Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Morska sol z rdečim vinom | recept

Sol med sušenjem (Foto: Falajfl)

Okusi

Morska sol z rdečim vinom | recept

Rdeča vinska sol je odličen okras močnih mesnih jedi, morske hrane in zelenjavnih jedi. Sol hrani doda bogat okus in izboljša predstavitev na krožniku.

Na sol običajno pomislimo le, ko je je v jedi premalo ali pa preveč. Ko je jed pravilno soljena, okusa soli ne čutimo, čutimo pa njen vpliv na okus hrane.

Morska sol z rdečim vinom je odlično darilo za vse gurmane in dobrodošel dodatek vsaki začimbni polici. Uporabimo jo za posebne praznične jedi ali pa z njo obarvamo manj razburljive priloge kot je krompirjev pire. Morsko sol z rdečim vinom je enostavno pripraviti na domačem štedilniku, potrebnega je le nekaj potrpljenja in dobre volje.

Sestavine

  • steklenica rdečega vina (npr. Teran ali Refošk)
  • 1 kg kakovostne kristalne soli

Priprava

V manjši globoki ponvi segrejemo vino, dokler ne zavre. Temperaturo nato nekoliko spustimo in kuhamo, dokler se tekočina ne zgosti. Ta faza kuhanja lahko traja uro ali več, odvisno od količine vina in temperature, a ne izgubite potrpljenja. Med kuhanjem vino občasno premešajte, da se ne sprime na dno posode.  Ko povre večina vode, bo na dnu posode ostalo za nekaj jedilnih žlic goste tekočine. Pazite, da vina ne kuhate predolgo, saj mora ostati tekočina, ki je gosta, a manj viskozna kot med. Odstavite z ognja in počakajte, da se reducirano vino ohladi.

Vino med kuhanjem (Foto: Falajfl)

Ko je vino ohlajeno, pričnite v posodo postopno dodajati sol. Priporočamo, da sol dodajate po polovicah in jo temeljito premešate. Če sol ne vpije vsega vina, po potrebi dodajte več soli. Pomembno je, da v posodi ne ostane nič tekočine. V celoti se mora vpiti v sol.

Na pladenj razprostrite povoščen papir in po njem razporedite sol v tanko plast ter pustite, da se posuši. Faza sušenja je za sol zelo pomembna, saj pomaga odstraniti odvečno vlago. Če soli ne posušite dovolj, se bo kasneje v kozarcu strdila. Sol sušite vsaj dva dni oz. če je mogoče, lahko tudi cel teden. Med sušenjem sol večkrat premešajte, da razbijete morebitne skupke kristalov in zagotovite bolj enakomerno sušenje. Ko ste zadovoljni s soljo, jo razdelite v steklene kozarce z zračno tesnim pokrovom in jih opremite z napisom.

Praznično okrašeni kozarčki vinske soli za darila (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh