Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Nostalgičen krompirjev golaž | recept

Nostalgičen domač krompirjev golaž
Okusna in preprosta jed, ki spominja na nek drug čas (Foto: Falajfl)

Okusi

Nostalgičen krompirjev golaž | recept

Krompirjev golaž je enostavna, nostalgična jed, ki bo marsikoga popeljala v otroštvo. V vsej poplavi različnih jedi mnogokrat pozabimo nanj in krompirjev golaž se ne znajde prav velikokrat na naših krožnikih.

Ker imamo Falajflovci krompirjev golaž zelo radi, tokrat delimo z vami recept, da vas spomnimo na preprostejše čase.

Sestavine za 3 – 4 osebe

  • 1 velika čebula
  • ½ kg krompirja
  • 3 paradižniki
  • 7 korenčkov
  • 3 velike žlice mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 lovorjeva lista
  • sol
  • bel poper, mlet
  • 1 čajna žlička majarona
  • olivno olje
  • voda
  • 2 – 3 žlice koruznega škroba
  • žlica balzamičnega kisa

Priprava

Čebulo nasekljamo in jo popražimo na malo olivnega olja. Paradižnike olupimo, jih prav tako nasekljamo ter primešamo k čebuli, ko le-ta zastekleni. Dodamo sol in poper po okusu, rdečo papriko in majaron. Medtem, ko se paradižnik praži, olupimo in narežemo krompir (na nekoliko večje kocke) ter korenje. Ko je paradižnikova osnova pripravljena, vanjo dodamo krompir in korenje ter lovorjeva lista.

Nostalgičen domač krompirjev golaž

Krompir in korenje narežemo na nekoliko večje kose (Foto: Falajfl)

Premešamo in po nekaj minutah dodamo žlico paradižnikove mezge in toliko vode, da prekrije krompir. Jed pustimo rahlo vreti, dokler se krompir in korenje ne zmehčata in skuhata, kar bo okoli 30 minut.

Nostalgičen domač krompirjev golaž

Kuhamo, dokler nista korenje in krompir skuhana (Foto: Falajfl)

Ko je kuhano, zgostimo s koruznim škrobom. To storimo tako, v kozarcu zmešamo nekaj žlic vode in škrob v gladko zmes brez grudic. Vlijemo jo v krompirjev golaž in premešamo, da se zgosti. Dodamo še žlico balzamičnega kisa in jed je gotova.

Krompirjev golaž postrežemo s hrenovko ali klobaso in motovilcem.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • gin, med, recept, limeta gin, med, recept, limeta

    Okusi

    Medeni gin | recept

    Avtor

    Gin je tradicionalna alkoholna pijača Nizozemske in okoliških dežel. Kot medicinski napitek se je uporabljal že...

  • sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

    Okusi

    Počasi pečeni paradižniki | recept

    Avtor

    Skromni paradižnik je osnovna sestavina mediteranske kuhinje. Ta sočen sadež ima na tisoče uporab. Brez njih...

  • burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

    Okusi

    Sirov burek s feto | recept

    Avtor

    Sirov burek je malica, po kateri največkrat posežemo v pekarnah. A okusen, svež in mamljiv sirov...

  • angelska torta, recept, gozdni sadeži angelska torta, recept, gozdni sadeži

    Okusi

    Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

    Avtor

    Gozdovi so v poletnih mesecih dobrodošlo skrivališče pred visokimi temperaturami. Visoke krošnje dreves in hladni potočki...

  • bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

    Okusi

    Šabesa | recept

    Avtor

    Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo marsikatero domačo dobroto, kot npr. bezgove mafine z limono, ki so...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh