Peteršilj je povrtnina, ki kot začimba izboljša okus mnogih jedi. Ste vedeli, da po svojih prehranskih vrednostih sodi v sam vrh živil? To seveda velja tedaj, ko ga jemo svežega. Peteršilj vsebuje železo, folno kislino in kalcij in že od nekdaj šteje kot zdravju koristno živilo. Njegov čaj se uporablja kot diuretik, v kitajski zeliščarski medicini za nadzor krvnega tlaka, indijanci pa pijejo njegov tonik za okrepitev mehurja. Shranjevanje peteršilja za zimo je zato vsekakor nekaj, na kar velja pomisliti, ko ga imamo v izobilju v toplejših dneh.
Shranjevanje peteršilja je možno na več načinov, med katerimi največkrat najdemo sušenega in zamrznjenega. A kako ga shraniti, da bo ostal svež? Tu bo potrebno malce pobrskati po zakladnici znanj naših babic in prababic in se poslužiti starejših metod, ki se tudi v današnjem času izkažejo za zelo učinkovite.
Potrebujete le kozarec za vlaganje in nekaj soli. Ne glede na to, koliko peteršilja imate, je to metoda, ki je zelo učinkovita. Ko vam ga naslednjič po pripravi kosila spet ostane kakšen šopek, ga le dodate k prejšnji količini.
Potrebujemo
- peteršilj
- sol
- kuhinjske škarje ali nož
- kozarec za vlaganje
Priprava
Najprej očistimo kozarec za vlaganje. Peteršilj operemo in ga zares dobro osušimo. Nato ga narežemo. To storimo tako, da iz lističev naredimo kepo in nasekljamo na želeno velikost. Tu se sami odločite, kako na drobno ga želite imeti narezanega. Mi imamo raje malo večje koščke listov.
Peteršilj narežemo s kuhinjskimi škarjami ali nožem (Foto: Falajfl)
Nato v kozarec po plasteh nalagamo peteršilj in sol. Pri tem računajte nekje 25 g soli na 300 g peteršilja. Najdlje se bo ohranil, če bo kozarec do vrha poln, da ostane čimmanj zraka. Kozarec tako pripravljenega peteršilja postavimo v hladilnik.
Peteršilj in sol nalagamo po plasteh (Foto: Falajfl)
Takšno shranjevanje peteršilja ga bo ohranilo svežega in vedno pripravljenega za kuho. Ko želite jed začiniti s peteršiljem, ga enostavno z žličko zajamete iz kozarca. Pri tem bodite seveda pozorni, da jedi ne boste že prej solili!
Shranjevanje svežega peteršilja po nasvetu babic in prababic (Foto: Falajfl)
Tako, peteršilj je nared, da bo na voljo svež tudi sredi temne in hladne zime.