Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Sadna skutina torta brez peke | recept

Sadna skutina torta brez peke
Skutina torta z gozdnimi sadeži (Foto: Falajfl)

Okusi

Sadna skutina torta brez peke | recept

Ste vedeli, da je bila skutina torta prvič omenjena v 5. stoletju pred našim štetjem? Grški zdravnik Aegimus je tedaj namreč napisal knjigo o umetnosti priprave skutinih tort.

Skutina torta brez peke je sveža, prijetna sladica, ki je povrhu vsega še preprosta za pripravo.

Preden se lotite njene izdelave, upoštevajte, da bo torta potrebovala svoj čas v hladilniku, preden jo boste lahko postregli. S količinami, kakršne so opisane v tem receptu, jo bo potrebno ohlajati čez noč, da se bo krema res dobro strdila.

Sestavine za skutino torto premera 26 cm

Piškotna podlaga

  • 300 g maslenih piškotov
  • 180 g margarine

Sadna krema

  • 1 kg grškega jogurta
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 250 g sadja, lahko je zamrznjeno
  • 12 lističev želatine

Priprava

Če bomo uporabili zamrznjeno sadje, ga je pred pripravo skutine torte potrebno predhodno povsem odtaliti in odliti odvečno tekočino.

Maslene piškote na fino zdrobimo in jim navlažimo s 180 g stopljene margarine. Nastalo zmes pretresemo v tortni model (oz. obroč), ki ga lahko predhodno obložimo s peki papirjem, in dobro ter enakomerno s prsti potisnemo na dno. Prestavimo v hladilnik in pripravimo sadno kremo.

Sadna skutina torta brez peke

Zmlete piškote potlačimo na dno tortnega modela (Foto: Falajfl)

Lističe želatine za nekaj minut namočimo v mrzlo vodo. Ta čas stepemo sladko smetano ter posebej zmešamo grški jogurt, sladkor in vanilijev sladkor. Sadje zmeljemo v gladko kašo, jo po potrebi precedimo in nekoliko segrejemo (20 sekund v mikrovalovni pečici bo povsem dovolj).

Sadna skutina torta brez peke

Sadje zmeljemo v gladko kašo (Foto: Falajfl)

Ožamemo želatino in jo vmešavamo v sadje toliko časa, da se povsem razpusti. Kašo z želatino vmešamo v mešanico grškega jogurta in v zadnjem koraku vmešamo še smetano, najraje ročno in ne z električnim stepalnikom. Nastalo sadno kremo prelijemo preko piškotne podlage in torto pustimo v hladilniku čez noč.

Sadna skutina torta brez peke

Kremno mešanico prelijemo preko piškotne podlage (Foto: Falajfl)

Ko je krema povsem strjena, odstranimo tortni obroč oz. vzamemo torto iz tortnega modela ter jo okrasimo. Mi smo s čopičem, ki smo ga pomakali v stopljeno maslo, vrisali tri različno debele črte in jih posuli s kokosom, piškotnimi drobtinami in naribano mlečno čokolado, zelo lep okras pa bo tudi sveže sadje. Torto lahko prelijete s tortnim prelivom, ki se bo za razliko od naše sadne kreme strdil v parih minutah.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Črno zrcalce v dlani, povej... "Black Mirror, 4. sezona, Netflix"

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok kuhan gin, zvezdni janež, jabolčni sok

    Okusi

    Kuhan gin | recept

    Avtor

    Gin je alkoholna pijača z veliko vsebnostjo alkohola. Prvič so ga začeli proizvajati na Nizozemskem v...

  • marmorni kolač, pecivo, čokolada marmorni kolač, pecivo, čokolada

    Okusi

    Marmorni kolač | recept

    Avtor

    Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit...

  • pecivo, marelice, biskvit, torta pecivo, marelice, biskvit, torta

    Okusi

    Jogurtovo pecivo z marelicami | recept

    Avtor

    Jogurtovo pecivo je preprost in povsem nezahteven biskvit, ki ga enostavno in hitro nadgradimo v malo...

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh