Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

A Star is Born (Zvezda je rojena), 91. nagrade oskar | film

A Star is Born, Zvezda je rojena, film, oskarji, oskar, Oscar
Foto: Warner Bros. Pictures

Film

A Star is Born (Zvezda je rojena), 91. nagrade oskar | film

V svetu, ki se vedno spreminja, se vedno lahko zanesemo na stalnice, ki tvorijo temelje našega obstoja. Sonce bo vsakič vzšlo, π bo vedno 3,14159265358979323 in, najpomembneje, igralci ne znajo peti in pevci ne znajo igrati. Madonna, Eddie Murphy, Lee Marvin in Bruce Willis so le nekateri živi dokazi, da se svetova glasbe in igre ne mešata najbolje. Pravila so še toliko bolj čvrsta, ko jih potrdijo izjeme. Film Zvezda je rojena (A Star is Born) želi potrditi izjemo na obeh polovicah enačbe; igralec Bradley Cooper prepeva, pevka Stefani Germanotta, bolj znana kot Lady Gaga, pa igra (in prepeva).

Zgodba, stara kot čas

Jackson Maine (Bradley Cooper) je uveljavljen avtor in izvajalec ameriške country glasbe ter v stalnem boju s svojo odvisnostjo od alkohola in drog. V zgodnjih štiridesetih je tako telesno kot duhovno že zelo načet in le še senca zvezde preteklih dni. Prav tako trpi za močnim tinitusom, ki se poslabša skoraj vsakič, ko stopi pred občinstvo. Čeprav je njegova zvezda v zatonu, še vedno sveti dovolj močno, da brez težav polni velike avditorije in koncertne dvorane. Ljudje se radi zabavajo in zabavo rade volje plačajo. Življenje zvezdnika pa ni poceni.

Ally (Lady Gaga) ima povsem drugačno življenje. Preživlja se kot natakarica, ki ob večerih nastopa kot pevka v lokalu s pisano klientelo. Kot edina ženska v klubu, polnem moških v ženskih opravah, zagotovo izstopa in v veliko časti ji je, da so jo fantje sprejeli medse. Kadar ne streže gostom ali nastopa v majhnih klubih, Ally piše svoje pesmi ter skrbi za hišo, ki jo deli s svojim očetom Lorenzom (Andrew Dice Clay).

Nekega večera se njuni življenji srečata, ko se pijan Jackson na turneji naključno ustavi v edinem klubu, ki je odprt. Na oder stopi Ally in med njima preskoči iskra. Jackson in Ally preživita noč skupaj, ne v postelji, pač pa v dolgem pogovoru na parkirišču. Ker mora Jackson nadaljevati svojo turnejo, na naslednji koncert povabi Ally in kmalu si z njim deli koncertni oder. Ally s svojimi avtorskimi skladbami navduši tako poslušalce kot managerje in nova zvezda je rojena.

Falajfl pove svoje mnenje

‘Zvezda je rojena’ je Cooperjev režiserski prvenec in že četrta ponovitev enake zgodbe. Zadnjič smo film z istim naslovom videli leta ‘76, ko sta vodilni vlogi igrala Barbra Streisand in Kris Kristofferson. Ker je povest že dodobra prežvečena in v Hollywoodu predstavlja višek klišeja, je edina pot do uspeha dobra glasba. In glasba je dobra. Bradley se izkaže kot pevec, Lady Gaga pa kot igralka. Pravzaprav nas je v filmu Bradley dosti bolj navdušil s svojim petjem kot igranjem, ravno obratno pa velja za Lady Gaga, ki je bolje igrala kot je pela. A morda je bilo to namerno.

Zgodba je tipična melodrama z vzponi in padci, tragedijami in triumfi, žalostjo in srečo ter kar je še ostalih sestavin, potrebnih za nominacijo. Nekdanji komik in italijanska karikatura Andrew Dice Clay blesti v vlogi Allijinega očeta, ki je tudi nekoč upal na slavo, a mu ta ni bila namenjena. Enako je prepričiljiv Sam Elliott v vlogi Jacksonovega polbrata, ki skrbi, da njegovo življenje ne iztiri popolnoma. Sam Elliott je bil letos tudi nominiran za oskarja za vlogo, ki jo igra že celo življenje. Pošteno rečeno, njegov nastop v tem filmu ni kaj dosti drugačen od njegovega nastopa v seriji The Ranch.

Med glasbenimi vložki je dovolj drame in energije, da zgodba lepo teče po začrtanih tirnicah scenarija, ki zna celo presenetiti gledalce, ki jim pripoved ni znana. Kot novinec Cooper včasih ne zna končati prizora in pusti kamero teči kanček predolgo, a sicer poteka filma ne gre pretirano kritizirati. Skratka všečna drama o trpljenju ljudi, ki so dobili vse, kar so si kadarkoli želeli in vseeno ostali nezadovoljni.

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh