Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Testeninska torta z jajčevci | recept

Testeninska torta z jajčevci
Testeninska torta v pisanih barvah (Foto: Falajfl)

Okusi

Testeninska torta z jajčevci | recept

Jajčevci najverjetneje izvirajo iz Indije, kjer so jih poznali že pred 4000 leti. V Evropo so jih prinesli Mavri, pri naših sosedih italijanih pa so sestavni del jedilnikov od 15. stoletja dalje.

Testeninska torta z jajčevci je sicer brezmesna jed, a zelo polnega in bogatega okusa. Je samostojna jed in malce spominja na lazanjo.

Priprava terja malo več časa, katerega lahko sicer skrajšamo, če uporabimo kupljeno omako, česar vam ne priporočamo. Testeninska torta bo mnogo bolj okusna, če jo boste pripravili sami iz svežih sestavin.

Sestavine za testeninsko torto za 4 osebe

Testeninska osnova

  • 400 g širokih rezancev, od tega 200 g v eni barvi in 200 g v drugi
  • nekaj jedilnih žlic naribanega parmezana

Jajčevci

  • 1 srednje velik jajčevec
  • sol
  • moka
  • olje za cvrtje

Omaka

  • 1 čebula
  • 5-6 svežih paradižnikov
  • nekaj žlic olivnega olja
  • sol
  • čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • ščepec bazilike ali par lističev narezane sveže bazilike

Preliv

  • 1 lonček kisle smetane, 180 g
  • 1 jajce
  • sol
  • bel poper
  • 20 dag naribanega sira

Priprava jajčevcev

Jajčevec olupimo in narežemo na manjše kocke, ki jih posolimo in pustimo nekaj časa, da izločijo grenčino. Nato jih potresemo z moko in na hitro ocvremo v vročem olju. Popečene kocke jajčevcev preložimo na papirne brisačke, da se odcedijo.

Testeninska torta z malancanami

Jajčevce ocvremo in jih dobro odcedimo (foto: Falajfl)

Priprava omake

Čebulo narežemo in popražimo na olivnem olju. Paradižnike olupimo, narežemo in dodamo k praženi čebuli. Začinimo po okusu s soljo, sladko rdečo papriko in baziliko. Pustimo, da vse skupaj rahlo vre in vmes večkrat premešamo. Ko nastane gladka omaka, jo odstavimo s štedilnika.

Testeninska torta z jajčevci

Paradižnike narežemo na drobne kocke (Foto: Falajfl)

Priprava testenin

Testenine kuhamo v ločenih posodah, da se različni barvi rezancev med seboj ne pomešata. Ko so kuhane, jih odcedimo.

Testeninska torta z jajčevci

Testenine kuhamo ločeno (Foto: Falajfl)

Priprava preliva

Sir naribamo in mu dodamo kislo smetano, jajce, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo.

Testeninska torta z jajčevci

Priprava preliva iz kisle smetane in sira (Foto: Falajfl)

Priprava testeninske torte

Skledo, v kateri bomo pekli, namažemo z oljem in naložimo prvi testeninski nivo. Pri tem uporabimo svetlejše testenine, ki jih potresemo s parmezanom, čezenj pa enakomerno razporedimo ocvrte kocke jajčevcev.

Testeninska torta z malancanami

Spodnji nivo testenin posujemo s parmezanom in nanj naložimo jajčevce (Foto: Falajfl)

Čez jajčevce prelijemo paradižnikovo omako in pri tem pazimo, da je enakomerno razporejena po celotni površini jajčevcev.

Testeninska torta z malancanami

Jajčevce prelijemo s paradižnikovo omako (Foto: Falajfl)

Nato naložimo še zgornji nivo testenin v temnejši barvi, ki ga prelijemo s prelivom iz kisle smetane in sira.

Testeninska torta z malancanami

Zgornji nivo testenin v drugi barvi (Foto: Falajfl)

Testeninsko torto pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj dobrih 30 minut oz. dokler ni na vrhu hrustljavo, zlato zapečena.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh