Koruza je enoletna žitarica, ki izvira iz Amerike, natančneje s perujskega višavja v Andih. Južna Amerika je prav tako domovina fižola. V Evropi je bil prvič omenjen leta 1542, Slovenci pa smo ga začeli gojiti v 17. stoletju.
Pečeni pisani zelenjavni polžki so tako živih in veselih barv, da prav popestrijo jedilno mizo. So odlična priloga k mesnim jedem, recimo k popečenemu piščancu, lahko pa so tudi samostojna jed kot malce drugačen pristop k izdelavi domače zelenjavne pice.
Zelenjavo lahko prilagajate svojemu okusu, a pazite, da ohranite pisano paleto barv. Za oranžno barvo lahko dodate na tanko narezan korenček, zeleno papriko lahko zamenjate z brokolijem … skratka, pustite svoji domišljiji in okusu prosto pot.
Sestavine
Testo
- 400 g moke, od tega
– 300 g bele pšenične tip 500 in
– 100 g koruzne moke
- ½ kocke kvasa (ca. 20 g)
- ščepec soli
- čajna žlička sladkorja
- 2 žlici sončničnega olja
- 2 dcl tople vode
Nadev
- 1 manjša bela čebula ali dve mladi čebuli s stebli
- 2 zrela paradižnika
- 1/2 paprike, zelene
- 1/2 paprike, rumene
- sol po okusu
- pol skodelice rdečega fižola
- pol skodelice koruze
- ducat češnjevih paradižnikov
- 10 dag naribanega sira
- nekaj žlic olivnega olja
- (čili za pekoč okus)
Priprava
Najprej pripravimo testo. Za to potrebujemo kvasni nastavek: zmešamo 1 dcl tople vode (ne prevroče), nadrobljen kvas, žlico moke in sladkor ter na sobni temperaturi pustimo, da naraste. Nato vzhajan kvasni nastavek vlijemo v jamico v sredini moke. Dodamo olje in sol ter začnemo gnesti. Postopoma dodajamo vodo, da dobimo lepo, gladko testo, ki se lepo ločuje od sten posode. Posodo s testom prekrijemo s suho krpo ter ga dobro uro pustimo, da vzhaja.
Preden je testo dokončno vzhajano, pripravimo nadev. Začnemo s čebulo: nasekljamo jo na drobne koščke in jo popražimo na malo olivnega olja. Dodamo na kocke narezan paradižnik (češnjevega zaenkrat še pustimo nedotaknjenega), papriko in sol (ter čili po okusu, če želimo pikantne pisane polžke). Ko paradižniku povre tekočina in ko se paprika nekoliko zmehča, ponvico z zelenjavo odstavimo in ohladimo. Naribamo sir in razpolovimo češnjeve paradižnike.
Vzhajano testo vzamemo iz posode, ga na pomokani ravni površini pregnetemo in na tanko razvaljamo. Premažemo ga z zelenjavo iz ponvice, nato potresemo s fižolom, koruzo, češnjevimi paradižniki in na koncu s sirom.

Testo razvaljamo in ga obložimo (Foto: Falajfl)
Testo previdno zavijemo in ga razrežemo na dobrih 5 cm debele polžke, ki jih polagamo enega ob drugega na pomaščen pekač.

Testo zavijemo in razrežemo (Foto: Falajfl)
Polžke prekrijemo s krpo, ki smo jo prej uporabili za vzhajanje testa, in pustimo, da vzhajajo še kakšnih 15 minut. V tem času ogrejemo pečico na 180 stopinj. Ko je pripravljena, vanjo položimo pekač s polžki in pečemo dobre pol ure.

Narezani polžki na pomaščenem pekaču pred peko (Foto: Falajfl)
Nastati mora lepa, zlata skorja na kruhu, zelenjava pa ostati živih barv.
Pa dober tek!
Pingback: Recept za pico iz kvašenega testa in z omako iz svežih paradižnikov