Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Popolna domača majoneza | recept

domača majoneza, jajce, recept
Domača majoneza po popestrila mnogo jedi, shranimo pa jo v hladilniku (Foto: Falajfl)

Recepti

Popolna domača majoneza | recept

Glasovi s televizijskih ekranov nam pogosto priporočajo nakup majoneze, ki izboljša vsak sendvič ali solato. To drži, a majoneza je najboljša, če jo naredimo doma iz sestavin, ki jih izberemo sami. Popolna domača majoneza popestri razne jedi, tako hladne kot tople, služi pa lahko tudi kot osnova za solatne prelive in solate. Najbolje je, da je priprava majoneze preprosta in hitra, ne terja posebnega znanja in opreme, vse potrebne sestavine pa že imate v kuhinjski shrambi.

Sestavine

  • 1 jajčni rumenjak
  • 1 čajna žlička gorčice
  • ½ litra ali manj jedilnega olja
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • ½ čajne žličke soli
  • ščepec popra

Priprava

Za pripravo majoneze potrebujemo dovolj veliko posodo in ročni mešalnik. V posodi najprej ločimo jajčni rumenjak (beljaka za izdelavo majoneze ne uporabimo), dodamo gorčico, kis in začimbe. Sestavine mešamo na najnižji hitrosti, dokler niso temeljito premešane. Nato pričnemo z dolivanjem olja. Skrivnost dobre majoneze je v tem, kako dodajamo olje. Slednjega počasi med stalnim stepanjem dolivamo v zmes. Zelo hitro boste opazili, da postaja omaka čvrstejša. V primeru, da se to ne zgodi, prekinite z dolivanjem olja in v posodo dodajte še eno žlico gorčice, ki bo zgostila mešanico. S slednjo sestavino ne pretiravamo, saj lahko kmalu premaga ostale okuse.

domača majoneza, jajce, recept

Osnovni sestavini za majonezo sta jajčni rumenjak in olje (Foto: Falajfl)

Počasi dolivamo olje, dokler majoneza ne doseže želene čvrstosti. Koliko olja boste dodali, je odvisno od vas. Pri nas imamo radi čvrsto majonezo, zato porabimo več olja. Upoštevajte, da je majonezna omaka priloga in ne dietetična jed. Majoneza vsebuje veliko kalorij in maščob, zato ne varčujemo s sestavinami, saj bo posledica preveč tekoča omaka, kar se za pravo majonezo ne spodobi. Če želite svetlejšo majonezo, lahko občasno dolijete več kisa, a pazite na razmerja okusov. Majonezo med pripravo večkrat pokušajte, dokler niste zadovoljni z okusom. 

domača majoneza, jajce, recept

Olje počasi med stalnim stepanjem dolivamo v jajčno zmes (Foto: Falajfl)

Ko je domača majoneza dosegla želeno čvrstost, jo prestavimo v steklen kozarec s pokrovom in shranimo v hladilnik, kjer lahko počaka nekaj dni. Uporabimo jo pri vseh jedeh, ki potrebujejo popestritev. V majonezo lahko zamešate nekaj kapljic pekoče omake za vražjo majonezo, za bolj mediteranski okus pa lahko poskrbi nekaj kapljic olivnega olja in origana. Nikoli ne pripravljajte majoneze samo iz olivnega olja. To je napaka, ki smo jo storili samo enkrat, da je ni potrebno storiti vam. Navsezadnje je olivno olje sorazmerno drago. 

Pa dober tek!

 

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Recepti

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh