Marmorni kolač (nemško: Marmorkuchen) izvira iz Nemčije in datira v 19. stoletje. Svoje ime je biskvit dobil po marmornem vzorcu, ki nastane, ko se med seboj premešata dve različni barvi biskvitne mase.
Marmorni kolač je klasično pecivo, ki se velikokrat znajde v pečicah in na mizah mnogih domov. Uporabimo lahko pisan nabor jedilnih barv, s katerimi obarvamo biskvit ali pa se odločimo za tistega najbolj osnovnega: z vanilijo in čokolado.
Prav takšen marmorni kolač vam predstavljamo tokrat: klasičnega in brezčasnega s svetlo in temno biskvitno komponento. Pečen biskvit bo rahel in polnega ter bogatega okusa. Krono mu bo dodal čokoladni preliv s kokosovim posipom, kar ga bo naredilo še toliko boljšega.
Sestavine za marmorni kolač premera 23 cm
Biskvit
-
280 g bele moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 2 jajci
- 115 g margarine
- 220 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 2,5 dcl mleka
- 2 jedilni žlici nesladkanega kakava v prahu
Čokoladni preliv
- 50 g črne čokolade
- 0,5 dcl sladke smetane
- 10 g masla
- 1 čajna žlička ruma
- 1 pest kokosovega čipsa za posip
Priprava biskvita
V posodi stepemo margarino in sladkor, da dobimo lahko in zračno kremo. Nato dodamo jajci, enega po enega, in ju dobro vdelamo v kremo. V ločeni posodi zmešamo suhe sestavine: moko in pecilni prašek. V margarinino kremo postopno dodajamo suhe sestavine in mleko, da se vse komponente dobro združijo in tvorijo gladko maso za biskvit. Na koncu vmešamo še vanilijev sladkor.

Lahka in zračna biskvitna masa za marmorni kolač (Foto: Falajfl)
Pekač, v katerem bomo pekli marmorni kolač, namastimo in pomokamo ter vanj vlijemo 3/4 biskvitne mase.

V pekač vlijemo 3/4 vanilijeve mase (Foto: Falajfl)
V preostanek mase vmešamo kakav in nastalo temno bisvitno maso prelijemo preko svetle mase v pekaču.

V maso, ki ostane, zamešamo kakav (Foto: Falajfl)
Za lep marmorni efekt v biskvitu temno maso s pomočjo noža v krožnih gibih vdelamo v svetlo maso.

Čokoladno maso prelijemo preko vanilijeve (Foto: Falajfl)
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah dobrih 35 minut oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, suh. Pečen biskvit ohladimo, preden ga vzamemo iz pekača, sicer se bo kaj hitro zgodilo, da bo razpadel.
Preliv iz čokolade
Čokolado nalomimo ali narežemo na manjše koščke in jih prestavimo v posodo. Na štedilniku segrejemo smetano, a pazimo, da ne zavre. Nato jo prelijemo preko čokolade, dodamo margarino in rum ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladek preliv.

Preliv iz čokolade s smetano in rumom (Foto: Falajfl)
Ohlajen biskvit vzamemo iz pekača, ga na spodnji strani zravnamo, prestavimo na rešetke in prelijemo s čokolado.

Preliv bo ustvaril lep vzorec na marmornem kolaču (Foto: Falajfl)
Marmorni kolač dokončamo tako, da ga po vrhu posujemo s kokosovim čipsom.

Namesto kokosovega čipsa lahko uporabimo tudi naribano belo čokolado, a moramo paziti, da je tedaj čokoladni preliv že dovolj shlajen, da je ne stopi (Foto: Falajfl)
Pa dober tek!

Marmoriran vzorec v biskvitu (Foto: Falajfl)
Pingback: Izdelali smo hlevček za jaslice iz vejic, ki smo jih nabrali v gozdu