Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Puhasti belgijski vaflji | recept

domači vaflji
Rahli belgijski vaflji popestrijo pričetek dneva (Foto: Falajfl)

Okusi

Puhasti belgijski vaflji | recept

Vaflji so priljubljena jed za zajtrk, ki jo jedo po vsem svetu. Še posebej so priljubljeni v Belgiji, kjer poznajo preko ducat regionalnih vrst vafljev. Najboljši vaflji so še topli, pripravljeni v domačem pekaču za vaflje. Ker je potrebno vaflje pripraviti v posebej oblikovanem pekaču, so na naših mizah redkejša poslastica kot palačinke. Ker pa so namenski pekači naprodaj že po zelo dostopnih cenah, smo v Falajflovi kuhinji naredili prostor še zanj. Da bi se pekač ne dolgočasil v brezdelju, smo pripravili ta okusen recept za vaflje.

Sestavine (za 10 – 12 vafljev)

Vaflji

 • 400 ml toplega mleka
 • 315 g gladke bele moke
 • 2 sveži kokošji jajci proste reje
 • 30 g belega kristalnega sladkorja
 • 75 g stopljenega masla
 • zavitek pecilnega praška (15 g)
 • vanilijev ekstrakt

Sadni preliv

 • 200 g zamrznjenih (ali svežih) borovnic
 • 15 g (eno jedilno žlico) sladkorja za posipanje
 • 15 g (eno jedilno žlico) koruznega škroba za zgostitev
 • smetana za stepanje

Priprava

belgijski vaflji, sestavine

Za vaflje potrebujemo le osnovne sestavine in pa seveda primeren pekač (Foto: Falajfl)

Pred pripravo segrejemo pekač do želene temperature. Mi smo termostat nastavili na ¾ moči in upali na najboljše. Jajci penasto stepemo ter dodamo stopljeno maslo, toplo mleko in kanček vanilijevega ekstrakta. Pazite, da mleko ni prevroče, saj lahko jajce zakrkne. Enako velja za maslo. Sestavine dobro premešamo v tekočo zmes.

belgijski vaflji med pripravo

Stopljeno maslo in toplo mleko dodamo penasto umešanim jajcem (Foto: Falajfl)

V večji posodi zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo tekočo zmes in na nizki hitrosti mešamo, dokler niso vse sestavine temeljito premešane. Zmes naj bo le nekoliko gostejša od zmesi za palačinke. Če imate manjši jajci, začnite z 285 g moke in jo dodajte po potrebi. Mi smo uporabljali debela jajca za zajtrk, zato je bilo potrebno nekoliko več moke.

belgijski vaflji, vlivanje

Zmes za vaflje previdno vlijemo v pekač (Foto: Falajfl)

Pečenje vafljev

V segret pekač vlijemo pripravljeno zmes. Količina naj pokrije spodnji del pekača rahlo pod robom. Upoštevajte, da je v testu kar veliko pecilnega praška, zato se bo hitro dvignilo. Če pekač preveč napolnite z zmesjo, bo le-ta med peko poskušala uiti iz pekača. Pečemo 2 – 3 minute in pri tem ne odpiramo pekača. Pri odpiranju bodite pozorni na vročo paro, ki uhaja iz pekača.

belgijski vaflji in borovnice

Še tople vaflje nadevamo po želji. Mi smo uporabili borovnice, uporabite pa lahko vaše najljubše sadje ali namaz (Foto: Falajfl)

Medtem v posodici na srednji toploti segrejemo sadje in sladkor. Segrevamo, dokler sadje ne spusti nekaj soka. V kozarec nalijemo nekaj žlic tople vode in vanjo dodamo žlico jedilnega škroba (Gustin). Dobro premešamo in dolijemo sadju, da se sokovi zgostijo. S sadjem nadevamo vaflje in zaključimo z nekaj žlicami stepene smetane.

servirani domači belgijski vaflji

Na koncu dodamo še sladko smetano za poln in slasten obrok (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh