboljši igralci bodo prejeli večje nagrade in bodo lahko napredovali hitreje, medtem ko bodo morali slabši igralci za najbolj redke in zaželene dodatke seči v denarnico. Kot pri veliki večini brezplačnih igre, so cene primerno zasoljene, pri EA pa se zagotovo nadejajo, da bodo uspeli kar največ igralcev prepričati, da bi odprli denarnice. 

Čas bo pokazal, ali bo Apex Legends postal legenda ali pa bo končal na smetišču igričarske zgodovine, kjer hira že na ducate iger, ki so obljubljale, da bodo Fortnite sklatile s prestola. Začetek je bil močan. V prvi uri je prenose iger na Twitchu spremljalo slabe pol milijona gledalcev, kar je bilo skoraj dvakrat več, kot jih je gledalo Fortnite. Sedaj morata Respawn in EA poskrbeti, da to začetno zanimanje pretvorita v igralce, ki se bodo k igri vračali iz dneva v dan. Žal lahko Apex Legends uspe le, če odškrtne znaten delež igralcev trenutno priljubljenih ‘Battle Royale’ iger. Vsekakor mu želimo čimveč uspeha.

Apex Legends | avtor: Respawn Entertainment | založnik: Electronic Arts | zvrst: strelska igra, ‘Battle Royale’| Playstation 4, Xbox One in Windows

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Igre

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh