Praženi rezanci z zeljem na kitajski način so hitro pripravljena jed, ki je zdrava, okusna in zavoljo svežega zelja prijetno hrustljava. Takšen obrok je idealen za takrat, ko nimate veliko časa za pripravo jedi, vseeno pa si želite nekaj malo drugačnega.
Načeloma naj bi za pripravo takšne jedi uporabili kitajske jajčne rezance, a nič ne bo narobe, če boste uporabili kar tiste, ki jih imate sicer doma v kuhinjski omari in ki s Kitajsko nimajo prav veliko skupnega. Gotovi rezanci z zeljem bodo vseeno enako okusni! In če ne veste, kam z drugo polovico zeljne glave, vam predlagamo, da v prihodnjih dneh pripravite dušeno rdeče zelje.
Sestavine (za 2 – 3 osebe)
Rezanci in zelenjava
- 250 g jajčnih rezancev
- ½ glave rdečega zelja
- 2 korenčka
- 1 bela čebula
- 4 jedilne žlice olja (najbolje sezamovega)
Omaka
- 60 ml sojine omake
- 2 jedilni žlici vode
- ½ čajne žličke mletega ingverja
- 1 jedilna žlica medu
- 1 jedilna žlica kečapa
- 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
- 1 čajna žlička lanenega olja
- 1 čajna žlička bučnega olja
- nekaj kapljic pekoče omake (npr. Sriracha ali Robin Hot)
Priprava
Rezanci z zeljem po tem receptu so končani v malo manj kot pol ure, še najbolj zamudna pa bo priprava zelenjave. Polovico glave redečega zelja narežite na tanke trakove. Korenje zrežite na dolge, ozke in tanke paličice oz. na julienne način. Tudi čebulo bo potrebno narezati na trakove.
Sveža zelenjava za rezance z zeljem na kitajski način (Foto: Falajfl)
Nato pripravimo omako. To storimo tako, da v skledici dobro premešamo vse sestavine zanjo. Omaka mora biti povsem enotna in gladka.
Omaka za rezance z zeljem (Foto: Falajfl)
Ko imamo zelenjavo in omako pripravljeno, pričnemo s kuhanjem rezancev po navodilih z emabalaže. Spremljajte čas kuhanja in če bodo gotovi pred zelenjavo, jih odcedite in jih pustite tako stati. V višji ponvi ali v woku na 2 žlicah olja popražimo čebulo, dokler ne začne rjaveti.
Čebulo popražimo na hitro (Foto: Falajfl)
K čebuli dodamo zelje, korenje in preostali žlici olja ter vse skupaj pražimo kakšnih 5 do 10 minut – odvisno od tega, kako hrustljavo želite zelenjavo v gotovi jedi.
Zelje in korenje dodamo k praženi čebuli (Foto: Falajfl)
Zelenjavo med praženjem večkrat premešamo.
Bogate barve zelenjave za rezance na kitajski način (Foto: Falajfl)
Nato zelenjavi dodamo polovico omake, ki smo jo pripravili, dobro premešamo ter pražimo kakšno minuto. Po tem času dodamo rezance in preostanek omake ter premešamo in vse skupaj pražimo še nekaj minut.
Zelenjavi dodamo rezance (Foto: Falajfl)
Postrežemo takoj, namesto običajnega pribora pa lahko uporabimo kitajske palčke.
Praženi rezanci z zelenjavo predstavljajo bogato mešanico okusov (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!