Torta rdeči žamet je sladica, ki se jo običajno postreže za božič ali za valentinovo. Dandašanji se njeno globoko rdečo barvo doseže z jedilnimi barvili, v preteklosti pa so se zanašali na kakav, bogat z antocianinom.
Torta rdeči žamet vas bo razvajala s svojo teksturo, barvo in bogatim okusom. Žametno rdeč biskvit je v popolnem nasprotju z nežno belino kremne glazure in daje torti njen apel.
Ker sta že sama barvna zasnova in okus torte bogata in pritegneta pozornost vseh čutil, se načeloma držimo pravila, da torto rdeči žamet okrasimo minimalistično.
Sestavine za torto premera 26 cm
Biskvit
-
250 g bele moke, tip 500
-
3 žlice
kakava v prahu
- 1 čajna žlička
pecilnega praška
-
100 g margarine
-
300 g
sladkorja v prahu
-
2
jajci
- 240 ml
mleka, polnomastnega
-
vaniljeva esenca
- 1 čajna žlička jabolčnega
kisa
-
rdeče barvilo za živila
Nadev in glazura
- 400 g kremnega namaza Philadelphia (lahko tudi mascarpone)
- 115 g masla
- 3 čajne žličke vanilijeve esence
- 450 g sladkorja v prahu
Priprava
V večji posodi zmešamo suhe sestavine za biskvit: moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sladkor. V drugi posodi zamešamo mokre sestavine: stopljeno margarino, mleko, jajca, čajno žličko vanilijeve esence, čajno žličko jabolčnega kisa in rdeče barvilo za živila. Dodamo ga toliko, da je zmes globoko rdeče barve. Nato suhe sestavine vmešamo v mokre in premešamo, da nastane gladka masa za biskvit. Biskvitno testo enakomerno razdelimo na dva enako velika pomaščena pekača za torte oz. če ju nimate, pecite vse skupaj v enem.
Testo vlijemo v pomaščen pekač (Foto: Falajfl)
Če imate dva pekača, pecite v pečici, predhodno ogreti na 180 stopinj, med 20 in 30 minutami. Če je vaš biskvit v enem pekaču, ga morate peči nekoliko dlje, okoli 45 minut. Pri tem ga morate po 30 minutah peke pokriti s folijo za živila, sicer se bo rjavo zapekel. Biskvit je pečen, ko je zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, suh. Biskvit ohladimo in ga prerežemo na pol, če se je pekel v enem pekaču.
Biskvit ohladimo in ga prerežemo na pol (Foto: Falajfl)
Nato zmešamo kremni namaz (ali mascarpone), maslo in vanilijevo esenco. Zmes mora postati gladka in bela. Dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da glazura postane lahkota in puhasta. Če je zmes pretekoča, dodajte sladkor v prahu.
Torto premažemo s pripravljeno glazuro (Foto: Falajfl)
Glazuro (nekje 3/5 količine) nanesemo na spodnji bisvit in nato nanj položimo zgornjega. S preostankom glazure premažemo celotno torto in jo po želji okrasimo. Torto postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se glazura nekoliko strdi.
Pa dober tek!
Pingback: Recept za valentinove mafine rdeči žamet, ki bodo lepo in pozorno darilo
Pingback: Valentinova girlanda iz papirnatih src je enostavna za izdelavo