Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Njoki s skuto | recept

njoki, svaljki, skutini njoki, njoki iz skute
Njoke s skuto lahko skuhamo ali kot smo se tokrat odločili mi, ocvremo (Foto: Falajfl)

Okusi

Njoki s skuto | recept

Njoki oz. svaljki so tradicionalno pripravljeni iz krompirja in so odlična priloga mnogim jedem, zato se večkrat znajdejo na krožnikih. A ponavadi jih ne pripravljamo sami, ker je postopek dolgotrajen in v svojih natrpanih urnikih težko najdemo čas. Kupljeni so dobri, a domači in sveže pripravljeni so vseeno neprimerno boljši.

Njoki s skuto so idealna rešitev. Priprava je hitra, zelo preprosta, njoki pa odlični, mehki in pripravljeni iz sestavin, ki smo jih izbrali sami. Njoke s skuto lahko skuhamo ali ocvremo, postrežemo pa jih z glavno mesno oz. zelenjavno jedjo ali s preprosto sirovo omako.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 180 g posnete skute
  • 100 g bele moke (+ dodatno za posip delovne površine)
  • ½ čajne žličke soli
  • 1 jajce
  • 30 g naribanega sira (cheddar, parmezan itd.)
  • olje za cvrtje (če bomo njoke cvrli)

Priprava

V skledi zmešamo skuto, sol, jajce in sir. Dodamo moko in vse skupaj pregnetemo. Testo ne sme biti suho oz. trdo, ker bo to privedlo do trdih njokov.

njoki, svaljki, skutini njoki, njoki iz skute

Sestavine pregnetemo in pazimo na razmerja količin, da testo ostane nekoliko lepljivo (Foto: Falajfl)

Nato testo za njoke s skuto prestavimo na pomokano površino. Razdelimo ga na več manjših delov (nekje velikosti dlani) in vsakega od njih med rokama oblikujemo v daljši svaljek, ki naj ne bo pretanek. Svaljek s topo stranjo noža narežemo na njoke želene dolžine in jih prestavimo na pomokano površino. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

njoki, svaljki, skutini njoki, njoki iz skute

Njoki s skuto naj ne bodo pretanki ali premajhni (Foto: Falajfl)

Njoke s skuto lahko skuhamo ali ocvremo. Če jih bomo kuhali, moramo predhodno segreti osoljeno vodo do vretja. Njoki s skuto bodo kuhani, ko bodo priplavali na površje.

Če se bomo odločili za ocvrte njoke s skuto, tako kot smo se tokrat mi, bomo v ponvi segreli olje ter jih cvrli toliko časa, da bodo zlato zarumeneli. Nikar jih v olju ne pustimo predolgo, ker bodo njoki postali trdi. Ko jih poberemo iz olja, jih odložimo na papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo.

Ocvrte njoke ponudimo z glavno jedjo, npr. z golažem, kuhani njoki s skuto pa se bodo odlično podali k sirovi ali paradižnikovi omaki.

Pa dober tek!

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh