Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Pečen sladki krompir z zelenjavo | recept

pečen sladki krompir z zelenjavo
Pečen sladki krompir je bolj zdrava alternativa navadnemu krompirju (Foto: Falajfl)

Okusi

Pečen sladki krompir z zelenjavo | recept

Sladki krompir je precej bolj zdrav kot navaden krompir, zato ga ponavadi pripravljamo, ko pazimo na to, s čim se prehranjujemo. Jedi iz sladkega krompirja so zaradi njegovega okusa in nižjega glikemičnega indeksa kot pri navadnem krompirju vedno bolj priljubljene. Ena takšnih enostavnejših jedi je pečen sladki krompir. Da zaokrožimo obrok, smo zraven pripravili še praženo zelenjavo, ki lepo dopolni okus. Po želji lahko dodate še meso po izbiri in pri tem prilagodite količine krompirja in zelenjave ali pa pripravite zelenjavo po svojem okusu.

Sladki krompir je prijetnega, sladkobnega okusa, nekoliko podobnega kostanju ali korenju. Je bogat vir vlaknin in vsebuje vrsto vitaminov in mineralov, vključno z železom, kalcijem, selenom in je dober vir večine vitaminov skupine B in vitamina C.

Sestavine (za 2 – 3 osebe)

Pečen sladki krompir

  • 1 sladki krompir (okoli 700 g)
  • 70 ml olivnega olja
  • 2 jedilni žlici belega balzamičnega kisa
  • 1 jedilna žlica mlete sladke paprike
  • nekaj ščepcev soli (po okusu)
  • šopek peteršilja (po okusu)

Pražena zelenjava

  • ¼ stebla pora
  • 1 bučka
  • 1 paprika
  • 1 korenček
  • 70 g fižola v zrnju
  • 2 jedilni žlici paradižnikove mezge ali omake
  • nekaj ščepcev soli (po okusu)
  • nekaj žlic olivnega olja

Priprava krompirja

sladki krompir

Osnovne sestavine za pečen sladki krompir z zelenjavo (Foto: Falajfl)

Pečen sladki krompir bomo pripravili v pečici, zato jo dajte segrevati na 180 stopinj. Ta čas umijemo in olupimo krompir ter ga narežemo na manjše kocke.

narezan sladki krompir

Takšna velikost kock bo ravno prava (Foto: Falajfl)

Ko je narezan, krompir prestavimo v večjo posodo, kjer ga prelijemo z oljem in kisom. Svež peteršilj sesekljamo in ga dodamo h krompirju skupaj z začimbami: soljo in mleto rdečo papriko.

krompir začinimo

Sladki krompir začinimo (Foto: Falajfl)

Vse skupaj dobro premešamo in stresemo v pekač, v katerem bomo pekli. Pečemo 35 minut pri 180 stopinjah, nato še 10 minut pri 200 stopinjah.

krompir prestavimo v pekač

Sladki krompir pečemo v pečici (Foto: Falajfl)

Na koncu pečenja lahko vklopimo še ventilatorski program, da bo sladki krompir še bolj zapečen, ni pa potrebno.

pečen sladki krompir

Gotov pečen sladki krompir (Foto: Falajfl)

Priprava zelenjave

Ko se peče krompir, imamo dovolj časa za pripravo pražene zelenjave. Če uporabljate suho fižolovo zrnje, ga bo potrebno prej namočiti in skuhati skoraj do konca. Por narežemo na tanke trakove. V ponvi ga na nekaj žlicah olivnega olja in s ščepcem soli dobro popražimo. Nato narežemo papriko in korenje in dodamo k poru ter skupaj pražimo.

narezana paprika

Narezana paprika (Foto: Falajfl)

Narežemo še bučko in jo skupaj s fižolom dodamo v ponev, kjer se praži zelenjava.

narezana bučka

Bučke ne lupimo, ampak jo samo narežemo (Foto: Falajfl)

Zelenjavo pražimo še nekaj časa, kakšnih 10 minut, nato pa ji dodamo dve jedilni žlici paradižnikove mezge ali omake. Po potrebi dosolimo in premešamo ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto.

pražena zelenjava

Zelenjava med praženjem (Foto: Falajfl)

Pečen sladki krompir in praženo zelenjavo postrežemo takoj, ko sta jedi gotovi.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh