Ste vedeli, da je bila skutina torta prvič omenjena v 5. stoletju pred našim štetjem? Grški zdravnik Aegimus je tedaj namreč napisal knjigo o umetnosti priprave skutinih tort.
Skutina torta brez peke je sveža, prijetna sladica, ki je povrhu vsega še preprosta za pripravo.
Preden se lotite njene izdelave, upoštevajte, da bo torta potrebovala svoj čas v hladilniku, preden jo boste lahko postregli. S količinami, kakršne so opisane v tem receptu, jo bo potrebno ohlajati čez noč, da se bo krema res dobro strdila.
Sestavine za skutino torto premera 26 cm
Piškotna podlaga
- 300 g maslenih piškotov
- 180 g margarine
Sadna krema
- 1 kg grškega jogurta
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 250 g sadja, lahko je zamrznjeno
- 12 lističev želatine
Priprava
Če bomo uporabili zamrznjeno sadje, ga je pred pripravo skutine torte potrebno predhodno povsem odtaliti in odliti odvečno tekočino.
Maslene piškote na fino zdrobimo in jim navlažimo s 180 g stopljene margarine. Nastalo zmes pretresemo v tortni model (oz. obroč), ki ga lahko predhodno obložimo s peki papirjem, in dobro ter enakomerno s prsti potisnemo na dno. Prestavimo v hladilnik in pripravimo sadno kremo.

Zmlete piškote potlačimo na dno tortnega modela (Foto: Falajfl)
Lističe želatine za nekaj minut namočimo v mrzlo vodo. Ta čas stepemo sladko smetano ter posebej zmešamo grški jogurt, sladkor in vanilijev sladkor. Sadje zmeljemo v gladko kašo, jo po potrebi precedimo in nekoliko segrejemo (20 sekund v mikrovalovni pečici bo povsem dovolj).

Sadje zmeljemo v gladko kašo (Foto: Falajfl)
Ožamemo želatino in jo vmešavamo v sadje toliko časa, da se povsem razpusti. Kašo z želatino vmešamo v mešanico grškega jogurta in v zadnjem koraku vmešamo še smetano, najraje ročno in ne z električnim stepalnikom. Nastalo sadno kremo prelijemo preko piškotne podlage in torto pustimo v hladilniku čez noč.

Kremno mešanico prelijemo preko piškotne podlage (Foto: Falajfl)
Ko je krema povsem strjena, odstranimo tortni obroč oz. vzamemo torto iz tortnega modela ter jo okrasimo. Mi smo s čopičem, ki smo ga pomakali v stopljeno maslo, vrisali tri različno debele črte in jih posuli s kokosom, piškotnimi drobtinami in naribano mlečno čokolado, zelo lep okras pa bo tudi sveže sadje. Torto lahko prelijete s tortnim prelivom, ki se bo za razliko od naše sadne kreme strdil v parih minutah.
Pa dober tek!
Pingback: Črno zrcalce v dlani, povej... "Black Mirror, 4. sezona, Netflix"
Pingback: Spekli smo japonsko skutino torto, ki je zlomila internet