Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Počasi pečeni paradižniki | recept

sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh
Počasi pečeni paradižniki so slastni kot samostojna jed ali kot priloga (Foto: Falajfl)

Okusi

Počasi pečeni paradižniki | recept

Skromni paradižnik je osnovna sestavina mediteranske kuhinje. Ta sočen sadež ima na tisoče uporab. Brez njih bi težko pripravili slastne pice, bruskete, golaže, testeninske torte in nešteto drugih jedi. A na vrhuncu poletja se nam pogosto priležejo bolj enostavne jedi. In redke so bolj enostavne ali slastne, kot počasi pečeni paradižniki v pečici. Z rezino kruha in dobrega sira pa so pečeni paradižniki zagotovo najbolj enostavna in slastna jed, kar jo boste jedli to poletje.

sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

Slastni domači paradižniki so odlična sestavina za hitro in okusno jed iz pečice (Foto: Falajfl)

Sestavine (za 2 osebi):

  • približno ½ kg zrelih paradižnikov enake velikosti
  • ½ dl ekstra deviškega olja oljke
  • ½ dl balzamičnega kisa
  • sol, bazilika in mediteranske začimbe

Za nadevan kruh

  • 15 dag sira Pecorino
  • 2 rezini ajdovega kruha
sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

Priprava je enostavna, potrebnih je le nekaj osnovnih sestavin in kanček potrpežljivosti (Foto: Falajfl)

Priprava

Priprava počasi pečenih paradižnikov je preprosta, saj moramo paziti le, da izberemo paradižnike približno enakih velikosti. Za dve odrasli osebi zadošča približno pol kilograma paradižnikov.

Pripravo pričnemo tako, da pečico segrejemo na 160°C. Oprane paradižnike razpolovimo in jih postavimo v pekač. Mi smo uporabljali tradicionalno keramično posodo, če pa boste paradižnike pekli v kovinskem pekaču, ga prej obdajte s papirjem za peko.

sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

Jed začinite po svojem okusu. Priporočamo mediteranske začimbe, kot so lovor, timijan ali origano. Za bolj svež okus smo mi izbrali baziliko. (Foto: Falajfl)

Polovice paradižnikov položimo v pekač z olupkom navzdol. Tako bo meso izpostavljeno toploti in se bo slastno zapeklo. Paradižnike nato poškropimo z oljčnim oljem in balzamičnim kisom, posolimo ter potresemo z začimbami. Če obožujete česen, ga lahko dodate v krhljih ali pa iztisnete sok in z njim poškopite paradižnike.

Paradižnike nato postavimo v segreto pečico in jih pečemo dobro uro.

sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

Pečene paradižnike lahko uporabimo v raznih jedeh, na primer kot nadev za popečene kruhke (Foto: Falajfl)

Počasi pečeni paradižniki na kruhu

Ko so paradižniki pečeni, jih postavimo na stran in v ponvi popečemo rezino domačega kruha. Mi smo izbrali krušni copatek iz ajdove moke. Kruh smo prepolovili, po eni strani poškropili z oljčnim oljem ter na hitro popekli v vroči ponvi. Tako pripravljen kruh ne bo prehitro vpil slastnega paradižnikovega soka.

sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

Paradižnike prekrijemo z lističi slastnega sira ter jih pod žarom na hitro popečemo, da se sir zmehča in rahlo porjavi (Foto: Falajfl)

Pečico prestavimo na žar program z zgornjim grelcem in segrejemo na približno 180°C. Z žlico previdno zajemamo paradižnike iz pekača in jih polagamo na popečeno stran kruha. Sir Pecorino narežemo na tanke lističe in z njim pokrijemo paradižnike. Obložene kruhke vrnemo v pečico, da se sir stopi in prične rjaveti, največ 3 – 5 minut.

Slastne obložene kruhke s počasi pečenimi paradižniki prestavimo na krožnike in postrežemo še tople.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh