Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ocvrte marele | recept

Ocvrte marele oz dežnikarice
Klobuk orjaškega dežnika je sprva jajčast (Foto: Falajfl)

Okusi

Ocvrte marele | recept

Marele oz. orjaški dežniki so gobe, ki rastejo predvsem na obronkih gozdnih travnikov, najdemo pa jih tudi v svetlih gozdovih. Čas rasti je od sredine poletja pa vse do pozne jeseni.

Ocvrte marele oz. pohane marele so poslastica, ki si jo v času, ko se poletje preveša v jesen, pa vse tja do pozne jeseni, radi privoščimo. Po mnenju mnogih spadajo v trojico najbolj priljubljenih in poznanih gob pri nas skupaj z lisičkami in jurčki.

Marela – orjaški dežnik – je ena največjih gob pri nas in je ni prav težko najti, kajti zraste tudi do pol metra v višino, premer klobuka pa lahko meri do 30 cm. S svojo svetlo barvo in velikostjo je opazna že od daleč.

Ocvrte marele oz. dežnikarice ne potrebujejo veliko, da so okusne, zato je njihova priprava zelo preprosta.

Sestavine za ocvrte marele (za 2 osebi)

  • 4 večji klobuki marel (dežnikaric)
  • 1 skodelica bele moke
  • 2 jajci
  • 1-2 ščepca soli (po okusu)
  • 1-2 skodelici drobtin (odvisno od velikosti klobukov)
  • olje za cvrtje

Priprava

Sveže nabrani klobuki dežnikaric (Foto: Falajfl)

Še sveže marele doma očistimo tako, da jih prepolovimo (večje narežemo na četrtine), odstranimo ostanke pecljev in jih operemo. Za nekaj časa jih položimo na krpo, da se voda odteče in klobuki osušijo. Če ste nabrali še povsem zaprte dežnikarice, jih postavite v kozarec vode z malo sladkorja, da se bodo odprle. Glede na velikost razprtih dežnikov bo vsaki potrebno nameniti svoj kozarec vode, sicer bo hitro nastala gobja gneča.

Klobuke pred paniranjem razrežemo in očistimo (Foto: Falajfl)

V treh globokih krožnikih pripravimo vse potrebno za paniranje: v prvem moko, v drugem jajci s soljo, v tretjem drobtine. Jajci skupaj s soljo dobro razžvrkljamo. Klobuke najprej po obeh straneh pomokamo, nato jih potopimo v stepena jajca in nazadnje v drobtine. V tem koraku pazimo, da jih ne stisnemo v sploščene marele. Cvremo jih v vročem olju na obeh straneh, dokler ne postanejo zlato-rumene barve. Ocvrte marele polagamo na papirnate brisače, ki vpijejo odvečno maščobo.

Panirani klobuki pred cvrtjem (Foto: Falajfl)

Postrežemo jih s skledo zelene solate, po želji lahko tudi s kosom svežega domačega kruha in tatarsko omako ali majonezo.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Vložene gobe so priljubljena ozimnica in okusen dodatek sendvičem

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso bibimbap, žganci, zelenjava, jajce, meso

    Okusi

    Bibimbap po slovensko | recept

    Avtor

    Bibimbap je tradicionalna korejska jed, sestavljena iz belega riža, prekritega s popraženo zelenjavo, korejsko čilijevo pasto,...

  • Okusi

    Ajdovi žganci | recept

    Avtor

    Žganci so tradicionalna slovenska jed. V preprostih kmečkih družinah so žgance kuhali že dolga stoletja. Žganci...

  • hruške, viljamovke, vino, refošk, recept hruške, viljamovke, vino, refošk, recept

    Okusi

    Hruške v vinu | recept

    Avtor

    Viljamovka je kot sorta hrušk poznana že iz 18. stoletja. Njeno meso je sočno, aromatično, z značilno...

  • kislo zelje, paradižnik kislo zelje, paradižnik

    Okusi

    Praženo kislo zelje | recept

    Avtor

    Kislo zelje se pripravlja tako, da se zeljno glavo nariba na rezance in zmeša s soljo....

  • Okusi

    Preprost nadevan piščanec | recept

    Avtor

    Piščančje meso se uvršča med najbolj priljubljene in vsestranske sestavine slovenske kuhinje. Piščančje meso je moč...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh