Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Vložene gobe | recept

Gobe v kisu
Mešane gobe v kisu (Foto: Falajfl)

Okusi

Vložene gobe | recept

Topli jesenski dnevi so kot nalašč za sprehod po gozdu. Ob tem nikakor ne smemo pozabiti na košarico za gobe, ker so jih gozdovi polni. Predlagali smo vam že ocvrte marele in testenine z jurčki in parmezanom, tokrat pa smo nabrali lisičke in šampinjone. Lahko bi jih pripravili z jajci ali v rižoti, a vendarle imamo najraje vložene.

Gobe v kisu

Lisičke v svojem naravnem okolju (Foto: Falajfl)

Vložene gobe bodo zdržale dolgo časa in bodo nadgradile vsak sendvič, narezek, solato ali celo domačo pico.

Gobe v kisu

Mlad šampinjon (Foto: Falajfl)

Sestavine za vložene gobe (za 2 manjša kozarca)

  • velik krožnik očiščenih gob
  • 1,5 dcl kisa za vlaganje (alkoholni kis)
  • 3 dcl vode
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 čajna žlička poprovih zrn
  • ščepec soli

Priprava

Za takšno količno gob bomo potrebovali dva manjša kozarca za vlaganje. Kozarca in pokrovčka dobro umijemo in osušimo. Ker bomo vanju vlivali vrele sestavine, sterilizacija ni neobhodno nujna, vsekakor pa vam priporočamo, da vsaj navoj kozarca in notranjost pokrovčkov razkužite z malo medicinskega alkohola.

Gobe v kisu

Gobe dobro očistimo (Foto: Falajfl)

Za vlaganje bodo najprimernejše čvrste in mlade gobe. Očistimo jih in narežemo na manjše koščke. Če so zelo majhne, pustimo kar cele.

Gobe v kisu

Krožnik narezanih gob (Foto: Falajfl)

V loncu zavremo kis in vodo s soljo, lovorjem in poprom. V krop stresemo gobe in jih na hitro prekuhamo, da se nekoliko zmehčajo, a še vedno ostanejo čvrste. Nato jih prestavimo v pripravljena kozarca in ju do vrha prelijemo z vrelo tekočino. Kozarca dobro zatesnimo in zavijemo v krpo in vse skupaj še v odejo ter pustimo, da se vsebina ohladi.

Gobe v kisu

Gobe prekuhamo v mešanici kisa in vode (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Obiskali smo Slap Šum, pogosto spregledan biser narave v okolici Kranja

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok

    Okusi

    Kuhan gin | recept

    Avtor

    Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v...

  • marmorni kolač, pecivo, čokolada marmorni kolač, pecivo, čokolada

    Okusi

    Marmorni kolač | recept

    Avtor

    Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit...

  • pecivo, marelice, biskvit, torta pecivo, marelice, biskvit, torta

    Okusi

    Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

    Avtor

    Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo...

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh