Topli jesenski dnevi so kot nalašč za sprehod po gozdu. Ob tem nikakor ne smemo pozabiti na košarico za gobe, ker so jih gozdovi polni. Predlagali smo vam že ocvrte marele in testenine z jurčki in parmezanom, tokrat pa smo nabrali lisičke in šampinjone. Lahko bi jih pripravili z jajci ali v rižoti, a vendarle imamo najraje vložene.

Lisičke v svojem naravnem okolju (Foto: Falajfl)
Vložene gobe bodo zdržale dolgo časa in bodo nadgradile vsak sendvič, narezek, solato ali celo domačo pico.

Mlad šampinjon (Foto: Falajfl)
Sestavine za vložene gobe (za 2 manjša kozarca)
- velik krožnik očiščenih gob
- 1,5 dcl kisa za vlaganje (alkoholni kis)
- 3 dcl vode
- 2 lovorjeva lista
- 1 čajna žlička poprovih zrn
- ščepec soli
Priprava
Za takšno količno gob bomo potrebovali dva manjša kozarca za vlaganje. Kozarca in pokrovčka dobro umijemo in osušimo. Ker bomo vanju vlivali vrele sestavine, sterilizacija ni neobhodno nujna, vsekakor pa vam priporočamo, da vsaj navoj kozarca in notranjost pokrovčkov razkužite z malo medicinskega alkohola.

Gobe dobro očistimo (Foto: Falajfl)
Za vlaganje bodo najprimernejše čvrste in mlade gobe. Očistimo jih in narežemo na manjše koščke. Če so zelo majhne, pustimo kar cele.

Krožnik narezanih gob (Foto: Falajfl)
V loncu zavremo kis in vodo s soljo, lovorjem in poprom. V krop stresemo gobe in jih na hitro prekuhamo, da se nekoliko zmehčajo, a še vedno ostanejo čvrste. Nato jih prestavimo v pripravljena kozarca in ju do vrha prelijemo z vrelo tekočino. Kozarca dobro zatesnimo in zavijemo v krpo in vse skupaj še v odejo ter pustimo, da se vsebina ohladi.

Gobe prekuhamo v mešanici kisa in vode (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!
Pingback: Obiskali smo Slap Šum, pogosto spregledan biser narave v okolici Kranja