Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Zelenjavna mineštra | recept

Kuhana zelenjavna mineštra za poletno kosilo
Bogata zelenjavna mineštra je odlično poletno kosilo (Foto: Falajfl)

Okusi

Zelenjavna mineštra | recept

Mineštra je enolončnica iz sveže sezonske zelenjave in izhaja iz Italije, pri nas pa se največkrat kuha na Primorskem. Takšna juha je samostojen obrok, ki se zelo prileže v toplejših dneh. Za pripravo potrebujemo čebulo, paradižnik in jušno osnovo ter zelenjavo, ki jo imamo na voljo. Praviloma pa naj bi mineštra vsebovala še fižol, korenje in stebelno zeleno ali peteršilj. Za polnejši okus se ji lahko doda krompir, testenine ali riž.

Mi smo pobrskali po našem zelenjavnem predalčku v hladilniku in se tako odločili za stročji fižol, cvetačo in brokoli. Pravzaprav je vsakič, ko jo Falajflovci pripravljamo, narejena iz malo drugačnih sestavin, zato vam predlagamo, da se tudi sami malo poigrate z okusi. Nam je recimo v mineštri zelo všeč grah, koruza, čičerika, špinača, popestrite pa jo lahko tudi z dodatkom mesa, npr. slanine ali pancete.

Sestavine (za 3 – 4 osebe)

  • 1 bela čebula
  • 3 sveži paradižniki
  • šopek svežega peteršilja
  • 3 krompirji
  • 2 korenčka
  • 100 g stročjega fižola
  • 100 g brokolija
  • 100 g cvetače
  • 50 g testenin po izbiri
  • 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
  • nekaj jedilnih žlic olivnega olja
  • nekaj ščepcev soli
  • 1 čajna žlička mlete sladke paprike
  • 1 l jušne osnove (ali zelenjavna kocka, raztopljena v 1 l vode)
  • 1 čajna žlička balzamičnega kisa

Priprava

Mineštra je domača juha, ki za pripravo poleg sveže zelenjave potrebuje ljubezen. Zato si le vzemite čas zanjo in zelenjavo skrbno izberite in narežite.

Zelenjava z domačega vrta in ljubezen so najboljše sestavine mineštre (Foto: Falajfl)

Če boste mineštro kuhali s fižolom v zrnju in/ali čičeriko, bo te sestavine potrebno namočiti čez noč in jih skuhati, preden jih dodamo v to zelenjavno enolončnico. Mi smo se tokrat odločili za stročji fižol, zato smo ta korak preskočili.

Čebulo drobno nasekljamo, krompir, korenje in paradižnik pa olupimo in narežemo na kocke. V posodi za juho na olivnem olju popražimo čebulo, ki ji dodamo malo soli. Ko čebula začne rumeneti, ji dodamo krompir in korenje ter vse skupaj pražimo toliko časa, da je čebula lepo rumena. Nato dodamo paradižnik in v odprti posodi ob občasnem mešanju pražimo toliko časa, da se razpusti.

Krompir za mineštro narežemo na kocke (Foto: Falajfl)

Nato dodamo paradižnikov koncentrat in mleto papriko, dosolimo ter dobro premešamo. Zalijemo z jušno osnovo, posodo pokrijemo in pustimo pri nižji temperaturi, da se kuha.

Jušna osnova

Namesto jušne osnove lahko v vodi raztopimo zelenjavno kocko (Foto: Falajfl)

V tem času narežemo še preostanek zelenjave, v našem primeru je to brokoli, cvetača, stročji fižol in peteršilj. Ko dodate svežo zelenjavo v mineštro, upoštevajte, da se bo juha od tu dalje kuhala še nekje 15 minut, zato je ne dodajte prepozno, da se ne bo v tem času krompir povsem razkuhal.

Sveža zelenjava

Zelenjavo izberemo glede na to, kaj imamo na voljo (Foto: Falajfl)

Takoj za zelenjavo dodamo še testenine (npr. polžke) in med kuhanjem juho še nekajkrat premešamo. Tik pred koncem kuhe dodamo še balzamičen kis in po potrebi mineštro dosolimo, lahko jo tudi popramo.

Mineštro postrežemo v jušnih krožnikih ali skledicah, potresemo z naribanim parmezanom in uživamo v tej nadvse okusni poletni domači juhi.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh