Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Sirov burek s feto | recept

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept
Rahel in okusen sirov burek se prileže topel ali hladen (Foto: Falajfl)

Okusi

Sirov burek s feto | recept

Sirov burek je malica, po kateri največkrat posežemo v pekarnah. A okusen, svež in mamljiv sirov burek lahko pripravimo kar v domači pečici. Takšen burek bo manj masten, vseeno pa bo polnega sirovega okusa.

Falajflovci burek pripravljamo tako, da je rahel in zračen, za poseben okus pa mu primešamo feto. Takšno jed lahko ponudimo toplo ali hladno, še posebej pa se nam prileže v poletnem času v senci pod krošnjami dreves in s kozarcem ohlajene šabese ali s tekočim navadnim jogurtom. 

Sestavine (za 3 do 4 osebe)

  • zavitek vlečenega testa (400 g)
  • 500 g skute
  • lonček kisle smetane (180 g)
  • 150 g fete
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 žlica olja

Priprava

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

Sestavine za sirov burek: vlečeno testo, skuta, feta, jajci in kisla smetana (Foto: Falajfl)

Sirov burek začnemo pripravljati tako, da najprej narežemo feto na manjše kocke. Nato v večji posodi zmešamo skuto, kislo smetano, 1 jajce in malo soli. V to sirovo maso narahlo vmešamo še fetine kocke.

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

Na kocke narezano feto vmešamo nazadnje (Foto: Falajfl)

Pekač, v katerem bomo sirov burek pekli, na tanko namažemo z oljem. Na dno pekača položimo en list vlečenega testa.

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

Podlaga iz testa za naš sirov burek (Foto: Falajfl)

Preostale liste testa natrgamo in jih z roko pomakamo v sirovo mešanico in nato enega poleg drugega zlagamo v pekač. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Sirove mešanice nam mora še nekaj ostati, zato previdno, da je ne bo zmanjkalo za preliv!

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

Natrgano testo pomakamo v sirovo mešanico ter zlagamo v pekač na podlago iz testa (Foto: Falajfl)

Ko je testo naloženo, v preostalo sirovo mešanico vmešamo še drugo jajce in enakomerno prelijemo preko testa. Sirov burek pečemo 15 minut na 180 stopinjah, nato pa za nadaljnih 10 minut peke temperaturo dvignemo na 200 stopinj.

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

Tako pripravljen sirov burek bo rahel in zračen ter skoraj nič masten (Foto: Falajfl)

Sirov burek postrežemo še topel s kozarcem jogurta. Prilegel se bo tudi ohlajen, če vam ga bo kaj ostalo.

burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

Domač sirov burek je odlična malica oz. v dneh, ko niste zelo lačni, je lahko tudi kosilo (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh