Krompir je eno od osnovnih živil širom sveta. Predstavlja četrto najpomembnejšo kulturno rastlino, za prehrano pa se uporabljajo njeni gomolji. Krompir se pripravlja na mnogo načinov, v naši slovenski kuhinji pa je eden bolj priljubljenih pražen krompir.
Pražen krompir, poznan tudi kot restan oz. tenstan krompir, je priloga, ki jo postrežemo k marsikateri glavni jedi. Zelo se poda k pojedini, sestavljeni iz pečenega nadevanega piščanca ali pečene race ter praženega kislega zelja ali dušenega rdečega zelja. Mi smo si ga tokrat zaželeli za martinovo namesto mlincev, zato smo mu med pripravo dodali malce rdečega vina za prazničen dotik.
Sestavine (za 3 – 4 osebe)
- 750 g krompirja
- 1 velika čebula
- nekaj žlic olja
- 3 jedilne žlice rdečega vina
- ščepec soli
- 0,8 dcl jušne osnove
Priprava
Pražen krompir je jed, ki je ni težko pripraviti in je zelo polnega okusa. Najprej krompir dobro operemo in ga celega, neolupljenega postavimo v lonec in dolijemo toliko vode, da sega kak centimeter ali dva nad krompir.
Krompir kuhamo neolupljen (Foto: Falajfl)
Kuhamo toliko časa, da je kuhan, kar preverimo tako, da zapičimo nož v sredino krompirja. Če je mehak, je kuhan, kar naj bi bilo nekje po 20 minutah. Nato odlijemo vodo in krompir delno ohladimo, preden nadaljujemo s pripravo praženega krompirja. Nato ga olupimo.
Krompir olupimo, ko je nekoliko ohlajen (Foto: Falajfl)
Olupljen krompir narežemo na tanjše rezine, čebulo pa drobno nasekljamo. V ponvi čebulo z nekoliko olja in soli popražimo, da lepo zarumeni in zadiši. Nato ji dolijemo 3 jedilne žlice rdečega vina, premešamo in počakamo, da tekočina povre.
Za pražen krompir je kuhanega potrebno narezati na rezine (Foto: Falajfl)
Praženi čebuli nekoliko spustimo moč segrevanja kuhalne površine in dodamo narezan krompir ter tako pražimo nekaj minut. Med praženjem krompirju dodamo sol in nekajkrat premešamo. Nato temperaturo dvignemo ter ne pozabimo, da je pražen krompir še vedno potrebno premešati. Ko je skoraj končan, mu prilijemo jušno osnovo in vse skupaj še enkrat dobro prepražimo.
Pražen krompir serviramo tako, da ga naložimo v zajemalko, ki jo na vrhu zravnamo, da bo na krožniku lep kupček te okusne priloge.
Pa dober tek!