Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Marmorni kolač | recept

marmorni kolač, pecivo, čokolada
Marmorni kolač lahko pripravimo v pisanih odtenkih biskvita, a najbolj klasičen je vanilijevo-čokoladen (Foto: Falajfl)

Okusi

Marmorni kolač | recept

Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit dobil po marmornem vzorcu, ki nastane, ko se med seboj premešata dve različni barvi biskvitne mase.

Marmorni kolač je klasično pecivo, ki se velikokrat znajde v pečicah in na mizah mnogih domov. Uporabimo lahko pisan nabor jedilnih barv, s katerimi obarvamo biskvit ali pa se odločimo za tistega najbolj osnovnega: z vanilijo in čokolado.

Prav takšen marmorni kolač vam predstavljamo tokrat: klasičnega in brezčasnega s svetlo in temno biskvitno komponento. Pečen biskvit bo rahel in polnega ter bogatega okusa. Krono mu bo dodal čokoladni preliv s kokosovim posipom, kar ga bo naredilo še toliko boljšega.

Sestavine za marmorni kolač premera 23 cm

Biskvit

  • 280 g bele moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 115 g margarine
  • 220 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 2,5 dcl mleka
  • 2 jedilni žlici nesladkanega kakava v prahu

Čokoladni preliv

  • 50 g črne čokolade
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • 10 g masla
  • 1 čajna žlička ruma
  • 1 pest kokosovega čipsa za posip

Priprava biskvita

V posodi stepemo margarino in sladkor, da dobimo lahko in zračno kremo. Nato dodamo jajci, enega po enega, in ju dobro vdelamo v kremo. V ločeni posodi zmešamo suhe sestavine: moko in pecilni prašek. V margarinino kremo postopno dodajamo suhe sestavine in mleko, da se vse komponente dobro združijo in tvorijo gladko maso za biskvit. Na koncu vmešamo še vanilijev sladkor.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

Lahka in zračna biskvitna masa za marmorni kolač (Foto: Falajfl)

Pekač, v katerem bomo pekli marmorni kolač, namastimo in pomokamo ter vanj vlijemo 3/4 biskvitne mase.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

V pekač vlijemo 3/4 vanilijeve mase (Foto: Falajfl)

V preostanek mase vmešamo kakav in nastalo temno bisvitno maso prelijemo preko svetle mase v pekaču.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

V maso, ki ostane, zamešamo kakav (Foto: Falajfl)

Za lep marmorni efekt v biskvitu temno maso s pomočjo noža v krožnih gibih vdelamo v svetlo maso.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

Čokoladno maso prelijemo preko vanilijeve (Foto: Falajfl)

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah dobrih 35 minut oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, suh. Pečen biskvit ohladimo, preden ga vzamemo iz pekača, sicer se bo kaj hitro zgodilo, da bo razpadel.

Preliv iz čokolade

Čokolado nalomimo ali narežemo na manjše koščke in jih prestavimo v posodo. Na štedilniku segrejemo smetano, a pazimo, da ne zavre. Nato jo prelijemo preko čokolade, dodamo margarino in rum ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladek preliv.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

Preliv iz čokolade s smetano in rumom (Foto: Falajfl)

Ohlajen biskvit vzamemo iz pekača, ga na spodnji strani zravnamo, prestavimo na rešetke in prelijemo s čokolado.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

Preliv bo ustvaril lep vzorec na marmornem kolaču (Foto: Falajfl)

Marmorni kolač dokončamo tako, da ga po vrhu posujemo s kokosovim čipsom.

marmorni kolač, pecivo, čokolada

Namesto kokosovega čipsa lahko uporabimo tudi naribano belo čokolado, a moramo paziti, da je tedaj čokoladni preliv že dovolj shlajen, da je ne stopi (Foto: Falajfl)

Pa dober tek!

marmorni kolač, pecivo, čokolada

Marmoriran vzorec v biskvitu (Foto: Falajfl)

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Izdelali smo hlevček za jaslice iz vejic, ki smo jih nabrali v gozdu

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Okusi

  • gin, med, recept, limeta gin, med, recept, limeta

    Okusi

    Medeni gin | recept

    Avtor

    Gin je tradicionalna alkoholna pijača Nizozemske in okoliških dežel. Kot medicinski napitek se je uporabljal že...

  • sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh sveža zelenjava, paradižniki, sir, olivno olje, recept, kruh

    Okusi

    Počasi pečeni paradižniki | recept

    Avtor

    Skromni paradižnik je osnovna sestavina mediteranske kuhinje. Ta sočen sadež ima na tisoče uporab. Brez njih...

  • burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept burek, sirov zavitek, vlečeno testo, feta, sir, recept

    Okusi

    Sirov burek s feto | recept

    Avtor

    Sirov burek je malica, po kateri največkrat posežemo v pekarnah. A okusen, svež in mamljiv sirov...

  • angelska torta, recept, gozdni sadeži angelska torta, recept, gozdni sadeži

    Okusi

    Angelska torta z gozdnimi sadeži | recept

    Avtor

    Gozdovi so v poletnih mesecih dobrodošlo skrivališče pred visokimi temperaturami. Visoke krošnje dreves in hladni potočki...

  • bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept bezeg, bezgovi cvetov, šabesa, bezgov sok, recept

    Okusi

    Šabesa | recept

    Avtor

    Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo marsikatero domačo dobroto, kot npr. bezgove mafine z limono, ki so...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh