Krompirjev golaž je enostavna, nostalgična jed, ki bo marsikoga popeljala v otroštvo. V vsej poplavi različnih jedi mnogokrat pozabimo nanj in krompirjev golaž se ne znajde prav velikokrat na naših krožnikih.
Ker imamo Falajflovci krompirjev golaž zelo radi, tokrat delimo z vami recept, da vas spomnimo na preprostejše čase.
Sestavine za 3 – 4 osebe
- 1 velika čebula
- ½ kg krompirja
- 3 paradižniki
- 7 korenčkov
- 3 velike žlice mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 lovorjeva lista
- sol
- bel poper, mlet
- 1 čajna žlička majarona
- olivno olje
- voda
- 2 – 3 žlice koruznega škroba
- žlica balzamičnega kisa
Priprava
Čebulo nasekljamo in jo popražimo na malo olivnega olja. Paradižnike olupimo, jih prav tako nasekljamo ter primešamo k čebuli, ko le-ta zastekleni. Dodamo sol in poper po okusu, rdečo papriko in majaron. Medtem, ko se paradižnik praži, olupimo in narežemo krompir (na nekoliko večje kocke) ter korenje. Ko je paradižnikova osnova pripravljena, vanjo dodamo krompir in korenje ter lovorjeva lista.
Krompir in korenje narežemo na nekoliko večje kose (Foto: Falajfl)
Premešamo in po nekaj minutah dodamo žlico paradižnikove mezge in toliko vode, da prekrije krompir. Jed pustimo rahlo vreti, dokler se krompir in korenje ne zmehčata in skuhata, kar bo okoli 30 minut.
Kuhamo, dokler nista korenje in krompir skuhana (Foto: Falajfl)
Ko je kuhano, zgostimo s koruznim škrobom. To storimo tako, v kozarcu zmešamo nekaj žlic vode in škrob v gladko zmes brez grudic. Vlijemo jo v krompirjev golaž in premešamo, da se zgosti. Dodamo še žlico balzamičnega kisa in jed je gotova.
Krompirjev golaž postrežemo s hrenovko ali klobaso in motovilcem.
Pa dober tek!