Goban oz. jurček je zelo cenjena užitna goba in je v naših gozdovih precej pogost. Ima prijeten vonj in vsebuje veliko selena, vitamina B3 in nekatere ostale vitamine.
Jurčki so razlog, da je marsikdo med nami v poletnem in jesenskem času, ko je njihova sezona, reden obiskovalec gozdov.
Jurčke lahko pripravimo na mnogo načinov: odlični bodo v omaki, v juhi, vloženi, posušeni, iz njih lahko pripravimo omleto, rižoto in mnogo drugih okusnih jedi. Mi vam predlagamo testenine z jurčki in parmezanom.
Sestavine za testenine z jurčki (za 2 osebi)
- 2 srednje velika sveža gobana oz. jurčka
- 300 g širokih rezancev (tagliatelle)
- polovico čebule
- 0,5 dcl suhega belega vina
- nekaj žlic olivnega olja
- manjši šopek svežega peteršilja
- 250 g naribanega parmezana
- nekaj lističev žajblja
- ščepec soli
Priprava
Jurček v travi (Foto: Falajfl)
Testenine z jurčki bodo najboljše, če boste uporabili povsem sveže gobe.
Sestavine za testenine z jurčki in parmezanom (Foto: Falajfl)
Jurčke operemo, očistimo in jih narežemo na drobne kocke.
Gobe previdno narežemo (Foto: Falajfl)
Nato skuhamo testenine. Medtem, ko se kuhajo, drobno nasekljamo čebulo, ji dodamo par narezanih lističev žajblja in popražimo na olivnem olju. Nato dodamo ščepec soli in belo vino ter mešamo toliko časa, da tekočina povre. V to stresemo narezane jurčke in jih nekaj minut dušimo, da se zmehčajo in skuhajo.
Narezane gobe dodamo k čebuli (Foto: Falajfl)
Nato dodamo narezan svež peteršilj in premešamo. Kuhane testenine odcedimo in jih pokapljamo z olivnim oljem ter pretresemo k jurčkom. Narahlo premešamo in potresemo z naribanim parmezanom ter znova premešamo. Na štedilniku pustimo toliko časa, da se parmezan stopi. Postrežemo s kozarcem suhega belega vina.
Pa dober tek!
Pingback: Ocvrte marele oz. dežnikarice so poslastica za poletne in jesenske dni
Pingback: Vložene gobe so priljubljena ozimnica in okusen dodatek sendvičem