Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Shranjevanje svežega peteršilja | recept

ozimnica
Shranjevanje peteršilja za ozimnico (Foto: Falajfl)

Okusi

Shranjevanje svežega peteršilja | recept

Peteršilj je povrtnina, ki kot začimba izboljša okus mnogih jedi. Ste vedeli, da po svojih prehranskih vrednostih sodi v sam vrh živil? To seveda velja tedaj, ko ga jemo svežega. Peteršilj vsebuje železo, folno kislino in kalcij in že od nekdaj šteje kot zdravju koristno živilo. Njegov čaj se uporablja kot diuretik, v kitajski zeliščarski medicini za nadzor krvnega tlaka, indijanci pa pijejo njegov tonik za okrepitev mehurja. Shranjevanje peteršilja za zimo je zato vsekakor nekaj, na kar velja pomisliti, ko ga imamo v izobilju v toplejših dneh.

Shranjevanje peteršilja je možno na več načinov, med katerimi največkrat najdemo sušenega in zamrznjenega. A kako ga shraniti, da bo ostal svež? Tu bo potrebno malce pobrskati po zakladnici znanj naših babic in prababic in se poslužiti starejših metod, ki se tudi v današnjem času izkažejo za zelo učinkovite.

Potrebujete le kozarec za vlaganje in nekaj soli. Ne glede na to, koliko peteršilja imate, je to metoda, ki je zelo učinkovita. Ko vam ga naslednjič po pripravi kosila spet ostane kakšen šopek, ga le dodate k prejšnji količini.

Potrebujemo

  • peteršilj
  • sol
  • kuhinjske škarje ali nož
  • kozarec za vlaganje

Priprava

Najprej očistimo kozarec za vlaganje. Peteršilj operemo in ga zares dobro osušimo. Nato ga narežemo. To storimo tako, da iz lističev naredimo kepo in nasekljamo na želeno velikost. Tu se sami odločite, kako na drobno ga želite imeti narezanega. Mi imamo raje malo večje koščke listov.

shranjevanje peteršilja

Peteršilj narežemo s kuhinjskimi škarjami ali nožem (Foto: Falajfl)

Nato v kozarec po plasteh nalagamo peteršilj in sol. Pri tem računajte nekje 25 g soli na 300 g peteršilja. Najdlje se bo ohranil, če bo kozarec do vrha poln, da ostane čimmanj zraka. Kozarec tako pripravljenega peteršilja postavimo v hladilnik.

peteršilj bo ostal svež

Peteršilj in sol nalagamo po plasteh (Foto: Falajfl)

Takšno shranjevanje peteršilja ga bo ohranilo svežega in vedno pripravljenega za kuho. Ko želite jed začiniti s peteršiljem, ga enostavno z žličko zajamete iz kozarca. Pri tem bodite seveda pozorni, da jedi ne boste že prej solili!

peteršilj v kozarcu za vlaganje

Shranjevanje svežega peteršilja po nasvetu babic in prababic (Foto: Falajfl)

Tako, peteršilj je nared, da bo na voljo svež tudi sredi temne in hladne zime.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh