Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Torta pavlova z jagodami | recept

torta iz meringe
Torta pavlova je bogata sladica iz meringe, slaščičarske kreme in svežega sadja (Foto: Falajfl)

Okusi

Torta pavlova z jagodami | recept

Na zunaj hrustljava in penasto mehka od znotraj, obložena z mamljivo kremo in svežimi jagodami, je torta pavlova prava paša za brbončice in oči. Svoje ime je dobila po ruski balerini Anni Pavlovi, pa vendar pavlova ni ruska sladica. Ta prečudovita torta je namreč avstralski in novozelandski desert iz meringe.

Sestavine za pavlovo so preproste in priprava na prvi pogled tudi. A se lahko kaj hitro pripeti, da se torta med ohlajanjem sesede sama vase. Kako to preprečiti?

Kot prvo se skušajmo izogibati beljakom zelo svežih jajc. Nekje 10 dni stara naj bi se najbolje obnesla. Zelo pomembno je tudi, da uporabljamo povsem čiste kuhinjske pripomočke, kajti že samo sled maščobe bo pokvarila kremo iz beljakov. Najbolje bo, da pred pripravo metlice stepalnika, pribor in skledo očistimo s sokom sveže limone in dobro obrišemo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami. Zelo pozorni moramo biti tudi pri ločevanju beljakov od rumenjakov, da se nam ne ujame prav nič rumenjaka.

In še to, paziti moramo, da beljakov ne stepemo preveč. Če jih stepamo predolgo, začne mreža beljakovin razpadati in krema postane zrnata ter ne tvori več čvrstih vršičkov. Ko se to zgodi, beljakov ne moremo več rešiti in pavlova, pečena s takšno osnovo, se bo razlezla, bo tanka in ne bo imela svoje penaste, mehke sredice. Čisto zadnji napotek, preden se lotimo recepta, je ta, da pri pripravi pavlove ne smemo prehitevati in skrajševati časa ohlajanja. Po peki jo je zares potrebno pustiti zaprto v pečici dve do tri ure, sicer se zna navkljub idealni beljakovi meringi še vedno sesesti.

Sestavine

Meringa

  • 4 beljaki
  • 225 g kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žlička koruzne moke
  • 1 čajna žlička belega kisa
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Nadev

  • ½ kg svežih jagod
  • 350 ml slaščičarske kreme (crème patisserie) ali smetane
  • 2 jedilni žlici kristalnega sladkorja

Priprava

Torta pavlova od začetka priprave do gotovega izdelka potrebuje nekje tri do štiri ure, zato to upoštevajte, preden se lotite izdelave te nadvse okusne sladice.

sestavine za torto pavlova

Sestavine za torto pavlova (Foto: Falajfl)

Pečico predhodno segrejemo na 150 stopinj, ta čas pa pripravimo sneg za meringo. Jajca ločimo in uporabimo samo beljake, ki jih stepemo, da začnejo tvoriti trdne vršičke.

beljaki med stepanjem

Metlice, s katerimi stepamo beljake, moramo pred tem povsem razmastiti (Foto: Falajfl)

Nato med stepanjem postopoma, po žlicah, dodamo 115 g sladkorja. Preostanek sladkorja zmešamo s koruzno moko in tudi to mešanico po žlicah dodamo beljakom. Sneg mora postati zelo sijoč in trden. Stepalnik ugasnemo in ročno na hitro vmešamo še kis in vanilijev ekstrakt.

Beljaki morajo tvoriti čvrste vrhove (Foto: Falajfl)

Na peki papir s svinčnikom narišemo krog premera 25 cm. Za šablono lahko uporabimo krožnik, skledo ali obroč za torto. Peki papir nato obrnemo na drugo stran ter ga na robovih z malo beljakovega snega prilepimo na pekač. Kremo prestavimo na sredino kroga ter jo z žlico s krožnimi gibi potisnemo do vrisanih robov.

beljake prestavimo na peki papir

Beljake z žlico potisnemo do robov vrisanega kroga (Foto: Falajfl)

Pečemo na srednji rešetki 1 uro. Nato pečico ugasnemo in je ne odpiramo! Meringa se mora počasi ohlajati v zaprti pečici še 2 do 3 ure.

torta pavlova

Pavlovo obložimo s slaščičarsko kremo (ali smetano) in svežim sadjem (Foto: Falajfl)

Okraševanje pavlove

Malo pred iztekom časa ohlajanja stepemo še slaščičarsko kremo (ali smetano) z dvema žlicama sladkorja. Ohlajeno meringo previdmo prestavimo na podstavek za torto, na katerem jo bomo postregli. Na vrhu jo obložimo s kremo oz. smetano ter narezanim svežim sadjem.

mamljiva torta pavlova

Pavlovo zelo lepo dopolnijo jagode, tako po barvi kot okusu (Foto: Falajfl)

Torta pavlova zelo lepo izgleda z jagodami, katerim za dekoracijo pustimo zelene peclje. Uporabimo pa lahko katerokoli sadje po izbiri, npr. maline, robide, borovnice, kivi itd.

sveže jagode na pavlovi

Takšna torta bo popestrila vsako praznovanje, še posebej v pomladnem in poletnem času (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh