Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Robidov džem | recept

Robidov džem je delikatesna ozimnica
Kozarček robidovega džema za zajtrk, le kdo bi se mu lahko uprl? (Foto: Falajfl)

Okusi

Robidov džem | recept

Robide so odlični poznopoletni gozdni sadeži, ki vsebujejo veliko vitamina A, mineralov in sadne kisline. Prve plodove lahko najdemo že julija, nabiramo pa jih tja do septembra. Našli jih bomo ob gozdovih, kjer je veliko sonca. In kam z njimi? Zagotovo so robide najbolj okusne kar med nabiranjem, sploh, če smo si jih zaslužili s sprehodom po naravi. Doma jih lahko pripravimo na mnoge načine, od preproste sadne kupe do torte z gozdnimi sadeži. Ali še bolje, skuhamo robidov džem, ki bo popestril zajtrke tudi v zimskih mesecih. Če ga ne bo prej zmanjkalo.

Svežih robid v hladilniku ne shranjujte več kot dan ali dva. Kolikor jih ne porabite sproti, raje zamrznite za kasnejšo uporabo. Robidov džem pa vsekakor vedno pripravite iz svežih. Količine, navedene v receptu, prilagodite temu, kolikor robid ste nabrali oz. količini, iz katerih želite pripraviti džem.

Sestavine za robidov džem

  • 400 g svežih robid
  • 250 g kristalnega sladkorja
  • 1 jedilna žlica svežega limoninega soka

Priprava

Robidov džem ne potrebuje veliko sestavin, prav tako se mu ne dodaja nobenega želirnega sredstva, saj ti sadeži že vsebujejo veliko pektina. Načeloma naj bi se uporabilo enako količino robid in sladkorja, vendar je takšen džem zelo sladek in izgubi pristen saden okus robid. Džem bo želiral tudi z manjšo vsebnostjo sladkorja, le malce dlje ga bo potrebno pustiti vreti.

Robide za robidov džem

Robide nabiramo v košarico ali v lonček, nikar v vrečko (Foto: Falajfl)

Robide, sladkor in limonin sok premešamo v posodi, v kateri bomo džem kuhali. Naj bo malo višja, da bo dovolj prostora za peno med vrenjem. Na kuhalni površini to mešanico segrevamo, robide pa lahko na tej točki tudi na hitro pretlačimo, da bodo hitreje spustile nekaj tekočine. Ko zavre, temperaturo nekoliko znižamo in ob mešanju pustimo, da še kar nekaj časa vre.

Robidov džem med kuhanjem

Robide, sladkor in limonin sok zmešamo v višji kozici in segrevamo na štedilniku (Foto: Falajfl)

Med kuhanjem se bo nastajajoč robidov džem penil, kar uravnavate tako, da ga velikokrat premešate. S tem poskrbite, da se pena ne bo preveč dvigovala in da se na dnu posode džem ne bo sprijemal.

Med vretjem bo robidov džem postajal gostejši. Gotov je tedaj, ko želira. Če se ne zgodi, preprosto še ni dovolj vrel. Bodite potrpežljivi, proti koncu ga kuhajte pri nižji temperaturi in ne pozabite na mešanje. Ko je džem želiran, ga prestavite v sterilizirane in segrete steklene kozarčke za vlaganje. Pri tem pazite, da ne naložite povsem do vrha, temveč pustite kakšne pol centimetra prostora. Preden kozarčke zatesnite, počistite navoje, da jih bodo pokrovčki lahko res neprodušno zaprli.

Okusen robidov džem

Robidov džem za zajtrk (Foto: Falajfl)

Tako pripravljen in shranjen robidov džem ima rok uporabe 1 leto. Če kozarčka ne zatesnite, bo v hladilniku zdržal nekaj mesecev. Robidov džem se bo zelo prilegel za zajtrk na domačem kruhu z malo masla.

Odlično za zajtrk

Razvajanje brbončic (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh