Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ocvrte marele | recept

Ocvrte marele oz dežnikarice
Klobuk orjaškega dežnika je sprva jajčast (Foto: Falajfl)

Okusi

Ocvrte marele | recept

Marele oz. orjaški dežniki so gobe, ki rastejo predvsem na obronkih gozdnih travnikov, najdemo pa jih tudi v svetlih gozdovih. Čas rasti je od sredine poletja pa vse do pozne jeseni.

Ocvrte marele oz. pohane marele so poslastica, ki si jo v času, ko se poletje preveša v jesen, pa vse tja do pozne jeseni, radi privoščimo. Po mnenju mnogih spadajo v trojico najbolj priljubljenih in poznanih gob pri nas skupaj z lisičkami in jurčki.

Marela – orjaški dežnik – je ena največjih gob pri nas in je ni prav težko najti, kajti zraste tudi do pol metra v višino, premer klobuka pa lahko meri do 30 cm. S svojo svetlo barvo in velikostjo je opazna že od daleč.

Ocvrte marele oz. dežnikarice ne potrebujejo veliko, da so okusne, zato je njihova priprava zelo preprosta.

Sestavine za ocvrte marele (za 2 osebi)

  • 4 večji klobuki marel (dežnikaric)
  • 1 skodelica bele moke
  • 2 jajci
  • 1-2 ščepca soli (po okusu)
  • 1-2 skodelici drobtin (odvisno od velikosti klobukov)
  • olje za cvrtje

Priprava

Sveže nabrani klobuki dežnikaric (Foto: Falajfl)

Še sveže marele doma očistimo tako, da jih prepolovimo (večje narežemo na četrtine), odstranimo ostanke pecljev in jih operemo. Za nekaj časa jih položimo na krpo, da se voda odteče in klobuki osušijo. Če ste nabrali še povsem zaprte dežnikarice, jih postavite v kozarec vode z malo sladkorja, da se bodo odprle. Glede na velikost razprtih dežnikov bo vsaki potrebno nameniti svoj kozarec vode, sicer bo hitro nastala gobja gneča.

Klobuke pred paniranjem razrežemo in očistimo (Foto: Falajfl)

V treh globokih krožnikih pripravimo vse potrebno za paniranje: v prvem moko, v drugem jajci s soljo, v tretjem drobtine. Jajci skupaj s soljo dobro razžvrkljamo. Klobuke najprej po obeh straneh pomokamo, nato jih potopimo v stepena jajca in nazadnje v drobtine. V tem koraku pazimo, da jih ne stisnemo v sploščene marele. Cvremo jih v vročem olju na obeh straneh, dokler ne postanejo zlato-rumene barve. Ocvrte marele polagamo na papirnate brisače, ki vpijejo odvečno maščobo.

Panirani klobuki pred cvrtjem (Foto: Falajfl)

Postrežemo jih s skledo zelene solate, po želji lahko tudi s kosom svežega domačega kruha in tatarsko omako ali majonezo.

Ocvrte oz. pohane marele

Skleda ocvrtih marel (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Vložene gobe so priljubljena ozimnica in okusen dodatek sendvičem

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh