Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Panna cotta z malinami | recept

Sveže maline na panna cotti (Foto: Falajfl)

Okusi

Panna cotta z malinami | recept

Maline rastejo na grmičevju z bodicami in so zrele v poletnih mesecih. V naravi grme malinjaka najdemo ob robovih gozdov in polj. Takšni plodovi so zaradi pomanjkanja prostora in svetlobe bolj drobni kot tisti z domačih vrtov.

Panna cotta oz. smetanova strjenka je italijanska sladica iz sladke smetane in želatine. Po želji jo obogatimo z drugimi okusi, recimo s kavo, vanilijo ali s sadjem.

V poletnih mesecih, ko po vrtovih in gozdovih zorijo maline, predlagamo, da uporabite te plodove. Združite prijetno s koristnim in okusnim: sprehodite se po naravi, naberite sveže maline, doma pa pripravite malinovo panna cotto.

Kako? Sledite našemu receptu!

Sestavine za panna cotto (za 4 velike kozarce)

Panna cotta

  • 2,5 dcl smetane
  • 2,5 dcl polnomastnega mleka
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 4 lističi želatine

Malinov preliv

  • 250 g svežih malin
  • 50 g sladkorja
  • 1 listič želatine

Priprava

Panna cotto pripravimo tako, da sladko smetano, mleko, sladkor v prahu in vanijev sladkor zmešamo in kuhamo do vretja. Ko zavre, na zmernem ognju kuhamo še nekaj minut, da se sladkor povsem raztopi, nato odstavimo s štedilnika. Lističe želatine namočimo v hladni vodi (sledimo navodilom na vrečki) in jih ožamemo, ko so zmehčani. Dodamo jih v kuhano smetano in dobro premešamo, da se vsa želatina razpusti.

Panna cotto vlijemo v kozarce in jih za dobri 2 uri postavimo v hladilnik, da se bo zmes strdila. Po preteku tega časa pripravimo malinov preliv. To storimo tako, da sveže maline in sladkor zmešamo in jih kuhamo toliko časa, da maline izpustijo sok. Če vas motijo peške malin, preliv precedite in ožemite skozi tkanino, ki jih bo zadržala. Da bo malinov preliv kompaktnejši, mu dodamo listič želatine – enako, kot smo to storili s smetano: namočimo ga v hladni vodi, ožamemo in dobro vmešamo k malinam.

Panna cotta z malinovim prelivom v kozarcih (Foto: Falajfl)

Malinov preliv vlijemo na vrh strjene panna cotte in kozarce postavimo nazaj v hladilnik za vsaj dve uri, raje dlje. Preden postežemo, okrasimo s parimi svežimi sadeži malin. Dodamo lahko tudi nekaj lističev mete.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

  • hruške, viljamovke, vino, refošk, recept hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

    Okusi

    Hruške v vinu | recept

    Avtor

    Viljamovka je kot sorta hrušk poznana že iz 18. stoletja. Njeno meso je sočno, aromatično, z značilno...

  • kislo zelje, paradižnik kislo zelje, paradižnik

    Okusi

    Praženo kislo zelje | recept

    Avtor

    Kislo zelje se pripravlja tako, da se zeljno glavo nariba na rezance in zmeša s soljo....

  • Okusi

    Preprost nadevan piščanec | recept

    Avtor

    Piščančje meso se uvršča med najbolj priljubljene in vsestranske sestavine slovenske kuhinje. Piščančje meso je moč...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh