Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pica vozlički s parmezanom | recept

Pica vozlički s sirom
Pica vozlički pred peko (Foto: Falajfl)

Okusi

Pica vozlički s parmezanom | recept

Parmezan je italijanski trd sir iz kravjega mleka. Natančneje se imenuje Parmezan Regano in se proizvaja le v italijanskih provincah Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua (delno) in Bologna (delno). Velikokrat ga v receptih lahko zamenjamo z zelo sorodnim sirom Grana Padano.

Pica je jed, ki se je težko naveličamo in je pogostokrat tista pregreha, ki se ji ne moremo upreti.

Pica vozlički s parmezanom iz tega recepta so neke vrste mešanica med kruhom in klasično pico iz kvašenega testa. So zanimiv in nekoliko drugačen pristop k pripravi te jedi, v katerem znajo zelo uživati najmlajši družinski člani, otroci. Zavezovanje testa v vozličke jih bo sila navdušilo, v vsakem primeru pa bo pečena jed navdušila vse generacije.

Sestavine za pekač premera 27 cm

Testo

  • 350 g moke, od tega
    – 200 g bele pšenične tip 500 in
    – 150 g pirine moke
  • ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
  • ščepec soli
  • čajna žlička sladkorja
  • 1,5 žlici sončničnega olja
  • 1,2 dcl tople vode

Omaka in sirov posip

  • 1/4 bele čebule
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 – 3 zreli paradižniki
  • sol po okusu
  • čajna žlička rdeče mlete paprike, sladke
  • ščepec majarona
  • 5 dag naribanega mehkega sira po izbiri
  • 5 jedilnih žlic naribanega parmezana

Priprava

Najprej pripravimo testo. Začnemo s kvasnim nastavkom: zmešamo 0,7 dcl tople vode (ne prevroče), nadrobljen kvas, žlico moke in sladkor ter na sobni temperaturi pustimo, da naraste. Nato vzhajan kvasni nastavek vlijemo v jamico v sredini moke. Dodamo olje in sol ter začnemo gnesti. Postopoma dodajamo vodo, da dobimo lepo, gladko testo, ki se lepo ločuje od sten posode. Če je testo presuho, po žlicah dodajamo vodo oz. če je premokro, po žlicah dodajamo moko, dokler ne dosežemo idealnega razmerja. Posodo s testom prekrijemo s suho krpo ter ga pustimo približno eno uro, da vzhaja.

Preden je testo dokončno vzhajano, pripravimo omako. Narežemo čebulo, jo prepražimo na olivnem olju, olupimo in nasekljamo paradižnik in ga dodamo k čebuli. Dodamo sol po okusu, rdečo papriko in majaron. Pražimo in mešamo, da se paradižniki razpustijo in voda izpari. Ko je omaka gotova, jo odstavimo, da se nekoliko ohladi.

Vzhajano testo preložimo na pomokano površino in ga še enkrat dobro pregnetemo. Nato ga razdelimo na manjše kroglice (testo “režemo” z jedilno žlico, da ne bodo prevelike) in vsako od njih med rokama pregnetemo v trakove dolžine okoli 13 cm in zavežemo v vozličke.

Pica vozlički s sirom

Zavezovanje pica vozličkov (Foto: Falajfl)

Ko so vsi vozlički gotovi, jih previdno polagamo v posodo z omako in premešamo, da so vsi prekriti z omako.

Pekač namastimo in vanj nalagamo vozličke z omako. Začnemo na sredini in v krogih nalagamo do zunanjega roba posode. Med vozlički pustimo nekaj prostora, ker bodo še vzhajali. Ko so zloženi, pekač prekrijemo s suho krpo in pustimo, da vzhaja še kakšnih 2o minut do pol ure.

V tem času segrejemo pečico na 180 stopinj. Preden damo pica vozličke v pečico, jih posujemo še z obema siroma. Najprej z mehkim sirom in nato s parmezanom. Na vrhu lahko dodamo še majaron ali origano.

Pečemo 25 do 30 minut. Sir mora lepo zarumeneti, narediti skorjo in se zapeči. V času peke pripravimo omako za pomakanje pečenih pica vozličkov, npr. domačo majonezo.

Pica vozlički s sirom

Pečeni pica vozlički (Foto: Falajfl)

Ko so vozlički pečeni, jih iz pekača prestavimo na večji krožnik. Jemo jih tako, da z jedilno žlico ločimo posamezen vozliček od ostalih in ga pomočimo v omako.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 29. januar - 4. februar 2018

  2. Pingback: Recept za pico iz kvašenega testa in z omako iz svežih paradižnikov

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh