Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Medeni gin | recept

gin, med, recept, limeta
Medeni gin je slastna in hkrati enostavna pijača za odrasle sladkosnede (Foto: Falajfl)

Okusi

Medeni gin | recept

Gin je tradicionalna alkoholna pijača Nizozemske in okoliških dežel. Kot medicinski napitek se je uporabljal že v petnajstem stoletju, kot pijača pa je postal priljubljen nekaj stoletij kasneje. Gin je v osnovi žitno žganje, v katerem je med 35 in 50% alkohola v volumnu. Žganje je nato začinjeno z brinovimi jagodami, ki dajejo napitku značilen okus. Gina ne gre mešati z brinjevcem, ki je proizveden po povsem drugačni metodi. Gin lahko pijemo brez dodatkov, čeprav resnično zaživi šele kot sestavina mešanih napitkov, kot je legendarni gin s tonikom ali celo kuhan gin. Za barvite jesenske dni pa se najbolje prileže preprosti medeni gin.

gin, med, recept, limeta

Vse, kar potrebujete za medeni gin so med, limeta in seveda, gin (foto: Falajfl)

Sestavine

  • gin – 2 dela
  • izvirska voda – 5 delov
  • med – 1 čajna žlica na 2,5 dela
  • sok limete

Priprava

Limeto prerežemo na polovico in iz nje iztisnemo sok. V kozarec natočimo 5 delov izvirske vode, kar bo naša osnovna enota mere. Če uporabljamo 1 dcl vode, to pomeni, da en del meri 2 cl. Voda naj bo na sobni temperaturi.

V vodo dodamo za dve čajni žlici medu in temeljito premešamo. Preden ga lahko uporabimo v pijači, mora biti med povsem raztopljen v vodi, ki bo postala barve svetlega jantarja. V kozarec za gin tonik vlijemo 2 dela gina (4 cl) in sok limete ter med mešanjem počasi dodamo medeno vodo.

Bogat okus medu in kislost limete dopolnjuje grenkobnost gina in daje pijači žlahten in poln okus. Medeni gin je pijača za sladokusce, ki uživajo v sladkih pijačah, rahla ‘brca’ gina pa spominja, da pijemo pijačo za odrasle.

gin, med, recept, limeta

Piajčo lahko naredite tako močno ali šibko, kot želite. Za bolj sladek okus dodajte dodatno žlico medu ali uporabite manj gina. (foto: Falajfl)

Dodatni nasveti

Medenega gina ne hladimo z ledenimi kockami, pač pa pijemo toplega. Po želji lahko vodo predhodno segrejete do 40°C, a ne pretiravajte, saj pretirano segrevanje lahko uniči encime v medu in škodljivo vpliva na njegov okus. Prav tako se lahko igrate z razmerji gina in drugih sestavin. Izkušeni pivci bodo uživali tudi v mešanici 1:1.

Pa na zdravje!

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh