Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Japonska skutina torta, ki je zlomila internet | recept

Japonska, skutina torta, sladica, recept
Lastnost japonske skutine torte je rahlo in gibko testo z blago rjavo skorjo (Foto: Falajfl)

Okusi

Japonska skutina torta, ki je zlomila internet | recept

Vsake toliko časa se prileže kaj sladkega, še posebej ob praznikih. Ker nismo vsi mojstri peke, časa pa današnji vedno primanjkuje, so izjemno priljubljeni recepti, ki so dostopni sleherniku. Tudi naši bralci najpogosteje prebirajo naše recepte za sladice, ki jih ni težko pripraviti, kot je na primer naša skutina torta brez peke. A mojstri peke iz Orienta so iznašli recept, ki je še bolj enostaven in prav tako slasten. Odločili smo se, da preizkusimo, in vam predstavimo recept za japonsko skutino torto, ki je zlomila internet.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 3 srednje velika jajca
  • 125 g bele čokolade
  • 125 g pasirane skute
Japonska, skutina torta, sladica, recept

Za japonsko skutino torto ne potrebujemo veliko sestavin, a če želite nahraniti več jedcev, lahko sestavine brez skrbi podvojite (Foto: Falajfl)

Priprava

Skutina torta, ki jo pripravljamo po receptu, je zelo kompaktnih mer. Priporočljiva je peka v pekaču, velikem največ 15 cm. Ker se torta peče pri dokaj nizkih temperaturah, je moč pekač tudi improvizirati z ognjevarno posodo in nekaj povoščenega papirja za peko.

Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake. Beljake pred stepanjem za kakšno uro spravite v hladilnik, saj bo tako sneg bolj stabilen. Beljake stepemo v čvrst sneg. Sneg je primeren za uporabo, ko ne pade iz posode, če jo obrnemo na glavo.

Japonska, skutina torta, sladica, recept

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Slednje stepemo v čvrst jajčni sneg. Za sladkost poskrbi čokolada, zato zmesi ni potrebno dodatno sladkati. (Foto: Falajlf)

Zatem v parni kopeli stopimo belo čokolado. Bela čokolada je pri topljenju zelo občutljiva, zato uporabljajte dve posodi. V večji segrejte vodo do vretja in jo odstavite s kuhalnika. Nato nad večjo posodo položite manjšo. Pazite, da se dno posode ne dotika vode. S kuhalnico mešajte čokolado, dokler se ne stopi.

Ko je čokolada stopljena, vmešamo pasirano skuto. Ko sta sestavini temeljito premešani, odstranimo posodo iznad vodne kopeli in dodamo rumenjake. Zmes temeljito premešamo. Ko rumenjaki, bela čokolada in skuta tvorijo enotno zmes, previdno vmešamo tretjino snega. Enako ponovimo, dokler zmes ne postane gladka, a še vedno rahla.

Japonska, skutina torta, sladica, recept

V mešanico bele čokolade, rumenjakov in skute po tretjinah vmešamo sneg iz beljakov (Foto: Falajfl)

Peka

Pekač obložimo s papirjem za peko, ki smo ga predhodno naoljili. Ta korak je pomemben, saj mora biti trenje med testom in pekačem kar najmanjše, sicer lahko torta razpoka. Pripravljeno zmes rahlo potolčemo ob kuhinjski pult, da se znebimo odvečnih zračnih mehurčkov. Zmes previdno vlijemo v pekač. Pekač nato postavimo v večjo posodo ali pladenj, v katerega natočimo za kak centimeter vroče vode.

Skutina torta se bo pekla pri treh različnih temperaturah. Pečico najprej segrejte na 170°C. Pri tej temperaturi se bo skutina torta pekla 15 minut. Za tem temperaturo spustite na 160°C in torto pecite nadaljnjih 15 minut. Nato pečico ugasnite in pustite torto v pečici še zadnjih 15 minut. Vrata pečice morajo biti ves čas pečenja zaprta, saj v nasprotnem primeru ne bo lepo obstala.

Ko je skutina torta pečena, jo vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki. Preden torto postrežemo, jo lahko posujemo s sladkorjem v prahu. Okus torte vas zna presenetiti, saj je povsem drugačen od okusa, ki ga pričakujemo od skutine torte.

Japonska, skutina torta, sladica, recept

Pekač obložimo s papirjem za peko, ki smo ga predhodno dobro namazali z margarino ali oljem za kuhanje. Tako preprečimo pokanje skorje med peko. (Foto: Falajfl)

Je recept zasluženo zlomil internet?

Če ima recept malo sestavin, to nikakor ne pomeni, da je enostaven za pripravo. Prej nasprotno. Podobno kot pri pripravi žgancev, ki imajo le eno sestavino, je pri pripravi japonske skutine torte za uspeh potreben dokaj visok nivo tehničnega znanja. K temu gre dodati še zelo natančno pečico, ki zmore uravnavati temperaturo s stopinjsko natančnostjo.

A navsezadnje je ves trud poplačan, če jed navduši z okusom. Nas je okus razočaral, čeprav je bil pričakovan. Zaradi malo sestavin in njihovih razmerij je bilo pričakovati prevlado okusa jajca. Okus japonske skutne torte še najbolj spominja na sladko jajčno omleto z belo čokolado. Ker je skute premalo, ne doprinese kaj dosti k okusu. Primernejše ime za jed bi bilo jajčni sufle z belo čokolado, saj okus jedi še zdaleč ne spominja na pravo skutino torto.

Pa dober tek.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh