Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Šabesa | recept

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept
Šabesa je prijetna pijača z mehurčki, ki vas bo v vročini poletnih dni najbolj odžejala (Foto: Falajfl)

Okusi

Šabesa | recept

Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo marsikatero domačo dobroto, kot npr. bezgove mafine z limono, ki so prava poezija okusov. V vročini poletnih dni pa nas bo najbolj navdušila ohlajena domača šabesa, skrbno pripravljena iz svežih bezgovih cvetov. Kaj je lepšega, kot ležati v senci, poslušati živžav življenja okoli nas in v rokah držati kozarec te najbolj osvežilne pijače z mehurčki?

Čas za nabiranje bezga je v maju in juniju, šabeso pa je potrebno pripraviti iz povsem svežih cvetov. Takšna pijača bo neprimerno boljša alternativa kupljenim sokovom oz. gaziranim pijačam.

Sestavine (za 10 litrov)

  • 20 – 25 bezgovih cvetov
  • 1 kg sladkorja (ali naravni nadomestek)
  • 2 bio limoni
  • 2,5 dcl belega vinskega kisa
  • 10 l vode

Priprava

Bezgove cvetove operemo, limoni pa narežemo na kolobarje.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Limone naj bodo bio, sicer pa jih namočite za slabo uro v litru vode, ki mu dodate žlico sode bikarbone. S tem boste večinoma odstranili ostanke škropiv. (Foto: Falajfl)

Bezgove cvetove, limonine kolobarje, sladkor in kis damo v večjo posodo in zalijemo z desetimi litri vode.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Vinski kis, ki ga boste uporabili, naj bo bel (Foto: Falajfl)

Dobro premešamo in pustimo stati dan ali dva. V tem času bo pijačo potrebno še nekajkrat premešati.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Pred pripravo upoštevajte, da potrebujtete posodo, ki drži 10 litrov (Foto: Falajfl)

V tem času pripravimo steklenice in etikete zanje. Da vam olajšamo delo, smo že pripravili datoteko, ki jo najdete na tej povezavi in jo le še natisnete. Najlažje bo, če boste tiskali na samolepilne A4 liste, povsem ok pa bo tudi, če boste natisnili na navaden A4 papir in etikete na steklenice prilepili z lepilom.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Prenesi PDF datoteko etiket za šabeso (A4, 12,6 MB)

Steklenice pred uporabo umijemo in steriliziramo. To storimo tako, da jih za dobre pol ure postavimo v pečico, ogreto na 80 stopinj. Šabeso precedimo in nalijemo v steklenice ter nalepimo etikete.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Preden pijačo prelijemo v steklenice, jo je potrebno najprej precediti, da odstranimo cvetove (Foto: Falajfl)

Na steklenicah lahko pustimo pokrovčke odprte, da začne šabesa vreti, sicer se bo v njih nabral visok pritisk. Nato steklenice zapremo in jih hranimo v hladilniku.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Steklenice z domačo šabeso (Foto: Falajfl)

Ko se pojavijo mehurčki, je pijača pripravljena. Šabeso vedno postrežemo ohlajeno.

bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

Hladen kozarec nabolj osvežilne poletne pijače (Foto: Falajfl)

Pa na zdravje!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh