Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Teranovi pirhi | recept

Velikonočna jajca, pirhi v teranu
Teranov pirh v pletenici (Foto: Falajfl)

Okusi

Teranovi pirhi | recept

Teran je slovensko avtohtono rdeče vino, ki se prideluje na Krasu iz trte refošk. Zaradi kraške prsti ima značilen okus, deluje pa zdravilno, med drugim kot antioksidant in za varovanje pred slabokrvnostjo.

Dnevi pred veliko nočjo so ponavadi rezervirani za pripravo prazničnih jedi. V našem prostoru so to praviloma potica, šunka, hren in pirhi. Velikonočne jedi imajo zelo pomembno mesto v tem prazničnem času, kajti  z veliko nočjo se zaključi 40-dnevni post.

Praznične jedi so zato bogate in že po svojem izgledu vabijo družino za praznično mizo. Teranovi pirhi so prav to, bogati in vabljivi s svojo temno barvo in lesketajočimi se kristalčki.

Sestavine za 8 teranovih pirhov

  • 1 l terana
  • 8 jajc
  • voda
  • kis

Priprava

Jajca najprej operemo in jih za dobre pol ure namočimo v mešanico vode in kisa. S tem se bodo lupinice nekoliko zmehčale in se bodo kasneje lepše obarvale. Nato jih previdno preložimo v posodo, v kateri jih bomo kuhali, in zalijemo s teranom. Vino mora jajca povsem prekriti. Kuhamo jih četrt ure na zmernem ognju. Posodo nato odstavimo s kuhalne površine in pustimo jajca stati v teranu več ur, priporočamo kar čez noč.

Velikonočna jajca, pirhi v teranu

Jajca pustimo v teranu čez noč (Foto: Falajfl)

Pirhe, ki so se v tem času v teranu obarvali, zelo previdno poberemo iz vina in jih odložimo na papirne brisačke ter pustimo, da se posušijo na zraku. Žal vam ne moremo reči, da teran popijte ali shranite, pač pa ga je potrebno zavreči. Rezultat, čarobno lesketajoči se teranovi pirhi, so vsekakor vredni enega litra terana, to vam vsekakor obljubljamo!

Velikonočna jajca, pirhi v teranu

Svetlikajoči se pirhi, kuhani v teranu (Foto: Falajfl)

Teranove pirhe naložimo v košarico ali pa jim spečemo dišeče in nadvse okusne tradicionalne podstavke – velikonočne pletenice.

Želimo vam lepe velikonočne praznike!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

3 komentarji

3 Comments

  1. Pingback: Pletenice za veliko noč bodo okronale vaše živobarvne in umetelne pirhe

  2. Pingback: Šunka v testu brez šunke: nadomestili smo jo z lahkimi piščančjimi prsmi

  3. Pingback: Božično žito sejemo za praznično vzdušje v naših domovih

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh