Piščančje perutničke so morda najmanj čislan del piščanca, čeprav bi se bedromrzci s to izjavo nikakor ne strinjali. Ker perutnina kril ne uporablja, je na njih bolj malo mesa. To še posebej postane očitno, če perutničke primerjamo z obilnimi bedri, v katerih je obilica temnega mesa. A kar perutničke izgubijo na masi, pridobijo na sočnosti. Kot velja za vse kose piščanca, je moč perutničke pripraviti na stotine načinov. Danes bomo pripravili vražje piščančje perutničke, ki bodo tudi najbolj gorečim ljubiteljem pekočih jedi na oči privabile solze.
Sestavine za vražje piščančje perutničke (za 2 osebi)
- 800 g piščančjih perutničk
- jedilna žlica grobe soli
- beli in črni poper
- jedilna žlica medu
- balzamični kis
- pekoča omaka (vsaj Tabasco, raje kaj močnejšega)
- jedilno olje
Priprava
Uporabimo samo spodnje dele perutničk, marinado pa pripravimo sami (Foto: Falajfl)
Skrivnost priprave je v marinadi. Jed, ki jo pripravljamo, bo pikantna. Kako zelo pikantna. odločajte sami, zato moramo biti pri pripravi marinade previdni. Najprej pripravimo meso. Kupili smo spodnje dele perutničk, ki so nam jih v mesnici že narezali. V primeru, da vaše perutničke še niso narezane, jih morate z nožem ločiti pri spodnjem sklepu. Z ostrim nožem zarežite v mehki hrustanec in oba dela perutničk bosta kmalu ločena.
Ko je meso pripravljeno, ga temeljito operemo in posušimo. Zatem perutničke postavimo v večjo posodo in jih posolimo. Nato dodamo začimbe. V poljubnem vrstnem redu meso zalijemo z nekaj olja, začinimo s poprom, prelijemo z žlico medu, pokapljamo s kisom ter dodamo jedilno omako. Meso temeljito premešamo. Mi smo za vročico dodali ekstremno pekočo omako Čilli Pipp Tajfl 13/10. Omaka je odlična, a izjemno močna, zato zadošča že nekaj kapljic. Manj pogumni lahko uporabite manj pekoče omake, kot so Sriracha ali Tabasco. V tem primeru lahko med zamenjate s kečapom, ki je manj sladek.
Dobra marinada je ključ do okusnih perutničk. Stopnjo pikantnosti določimo sami. (Foto: Falajfl)
Celotno mešanico nato prestavimo v večjo posodo s premazom proti sprijemanju. Če je marinada pregosta, lahko dodate še nekaj olja, a ne pretiravajte. Na srednji moči nato perutničke pokrite kuhamo približno pol ure. Vmes na vsakih deset minut premešamo. Nato perutničke odkrijemo in jih kuhamo še toliko časa, da tekočina povre. Še vroče serviramo z domačim kruhom ali pečenim krompirjem. Zraven postrežemo hladno pijačo, vsakemu jedcu pa na mizo postavimo še skodelico z mlačno vodo in z malo limone, saj so vražje perutničke enako slastne, kot so lepljive.
Perutničke odkrite kuhamo toliko časa, da tekočina povre, nato pa jih takoj serviramo s hladno pijačo in skledico vode z malo limone za umivanje rok (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!