Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Nostalgičen krompirjev golaž | recept

Nostalgičen domač krompirjev golaž
Okusna in preprosta jed, ki spominja na nek drug čas (Foto: Falajfl)

Okusi

Nostalgičen krompirjev golaž | recept

Krompirjev golaž je enostavna, nostalgična jed, ki bo marsikoga popeljala v otroštvo. V vsej poplavi različnih jedi mnogokrat pozabimo nanj in krompirjev golaž se ne znajde prav velikokrat na naših krožnikih.

Ker imamo Falajflovci krompirjev golaž zelo radi, tokrat delimo z vami recept, da vas spomnimo na preprostejše čase.

Sestavine za 3 – 4 osebe

  • 1 velika čebula
  • ½ kg krompirja
  • 3 paradižniki
  • 7 korenčkov
  • 3 velike žlice mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 lovorjeva lista
  • sol
  • bel poper, mlet
  • 1 čajna žlička majarona
  • olivno olje
  • voda
  • 2 – 3 žlice koruznega škroba
  • žlica balzamičnega kisa

Priprava

Čebulo nasekljamo in jo popražimo na malo olivnega olja. Paradižnike olupimo, jih prav tako nasekljamo ter primešamo k čebuli, ko le-ta zastekleni. Dodamo sol in poper po okusu, rdečo papriko in majaron. Medtem, ko se paradižnik praži, olupimo in narežemo krompir (na nekoliko večje kocke) ter korenje. Ko je paradižnikova osnova pripravljena, vanjo dodamo krompir in korenje ter lovorjeva lista.

Nostalgičen domač krompirjev golaž

Krompir in korenje narežemo na nekoliko večje kose (Foto: Falajfl)

Premešamo in po nekaj minutah dodamo žlico paradižnikove mezge in toliko vode, da prekrije krompir. Jed pustimo rahlo vreti, dokler se krompir in korenje ne zmehčata in skuhata, kar bo okoli 30 minut.

Nostalgičen domač krompirjev golaž

Kuhamo, dokler nista korenje in krompir skuhana (Foto: Falajfl)

Ko je kuhano, zgostimo s koruznim škrobom. To storimo tako, v kozarcu zmešamo nekaj žlic vode in škrob v gladko zmes brez grudic. Vlijemo jo v krompirjev golaž in premešamo, da se zgosti. Dodamo še žlico balzamičnega kisa in jed je gotova.

Krompirjev golaž postrežemo s hrenovko ali klobaso in motovilcem.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh