Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Šunka v testu brez šunke | recept

Velikonočna šunka v testu brez šunke
Šunko v testu smo zamenjali z lahkimi piščančjimi prsmi (Foto: Falajfl)

Okusi

Šunka v testu brez šunke | recept

Pisanice oz. pirhi, hren, potica in šunka so tradicionalne slovenske velikonočne jedi. Ker so velikonočna slavja sledila štiridesetim dnem posta, je praznična hrana temu primerno bogata. Velike in kalorične obroke z obilico maščobe in sladkorja so nekdaj oddelali na poljih in v tovarnah, za sodoben način življenja pa niso najbolj primerni. Zato smo si dovolili nepojmljivo in z jedilnika umaknili šunko.

Svinjsko meso je brez dvoma slastno in polno okusa, a ga je potrebno uživati zmerno. Tradicionalno šunko smo zamenjali s sezonskim izdelkom iz serije Slim & Fit Perutnine Ptuj: piščančje prsi s hrenom. Velika prednost izdelka je izjemno nizka vsebnost maščobe, manj kot 1%. S pičlimi 91 kcal na 100g so obarjena piščančja prsa idealno nadomestilo za šunko. Ker pa mora biti jed vseeno praznična, bomo velikonočne piščančje prsi odeli v testo. To je naša verzija šunke v testu.

Jed, ki jo pripravljamo, je izjemno enostavna za pripravo in je primerna tudi za začetnike. Želimo, da se s pripravo hrane ne zamudite predolgo in da vam ostane na pretek časa za sprostitev.

Sestavine:

  • piščančje prsi s hrenom 800g, Perutnina Ptuj
  • 400 g bele moke za testo
  • 40 g kvasa
  • ½ dcl mleka
  • 2 jajci
  • žlica soli
  • ščepec sladkorja
  • voda po potrebi

Priprava

Prvi korak je kuhanje mesa. Čeprav so prsi že obarjene, jim kopel v vroči vodi ne bo škodila. Primerno veliko posodo nalijte toliko vode, da bo meso pokrito. Vodo začinite s soljo, črnim poprom, lovorom, kajenskim poprom in vam ljubimi začimbami. Piščanec ne slovi po bogatem okusu, tako da lahko juho začinite čisto po svoje. Kakšen korenček ali sveženj svežega peteršilja tudi ne bo odveč. Vodo zavremo in pustimo kuhati dobre pol ure.

Ko se meso kuha, pripravimo testo. V večjo posodo stresemo 400 g bele moke. V ½ dcl mlačnega mleka raztopimo kvas in ga dolijemo v moko, kateri smo prej dodali žličko soli in nekaj ščepcev sladkorja. Sladkor tu ni za okus, pač pa je hrana za kvasovke. Dolijemo nekaj dcl vode in pričnemo mešati.

Velikonočna šunka v testu brez šunke

Priprava testa (Foto: Falajfl)

Ko se prične zmes sprijemati, pričnemo gnesti z rokami. Po nekaj minutah bomo imeli čvrsto in nelepljivo testo. Posodo prekrijemo s folijo za živila in damo na stran v suh, topel prostor. Testo bo vzhajalo dobre pol ure.

Velikonočna šunka v testu brez šunke

Meso zavijemo v aluminijasto folijo, testo pa prekrijemo s folijo za živila (foto: Falajfl)

Ko smo zadovoljni s stanjem mesa, ga vzamemo iz vode in ga odložimo na stran. Da se meso preveč ne izsuši, ga zavijemo v aluminijasto folijo. Ko je testo vzhajalo, ga iz posode pretresemo na delovni pult, potresen z moko. Testo je dovolj dolgo vzhajalo, ko se je njegov volumen podvojil. Na delovni površini testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo na centimeter debelo. Notranjost na tanko premažemo z beljaki, ki bodo pomagali, da se bo meso sprijelo s testom.

Piščančje prsi vzamemo iz folije in jih dodobra obrišemo, da je njihova zunanjost povsem suha. Po želji lahko zunanjost premažete s hrenom, a tega ne priporočamo. Hren bomo dodali kasneje, ko bomo jed servirali. Meso postavimo na sredino testa in ga z vseh strani previdno ovijemo. Poskrbimo, da na nobenem delu ni preveč testa.

Velikonočna šunka v testu brez šunke

Meso ovijemo s testom (Foto: Falajfl)

Med peko se bo testo razširilo, zato pazite, da uporabite dovolj velik pekač, ki ga prej na tanko namažite z oljem. V sredino pekača postavimo testo in ga premažemo z mešanico rumenjakov, preostalih beljakov in dveh žličic deviškega oljčnega olja. Po želji lahko višek testa oblikujete v pletenice in jed okrasite, a potem vam bo zmanjkalo časa za Netflix. Zadošča, da po vrhu potresete grobo morsko sol, priporočamo domačo sol z rdečim vinom.

Jed sedaj roma v pečico, ki smo jo vnaprej segreli na 160°C. Piščančje prsi v testu se bodo sedaj pekle slabo uro, dokler ne bo skorja zlato zapečena. Kruh bo med peko razpokal, kar je povsem normalna posledica širjenja med peko. Razpokam se je mogoče izogniti, a ni potrebno.

Velikonočna šunka v testu brez šunke

Med peko (Foto: Falajfl)

Ko je testo pečeno, jed vzamemo iz pečice in jo prestavimo iz pekača na ravno, suho podlago. Kruh nato za kakšnih trideset minut tesno zavijemo v bombažni prtiček, da se ohladi. Med tem pripravimo hrenov namaz in okrasimo pisanice oz. pirhe.

Pa dober tek in lepe velikonočne praznike!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 26. marec - 1. april 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh