Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Zelenjavni polpeti iz ostanka rižote v sendviču | recept

zelenjavni polpeti v sendviču
Sendvič s polpeti, ki so narejeni iz ostanka rižote (Foto: Falajfl)

Okusi

Zelenjavni polpeti iz ostanka rižote v sendviču | recept

Dostikrat se zgodi, da nam po končanem kosilu nekaj hrane ostane. Eden izmed načinov, kako te ostanke pretvoriti v kosilo za naslednji dan, je npr. bibimbap, katerega smo vam že predstavili v poslovenjeni obliki. Danes pa bomo pokazali, kako lahko iz ostanka rižote nastanejo okusni zelenjavni polpeti, ki se odlično podajo v sendvič, skupaj z malo sira in paradižnikove omake.

Ocvrti zelenjavni polpeti iz ostanka rižote se lahko tudi zamrznejo za kasnejšo uporabo. Preden jih uporabimo, jih odmrznemo in samo na hitro pogrejemo v ponvici. Tako nam olajšajo pripravo domačega toplega obroka v dneh, ko nam zares primanjkuje časa. In če nam ostane manj rižote, kot jo predvideva ta recept, enostavno prilagodimo ostale količine in pripravimo manj polpet, v vsakem primeru pa ostanka rižote tako ne zavržemo.

Sestavine (za 4 osebe)

Polpeti

 • 1 skledica zelenjavne rižote
 • 1 bučka
 • 1 jajce
 • krušne drobtine
 • ščepec soli
 • moka za oblikovanje polpet
 • olje za cvrtje

Omaka

 • 1 čebula
 • 4 paradižniki
 • 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
 • 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
 • ščepec soli
 • ščepec origana
 • nekaj žlic olja

Kruh

 • 4 bagete
 • 8 rezin sira

Priprava polpet

zelenjavni polpeti iz ostanka rižote, sestavine

Sestavine za zelenjavne polpete in omako zanje (Foto: Falajfl)

Če boste bagete pekli sami, najprej storite to. Vsekakor bo časovno znatno manj potratno, če jih kupite.

bagete

Domače bagete z baziliko (Foto: Falajfl)

Nato se lotimo priprave polpet. Zelenjavni polpeti poleg ostanka rižote potrebujejo še bučko, jajce in nekaj krušnih drobtin ter moke za oblikovanje. A lepo po vrsti. Najprej olupimo bučko, jo narežemo na majhne kocke in nekoliko osolimo. S soljo ne pretiravajmo oz. upoštevajmo, da je že v rižoti. V ponvici na malo olja dobro popražimo bučne kocke.

popražena bučka

Bučke popražimo (Foto: Falajfl)

Ko so bučke gotove, jih odstavimo s štedilnika in nekoliko ohladimo. Nato vanje vmešamo rižoto in jajce ter vse sestavine premešamo. Krušne drobtine dodamo glede na to, kako mokra je mešanica. Dozirajmo jih po žlicah, da mešanice za polpete ne izsušimo preveč.

Zelenjavni polpeti med cvrtjem

Zelenjavni polpeti med cvrtjem (Foto: Falajfl)

Mešanico za zelenjavne polpete zajemamo z žlico in oblikujemo s pomokanimi rokami. Polpete v olju ocvremo z obeh strani.

Ocvrti zelenjavi polpeti iz ostanka rižote

Cvremo jih toliko časa, da so lepo popečeni z obeh strani (Foto: Falajfl)

Priprava omake

Omako za zelenjavne polpete pripravimo iz svežih paradižnikov. Najprej olupimo in nasekljamo čebulo, nato olupimo še paradižnike in jih narežemo na kocke. Čebulo s ščepcem soli na malo olja popražimo do zlatorumene barve in nato dodamo paradižnike. Primešamo še papriko v prahu, paradižnikov koncentrat in origano. Omako kuhamo toliko časa, da tekočina paradižnikov povre in da dobimo gosto omako.

bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

Paradižnikova omaka (Foto: Falajfl)

Priprava sendvičev

Bagete prerežemo na pol in vsaki na spodnjo polovico naložimo dve rezini sira. Polagamo jih na pekač na peki papir. Na hitro popečemo v pečici, segreti na 200 stopinj. V pečici ne pustimo predolgo, da kruh ne bo postane trd in izsušen. Želimo le, da se stopi sir in kruh segreje.

kruh na hitro popečemo z rezinami sira

Bagete s sirom v pečici (Foto: Falajfl)

Preden se lotimo sestave sendvičev, polpete in omako po potrebi segrejemo. Nato na vsako bageto naložimo nekje 3 zelenjavne polpete in prelijemo z nekaj žlicami paradižnikove omake ter pokrijemo z zgornjo polovico bagete.

zelenjavni polpeti v bageti

Zelenjavni polpeti iz ostanka rižote, servirani kot sendvič (Foto: Falajfl)

Tako, nadvsem okusni sendviči so pripravljeni! Postrežemo še tople in uživamo v okusih, ki smo jih združili. Če je bageta večja, jo po sredini prerežemo na pol, sicer bomo za seboj pustili manjše razdejanje na krožniku.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh