Testenine sodijo med najbolj priljubljene jedi za domačo kuho. Prav zato se, sploh med tednom, na domačih krožnikih dostikrat znajde ta nadvse vsestranska jed. Testenine je moč pripraviti na tisoče načinov, čeravno je najenostavneje kupiti pripravljeno paradižnikovo mezgo in jo zmešati s kuhanimi rezanci. A z le malo truda lahko iz preprostih sestavin pripravimo gurmansko pojedino iz svežih, lokalnih sestavin. Uporabili ne bomo ne zelenjave in ne mesa, pač pa bomo združili tri manj tradicionalne okuse, ki pa se odlično podajo skupaj: bele šampinjone, orehova jedrca in žajbelj.

Jed lahko pripravimo vse leto, saj ne potrebujemo sezonskih sestavin (Foto: Falajfl)
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 zavitek širokih rezancev
- 125 g surovega masla
- 125 g belih šampinjonov
- pest sušenih listov žajblja
- 75 g drobljenih praženih orehov
- riban parmezan za posipanje
- sol in črni poper po okusu

Posušen žajbelj popestri zemeljske tone gob in lesnat okus orehov ter jih združi v harmonijo slastnih okusov (Foto: Falajfl)
Priprava
V veliki posodi zavremo soljeno vodo in široke rezance skuhamo po navodilih. Nato nadrobimo orehe in jih rahlo popražimo. Položimo jih v ponev in jih na srednji toploti pražimo približno pet minut, da rahlo potemnijo in postanejo bolj hrustljavi. Damo jih na stran, da se pohladijo.

Gobe na hitro popražimo na maslu ter jih rahlo začinimo. Ko pričnejo rjaviti, jih odstavimo iz posode. (Foto: Falajfl)
V ponvi stopimo 25 g masla in popražimo na rezine narezane šampinjone. Začinimo s soljo in poprom in pražimo, dokler rahlo ne porjavijo. Šampinjone prestavimo v drugo posodo, saj bomo jed še naprej pripravljali v isti ponvi. Ker je ponev še vroča, v njej stopimo preostalo maslo pri srednji temperaturi. Dodamo žajbelj in pražimo, dokler se listi ne potemnijo, zadišijo in postanejo hrustljavi, kar traja tri do pet minut. Nato v ponev vremo gobe ter stresemo pražene orehe.

Jed zaokrožimo z velikodušno mero ribanega italijanskega parmezana (Foto: Falajfl)
Ko so rezanci kuhani, iz posode zajamemo skodelico vode, v kateri so se kuhali, rezance pa dobro odcedimo. V ponev k žajblju, gobam in orehom dodamo rezance in zalijemo s skodelico vode, ki so jo prej shranili. Med kuhanjem na srednji temperaturi rezance previdno premešamo. Po okusu dodatno solimo in popramo. Kuhamo še nekaj minut, da večina tekočine povre, nato pa je jed pripravljena za serviranje. S prijemalko za rezance jed prestavimo na krožnike ter potresemo z ribanim parmezanom.
Pa dober tek!