Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pica v globoki ponvi | recept

Slastna domača pica (Foto: Falajfl)

Okusi

Pica v globoki ponvi | recept

Pica je za naš rod več kot le jed, pica je povabilo na druženje, hitri prigrizek na poti ali družinsko kosilo. Slovenci pojemo veliko pic v skoraj nešteto pojavnih oblikah. Slovenska pica je v tesnem sorodu z izvirno italijansko jedjo, katero označuje tanko razvaljano testo, slastna paradižnikova omaka in topljeni sir.

Hrana vedno odraža pokrajino, v kateri je nastala in kjer se pripravlja. Ko so se italijanski imigranti selili v Chicago na obali jezera Michigan, so se znašli v deželi, ki ima bolj malo skupnega s sredozemskim karakterjem njihove rodne dežele. Zima v Chicagu pride kmalu in za več mesecev mesto objame v ledeni oklep. Zato se je prav tu razvila drugačna vrsta pice, pečena v globoki ponvi, z debelo, krušno skorjo. Značilnost te pice je visok rob, ki tvori posodo, v katere peki položijo velike količine sira in grobe paradižnikove omake. Pica iz Chicaga je prava jed za hladne jesenske in zimske dni.

Sestavine

Testo

 • 700 ml mlačne vode
 • ½ zavojčka kvasa (npr. Fala 42 g)
 • 1 čajna žlička finega sladkorja za posipanje
 • 1 čajna žlička soli Piranskih solin
 • 1 kg bele krušne moke

Paradižnikova omaka

 • 4 veliki paradižniki
 • 5 žličk olivnega olja
 • morska sol
 • bel poper
 • bazilika

Priprava

Najprej pripravimo kvašeno testo tako, da v večjo posodo z mlačno vodo stresemo kvas, sladkor in sol ter sestavine vmešamo z vilico. Postopno dodajamo moko, da se prične tvoriti testo. Ker želimo, da je testo prožno in gladko, dodajajmo moko po potrebi. Čisto, ravno površino potresemo z moko ter pričnemo gnesti testo z roko. Ko smo zadovoljni s testom, ga prestavimo v z moko potreseno posodo, ki jo nato pokrijemo z vlažno krpo in postavimo v topel prostor, dokler testo ne vzhaja skoraj do dvojnega volumna. Pazimo, da testo ni na prepihu in da je temperatura kar se da stalna. Testa ne segrevamo, pač pa pustimo kvasu, da opravi svoje delo.

Ko testo vzhaja, imamo čas pripraviti omako. Večjo ponev namažemo z olivnim oljem in jo segrejemo na srednji toploti. Paradižnike narežemo na manjše kocke in jih dodajamo v ponev ter jih posujemo s soljo, poprom in začimbami po okusu. Priporočamo mediteranske začimbe kot so bazilika, majaron in origano, dodate lahko tudi česen, če ne boste gostili vampirjev. Omako kuhamo približno 15-20 minut, dokler se paradižniki ne razpustijo in tvorijo prijetno omako s koščki paradižnikov. Po želji lahko omako, ko se nekoliko ohladi, s paličnim mešalnikom zgladimo, čeprav mi pri Falajflu raje uživamo v bolj rustikalni kuhinji.

Ko je testo pripravljeno, ga razdelimo na dva enaka dela za dve globoki ponvi. Idealne so ponve iz litega železa, ki odlično prevajajo energijo neposredno do testa. Preden testo prestavimo v ponev, jo izdatno premažemo z olivnim oljem ter nato testo razporedimo po dnu in robovih posode. Testo stisnemo tudi ob rob posode, naj bo visoko kar nekaj centimetrov. Pomembno je, da testo v ponvi razporejeno enakomerno.

Testo v ponvi (Foto: Falajfl)

Na testo nato prelijemo našo omako (pripravljena količina zadošča za eno pico; če boste takoj pekli dve, količine podvojite) in jo potresemo z naribanim sirom. Izbiro in količino sira prepuščamo vašemu okusu, mi porabimo približno 300g Livade ali primerljivega sira. Po želji lahko pico nadevamo z rezinami slanine, šunke in drugih mesnin, priležejo se tudi narezane gobice, sveže paprike in olive.

Obložena pica (Foto: Falajfl)

Pečico segrejemo na 200ºC in položimo ponev spodnji del za približno 20 minut, tako da se bo testo hrustljavo zapeklo, nadev pa se bo skuhal in prijetno zapekel. Ko je pica pečena, jo še vročo postrežemo.

Pa dober tek!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

 1. Pingback: Recept za pico iz kvašenega testa in z omako iz svežih paradižnikov

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh